
Cea mai consumată legumă din lume, cartoful nu este doar un aliment hrănitor, ci se poate dovedi şi un veritabil medicament, mereu la îndemână.
Nelipsiţi din bucătărie, cartofii sunt gustoşi în toate modurile de preparare, fierţi, prăjiţi, copţi înăbuşiţi. Ştii însă că-ţi pot fi de un real folos şi ca remediu în diverse neplăceri? Iată câteva situaţii în care s-ar putea dovedi salvatori.
Incluzând cartofii în meniul zilnic, îi asiguri organismului 14 din cei 20 de aminoacizi necesari bunei lui funcţionări, inclusiv preţioasa lizină, pe care corpul nu o produce singur.
Suc de cartofi pentru stomac
Pentru cei care suferă de aciditate gastrică sau ulcer, sucul de cartofi poate fi tratamentul ideal. Cartoful e un aliment alcalin și, în mod special, sucul de cartofi cruzi contribuie la neutralizarea acidităţii gastrice. O cură de o lună, răstimp în care se bea zilnic un pahar de suc de cartofi, calmează şi cicatrizează mucoasele digestive, are efect antispastic şi diuretic.
Se prepară din cartofi cu tot cu coajă, bine spălaţi şi curăţaţi de impurităţi, şi se bea imediat, pentru a nu le lăsa timp să se oxideze, de preferinţă cu o jumătate de oră înainte de masă. După o întrerupere de 1-3 săptămâni, cura se poate relua. Dacă nu te împaci cu gustul nu prea apetisant, îl poţi combina cu suc de morcovi, în părţi egale, eventual adaugi apă.
Alte beneficii: # Dezintoxicare. În amestec cu suc de morcovi şi ţelină, este foarte eficient în curăţarea organismului de toxine;
# Boli cardiovasculare. Se recomandă mai ales pentru prevenirea puseurilor de tensiune, a artritei obliterante şi cardiopatiei diabetice. Se bea câte un pahar, de 2-3 ori pe zi, timp de 45 de zile, de două ori pe an;
# Reumatism. Se bea câte un pahar de suc cu o oră înainte de masa de prânz şi de cină. Printr-un asemenea tratament, se reduc inflamaţiile articulaţiilor, fapt ce favorizează redobândirea flexibilităţii lor.
Cataplasme contra durerilor de cap
Te doare capul şi nu te poţi concentra? De un real folos ţi-ar fi cataplasmele cu cartofi cruzi. Taie felii un cartof cu tot cu coajă sau dă-l pe răzătoare, pune-l pe o bucată de tifon sau pânză şi aplică pe frunte şi tâmple, pentru o jumătate de oră Poţi repeta de 3-4 ori pe zi, la interval de minimum 30 de minute.
Alte beneficii: # Dureri reumatice. Cataplasmele cu cartofi cruzi aplicate pe locurile afectate de reumatism reduc inflamaţiile, combat durerile provocate de inflamarea articulaţiilor;
# Edeme la nivelul mâinilor şi picioarelor. Se aplică cartoful tăiat felii sau dat pe răzătoare pe locurile umflate preț de 15-20 de minute;
# Împotriva durerilor în gât. Ai răcit şi te doare în gât. De ce n-ai lăsa să-ţi vină în ajutor un cartof? Dă-l pe răzătoare, amestecă pasta obţinută cu puţin alcool încălzit, pune-o pe o ţesătură din bumbac şi aplic-o pe zona gâtului. Înfăşoară-l apoi într-o eşarfă pentru a menţine compresa câteva ore și stai la căldură.
Decoct din coji
Decoctul din coji de cartofi are proprietăți antireumatice, antiinflamatoare, remineralizante. Se spală foarte bine trei cartofi de mărime medie în apă caldă şi se îndepărtează impurităţile cu ajutorul unei periuţe, se decojesc cu cuţitul şi se pune coaja într-un vas cu apă la fiert 5-10 minute. Se lasă la răcit şi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol. Cojile rămase pot fi folosite apoi, sub formă de cataplasmă, pe eczeme, răni care se cicatrizează greu, pe articulaţiile afectate de reumatism.
Cartofi copţi pentru inimă şi siluetă
Pentru cei care suferă de inimă indicaţi sunt cartofii copţi. În caz de hipertensiune arterială sau de tulburări de ritm cardiac, se recomandă a se consuma des cartofi fierţi în coajă. Datorită aportului crescut de potasiu şi magneziu, un obicei poate preveni aritmia cardiacă şi tahicardia.
Tot copţi le sunt recomandaţi celor care vor să slăbească. Prin stimularea metabolismului, fibrele pe care le conţin cartofii se constituie în factori importanţi în gestionarea greutăţii, dar şi în reglarea nivelului colesterolului şi al glicemiei.
Trucuri pentru gospodine
Cartofii conţin vitamine (C, B6,B3, B2), minerale, printre care o mare pondere o au sărurile de potasiu, valoroase mai ales prin facilitarea eliminării surplusului de lichide şi sare, dar şi oligoelemente precum fierul, magneziul, calciul. Pentru a te bucura de toate acestea, e suficient să consumi 100 g de cartofi pe zi, având grijă, desigur, să reduci pe cât posibil pierderile de vitamine şi minerale. Iată câteva trucuri în acest sens:
# Curăţă cartofii cât mai subţire posibil – o parte importantă de vitamine şi minerale e conţinută chiar sub coaja subţire pe care o îndepărtăm;
# Fierbe-i la aburi sau într-o cantitate cât mai mică de apă;
# Nu ţine cartofii deja curăţaţi de coajă în apă;
# Pune-i la fiert în apă fierbinte cu adaos de sare.
Cartofii nu îngraşă. Dimpotrivă, chiar te pot ajuta să slăbeşti. Cu condiţia să nu fie preparaţi cu grăsime, adică prăjiţi, şi nici consumaţi cu pâine. Indicaţi în reducerea greutăţii sunt mai ales cei copţi în coajă.
Ştiai?
Un cartof copt în coajă furnizează 12% din necesarul zilnic de fibre al unei femei şi 8% al unui bărbat?
Citește și:
- 10 alimente pentru sănătatea ficatului
- Leacuri pentru bila lenesă
- Cinci beneficii exceptionale ale gutuilor
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr43/27.10.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com