
Esti insarcinata! Radiezi de-a dreptul si se pare ca nu e meritul produselor cosmetice…
Afla ce presupune ritualul de frumusete al unei viitoare ori proaspete mamici.
Ai grija: restrictii de frumusete in timpul sarcinii
Chip luminos
Pana acum, te bazai probabil pe creme anti-ageing sau pe solutii cu rezultat imediat, ca sa impiedici aparitia ridurilor. Multe din produsele de ingrijire pe care le folosim inainte de sarcina contin ingrediente care pot dauna bebelusului (ftalati, solventi, plasticizanti).
De exemplu, cremele cu Retinol A sau derivate din vitamina A nu sunt indicate a fi folosite pe perioada sarcinii, deoarece aduc surplus de vitamina A in organism. Alte creme pot contine ingrediente care nu sunt contraindicate in sarcina, dar care iti pot cauza diverse reactii, din cauza sensibilitatii pielii. Limiteaza-te la creme hidratantante si, din cand in cand, aplica-ti o masca hidratanta preparata in casa.
Tot pe fata pot aparea si cateva pete maronii pe frunte si obraji; inainte de a te panica, afla ca sunt absolut normale („masca gravidei”), apar din cauza schimbarilor hormonale si vor disparea de la sine, nu e nevoie de creme speciale pentru pete. Totusi, pentru a le preveni sau macar pentru a le reduce intensitatea, e important sa folosesti creme cu factor de protectie solara.
Daca ti se pare ca ai fata mai incarcata decat de obicei, foloseste un produs abraziv delicat, cu microparticule, pentru a-ti masa pielea cu miscari circulare. Clateste-ti foarte bine fata, mai intai cu apa calda, si apoi cu apa rece, pentru ca porii sa se inchida.
Poti observa deopotriva ca ai tenul mult mai lucios decat de obicei, iar asta pentru ca organismul produce cu 50% mai mult sange, iar acest efort, impreuna cu „revolutia” hormonala, face pielea sa straluceasca, ceea ce s-ar putea sa te deranjeze daca ai tenul gras. Foloseste demachiante lichide si lotiuni tonice pentru a echilibra stralucirea pielii.
In mod sigur te vor deranja la culme cearcanele, dar nu e cazul sa te panichezi; vor trece. O sa scapi de el indata ce vei reusi sa te odihnesti opt-zece ore pe noapte. Poti folosii felii de cartof sau castravete pentru a le atenua.
Cosurile sau chiar acneea ar putea aparea sau s-ar putea agrava in timpul sarcinii, si nu se recomanda folosirea de remedii medicamentoase sau procedee cosmetice chimice. Poti folosi in continuare lotiunile anti-acneice de spalare a fetei (dar nu si cremele pentru acnee, care pot contine vitamina K), pentru protectia porilor sau lotiuni astringente. Demachiaza-te in fiecare dimineata si seara, nu-ti atinge fata cu mainile murdare si nu manca foarte gras pentru a preveni cosurile.
Cat despre autobronzante… rezisti tu si fara ele cateva luni. Procura-ti, daca vrei, un fond de ten cu doua-trei nuante mai inchis, fiindca unul dintre ingredientele din solutiile de bronzare artificiala – dihidroxiacetona – poate traversa placenta.
Eventualele pilozitati de pe fata si firele in plus din sprancene se recomanda a fi indeparatate prin smulgere (mare atentie: daca durerile sunt mari, pot declansa contractii), nu cu creme depilatoare.
Vei vedea ca, desi bei suficienta apa, buzele-ti vor fi mereu foarte uscate; trateaza-le cu masti cu miere si tine intotdeauna aproape un balsam hranitor.
Machiajul nu are contraindicatii (verifica doar compusii din bazele pentru machiaj si fondurile de ten) insa e posibil sa nu mai suporti unele dintre produse pe piele. Atunci poti apela la machiajul cu produse minerale, care nu incarca porii si tenul, nu provoaca alergii si nu incurajeaza eventuale afectiuni deja existente ale pielii.
Si trupul se modifica
Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este un drum la farmacie pentru a identifica produsele speciale pentru viitoarele mamici; sunt destule si-s accesibile.
Schimbarea nu se refera doar la burtica, sani mai mari si ceva kilograme depuse (temporar) pe ici-colo; pielea isi schiimba si ea „obiceiurile”, cerand mai multa hidratare decat de obicei. De aceea, aplicarea unei creme hidratante pe tot corpul – insistand pe burta si in jurul taliei dar si pe picioare – este mai mult decat obligatorie, atat dimineata, cat si seara. Din fericire, ai la dispozitie foarte multe creme hidratante si pentru prevenirea vergeturilor, special destinate femeilor insarcinate.
Masajul joaca si el un rol extrem de important in mentinerea tonusului pielii. Sigur, se va evista abdomenul, care poate fi insa masat usor cu un ulei de corp special pentru sarcina. Acelasi tip de masaj ar trebui efectuat i pentru sani, avand in vedere ca ei cresc in volum destul de mult inca din primul trimestru si pielea se intinde mult mai rapid.
Foloseste creme speciale pentru sani, iar dupa nastere foloseste neaparat produsele destinate ingrijirii mameloanelor.
Picioarele pot fi masate viguros (tinandu-se totusi cont de eventualele vase de sange aflate mai la suprafata), la fel si posteriorul. In cazul in care cunosti o maseuza profesionista, intreab-o daca iti poate concepe un program special de masaj pentru sarcina.
Anticelulitice? In nici un caz, ca delatfel nici cremele anti-vergeturi (daca nu sunt creme anti-vergeturi special concepute pentru sarcina). Ramai la cremele hidratante, uleiuri si eventual manusi pentru masaj. Masajul trebuie facut in asa fel incat sa se stimuleze circulatia venoasa in directia inimii.
Am spus deja ca autobronzantele nu ar trebui folosite in timpul sarcinii, iar solarul chiar iese din discutie. Te poti expune la soare dimineata (deoarece pielea are nevoie de razele soarelui pentru a stimula sinteza vitaminei D), inainte de orele 10, sau dupa orele 16 ale dupa-amiezii, timp de 20-30 de minute, cu burtica si capul acoperite, dar numai si numai dupa ce ai folosit o crema / spray cu factor de protectie solara 50.
Picioarele se umfla si dor, insa nu e cazul sa recurgi la cremele pe care le foloseai inainte: cauta cremele speciale, care calemaza si racoresc picioarele, si vei simti imediat ca plutesti.
Daca greturile din primul trimestru nu-ti permit folosirea parfumurilor, va trebui sa te multumesti doar cu deodorantele antiperspirante solide fara parfum (si, evidente, creme fara miros). Poti deasemenea incerca un parfum pentru copii si mamici, sau lotiuni de corp usor parfumate.
In ceea ce priveste epilatul, singurele metode admise presupun folosirea lamei de ras sau a epilatorului. Si ceara poate fi folosita, insa e foarte posibil sa devii ceva mai sensibila la temperatura ridicata a acesteia (cauta benzile reci de ceara). Daca nu suporti durerea provocata de epilarea prin smulgere sau daca simti mici contractii, poti recurge linistita la lama de ras pentru cateva luni.
O baie relaxanta chiar poate face minuni, cu conditia sa tii cont de anumite lucruri. Temperatura apei nu ar trebui sa depaseasca 38 de grade. De asemenea, nu trebuie sa faci bai foarte dese si prelungite, iar cada trebuie sa fie temeinic curatata inainte de baie (pot aparea infectii vaginale). Nu in ultimul rand, ai grija ce anume pui in apa de baie (spumante, saruri, uleiuri). Cat despre sapun, acesta ar trebui – la fel ca orice alt produs pe baza de soda – sa fie inlocuit cu geluri de dus delicate, fara sapun, iar exfolierea sa se faca cu o lufa spalata la masina dupa fiecare folosire. Nu uita de hidratare!
Parul viitoarei mamici
Chiar daca multe mamici se plang ca parul nu arata bine in timpul sarcinii – drept pentru care aleg sa-l tunda scurt -, exista multe altele care se mandresc cu o podoaba capilara mult mai stralucitoare, mai deasa si mai sanatoasa. Pentru primele, exista desigur o gramada de solutii de remediere si revigorare a parului, dar si cateva restrictii.
Vopseaua de par este prima pe lista nedumeririlor femeilor insarcinate. In ultima vreme, nu se mai interzice atat de drastic folosirea vopselei de par, desi substantele din multe dintre acestea penetreaza scalpul si pot traversa placenta, ceea ce poate genera probleme micutului in formare in primul trimestru. Aceeasi problema se poate invoca in cazul solutiilor de ondulare permanenta a parului. In plus, mirosul acestora ar putea provoca greturi, iar vaporii inhalati ar putea dauna sistemului nervos al copilului. Poti folosi vopseaua pe baza de Henna (atentie la cea neagra, care se pare ca ar fi toxica), sau preparate cat mai naturale. Cea mai buna solutie sunt insa sampoanele colorante, cu conditia sa provina din surse de incredere.
Fixativul e o noutate pe lista interdictiilor in sarcina, insa trebuie sa te prevenim. Cercetatorii britanici sustin ca acsta contine sibstante ce pot provoca dereglari hormonale ale fatului, in special daca este vorba de baieti, afectandu-le fertilitatea la maturitate cu pana la 35%.
Sampoanele pentru copii. Multe femei considera ca folosirea unui sampon pentru bebelusi o sa le faca parul mai frumos, insa se trezesc ca parul devine tern, lipsit de stralucire si vitalitate.
Aparatele pe baza de incalzire ar trebui folosite cu moderatie, intrucat firul de par mult prea deshidratat in aceasta perioada s-ar putea rupe foarte usor.
Profita de sarcina!
Iei vitamine si mananci sanatos, iar asta poate insemna ca unghiile tale s-au regenerat si sunt mult mai rezistente. Cum trebuie sa te abtii de la efort fizic intens si prelungit, ai tot dreptul sa te ocupi mai mult de tine. De ce nu ti-ai lasa unghiile lungi – ci’ulorile vii pe unghii te binedispun -, sau de ce nu ai folosi din timpul liber invatand si punand in practica noi trucuri de machiaj?