
De cate ori nu ti s-a parut ca micutul tau se misca prea incet? Aproape zilnic, nu-i asa?
De multe ori esti pe punctul de a intarzia pentru ca pregatirile lui dureaza mult. Mananca prea incet sau refuza micul dejun, spalatul pe dinti dureaza o vesnicie, inainte de a iesi pe usa realizeaza ca vrea alte incaltari, alta caciulita, se imbufneaza, te intoarce din drum de zece ori, incepe sa studieze lucruri care "din senin" sunt interesante… iar tu nu te poti gandi decat ca minutele se scurg cu repeziciune, ca trebuie sa-l duci la gradinita si apoi sa fugi la serviciu, nu-i asa? Apoi, in timp ce incerci sa-l grabesti sa ajungeti, el vrea sa se opreasca in dreptul chioscurilor de ziare, al vitrinelor etc, incercand sa obtina promisiunea unor jucarii daca este cuminte. Parca ati trai in lumi total diferite: tu – mereu pe fuga, el – niciodata grabit, cu propriile lui preocupari si preferinte (pe care e musai sa le respecti pentru ca nu-ti doresti un conflict matinal).
Sfaturi practice pentru dimineti cu copii
Singurul sfat practic care se impune in aceasta situatie este sa te trezesti cu o jumatate de ora inainte ca sa ai timp sa pregatesti hainele, o gustare, sa ai la indemana toate lucrurile de care ai nevoie. Daca nu le-ai incercat deja, poti aplica strategiile de mai jos.
Cat mai doarme, fa un dus, aranjeaza-te, indeplineste-ti ritualul matinal de infrumusetare. Poti imbraca hainele de serviciu/ de schimb inaintea plecarii sau ia peste ele un capot ca sa nu le murdaresti, in cazul in care copilul va da ceva pe ele.
Nu-l lasa sa doarma pana in ultimul moment, pentru ca, altfel, va trebui sa-l imbraci dormind si sprijinindu-si capul de tine de tine, ramanad apoi mofturos pentru tot restul diminetii. Lasa-i cateva minute la dispozitie sa se dezmeticeasca, apoi discutati si glumiti putin si incepeti ritualul de dimineata.
Ritualul matinal, de asemenea, este foarte important. Copilasul se va obisnui cu acesta si-si va crea propriul program de dimineata.
Daca este mofturos la capitolul mancare, intreaba-l in conversatia de dinainte de culcare ce-si doreste sa manance la trezire ca sa-i pregatesti din timp un mic dejun sanatos si delicios. Vei fii surprinsa sa realizezi ce memorie au cei mici si ca dimineata o sa stie exact ce a "comandat" de cu seara.
Stabileste o ora de plecare decenta, care sa va dea timp sa ajungeti la gradinita fara sa alergati si fara sa-ti tragi constant copilul de manuta. Cat faci tu un pas mare si grabit, el face doi sau trei si, de cele mai multe ori, este nevoit sa alerge ca sa tina ritmul cu tine. Drumul spre gradinita este foarte neplacut si obositor in aceste conditii, atat pentru el, cat si pentru tine.
Ritmul copilului, un exemplu pentru adulti?
Acestor sfaturi practice, adunate din propria experienta, le adaug cateva observatii, notate de Speranta Farca, psihanalist specializat in relatia mama-copil, in cartea "Ce traieste copilul si ce simte mama lui", referitor la cele doua ritmuri de viata diferite copil – adult.
"Organizarea noastra sociala este una ce pretuieste poate prea mult rezultatele imediate, directe si vizibile", spune dr. Farca. Astfel, ajungem sa traim intr-o cursa contra-cronometru. Acceleratia si viteza de miscare sunt elemente esentiale in acest joc. Pe de alta parte, "ritmul copilului este mai aproape de trairea naturala a vietii si de aceea gasim diferente asupra curgerii timpului, asupra felului in care este investit, trait", subliniaza Speranta Farca.
"Din perspectiva adultului contemporan, copilul pierde timpul". Dar nu este adevarat! "Ritmul copilului ii permite sa traiasca, sa observe si sa se bucure de lucrurile minore pe care viata i le ofera si pe care adultii au invatat sa le ignore", explica aceasta.
"Adultul poate profita de ritmul copilului pentru a castiga in echilibru personal sau, macar, poate incerca sa nu impuna ritmul sau copilului."
Tu ce strategii aplici in diminetile in care esti grabita si copilul se "incapataneaza" sa te incetineasca?