Esti aici
Femeia.ro > Promo > Sarcina gemelară. La ce să te astepţi când eşti însărcinată cu gemeni

Sarcina gemelară. La ce să te astepţi când eşti însărcinată cu gemeni

Când ai primit vestea că vei avea gemeni, ai fost foarte uimită. Îţi doreşti mult un copil, dar chiar nu te-ai gândit că vei avea doi. Acum, te-ai mai obişnuit cu ideea, dar nu ştii cum vei face faţă. Iată câteva sfaturi pentru sarcina gemelară care te vor ajuta să aduci pe lume cei mai frumoşi şi sănătoşi gemeni!

Ce trebuie să ştii despre sarcina gemelară

Dacă aştepţi gemeni, probabil se consideră că sarcina ta este supusă riscurilor. De aceea, trebuie să fii foarte atentă şi constant supravegheată de medic. Dificultatea vine din faptul că, atunci când aştepţi doi copii, corpul tău este solicitat mai mult. El face însă toate eforturile să se adapteze chiar din primele săptămâni de sarcină: cantitatea de sânge din organism creşte, iar dimensiunea uterului se măreşte. În timpul sarcinii, tu vei lua în greutate mai mult decât celelalte mămici, aşa că trebuie să te aştepţi la un surplus cuprins între 17 şi 20 de kilograme.

Sunt gemeni adevăraţi sau falşi?

Adevăraţii gemeni, numiţi monozigoţi, provin din acelaşi ovul, care se divizează abia după 10 zile de la fecundare. Fenomenul de divizare apare la 4 sarcini din 1.000. Monozigoţii sunt întotdeauna de acelaşi sex, pentru că primesc caractere ereditare identice. Când două ovule separate sunt fecundate de doi spermatozoizi, gemenii sunt dizigoţi, fiind cunoscuţi şi sub denumirea de gemeni falşi. Dizigoţii pot lua naştere şi din acelaşi ovul dacă acesta s-a divizat exact înainte de concepţie, iar fiecare jumătate este fecundată de un alt spermatozoid. 

4 reguli de bază pentru sarcina gemelară

Pentru ca sarcina gemelară să se desfăşoare normal, trebuie să ai grijă de tine, să te odihneşti şi să respecţi următoarele reguli:

Hidratează-te şi detoxifică-te! Bea multă apă, o cantitate mai mare decât consumi în mod constant. Ideal este să bei câte un pahar de 250 ml la fiecare oră. Este cea mai bună modalitate să scazi tensiunea arterială şi să elimini toxinele.

Supraveghează-ţi alimentaţia! Trebuie să fie cât mai echilibrată şi să conţină multe fructe şi legume proaspete, cereale şi lactate.

Mănâncă moderat! Nu ţine regim de teamă să nu te îngraşi prea mult, dar nici nu trebuie să mănânci cât 3! Chiar dacă ai o alimentaţie echilibrată, în sarcinile gemelare pot apărea carenţe, aşa că medicul te va sfătui să iei preventiv iod şi fier.

Evită stresul şi surmenajul! În lunile a 7-a şi a 8-a, odihneşte-te şi stai în pat pentru a evita naşterea prematură. Nu face efort de-a lungul celor 9 luni şi nu te lăsa pradă stresului şi îngrijorărilor!

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns