Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ruptura de perineu. Sfaturi pentru perioada de vindecare

Ruptura de perineu. Sfaturi pentru perioada de vindecare

Dacă naşterile prin cezariană înseamnă secţionarea muşchilor şi ţesuturilor abdominale, dar şi a uterului, naşterea pe cale vaginală nu are loc întotdeauna fără incizie sau ruptura de perineu.

Rănile superficiale
Afectează straturile superioare ale pielii din jurul vaginului, fiind însoţite apoi de usturimi şi arsuri uşoare, mai ales în timpul micţiunii. În afară de faptul că necesită o igienă atentă, nu au nevoie de alte îngrijiri suplimentare. În maximum două săptămâni de la naştere, pielea îşi va recăpăta aspectul sănătos şi elastic.

Rănile profunde
Acestea sunt, la rândul lor, de trei tipuri. Fie afectează nu doar pielea din jurul orificiului vaginal, ci şi muşchii perineului (zona aflată între vagin şi anus), fie afectează inclusiv muşchii sfincterului anal. În toate cele trei situaţii, vindecarea poate dura mai mult, fiind nevoie chiar de aplicarea câtorva cusături locale. Din nefericire, în această situaţie, lăuza va resimţi dureri şi înţepături acute mai ales în poziţia şezut, de câte ori are scaun sau face eforturi pentru a se ridica, a tuşi ori strănuta. Calmarea suferinţelor se poate face cu ajutorul compreselor reci sau a medicamentelor antiinflamatoare. Acestea din urmă trebuie administrate doar la recomandarea medicului, deoarece pot afecta compoziţia laptelui matern.

Sfatul nostru: evită cât poţi de mult constipaţia prin consumul de lichide, fructe şi legume. Cumpără un colac de copii, pe care-l vei folosi pentru poziţia şezut. După ce ai scaun, igienizează foarte bine zona, deoarece suprainfectarea rănilor duce la complicaţii. Exerciţiile de tipul Kegel care întăresc muşchii perineului, dar şi masajul uşor al acestei zone, dacă sunt practicate cu regularitate pe toată durata sarcinii, sunt binevenite.

Cum se evită ruptura de perineu

Pentru a preveni astfel de situaţii neplăcute, medicul poate face în zona vaginală o incizie (epiziotomie) care să permită expulzarea rapidă şi fără complicaţii a bebeluşului. După ce cordonul ombilical e tăiat, tot medicul este cel care închide incizia cu câteva cusături şi igienizează zona. La câteva zile de la naştere, în funcţie de evoluţie, sunt îndepărtate şi firele.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns