
Cu toate asta, riscurile pe care le vei infrunta ca sa duci o sarcina la bun sfarsit sunt mai mari si pentru tine si pentru bebelusul tau.
Cand este supraponderala si chiar obeza, organismul tau este din start pus la grea incercare. In aceste conditii, riscurile cu care te confrunti iti pun in periocul sanatatea, pentru ca te poti trezi cu:
In timpul sarcinii
- un diabet de sarcina
- o hipertensiune arteriala
- probleme respiratorii
- probleme de circulatie
- risc crescut de infectii urinare
La nastere
Operatia cezariana: Cand viitoarea mamica este obeza, sansele ca ea sa nasca prin cezariana cresc din start si chiar se impun in functie de gradul de obezitate pe care il are si de complicatiile colaterale pe care aceasta le-a creat. In cazul acesta, nasterea este indelungata, vindecarea – prelungita si riscul de infectiare a operatiei, crescut.
Anestezia: Realizarea unei anestezii epidurale este si mai delicata, si mai greu de realizat.
Cand esti obeza si insarcinata, puiul tau poate avea anumite probleme de sanatate care pot fi evitate printr-o monitorizare atenta a sarcinii:
- malformatii neurologice
- leziuni cardiace
- Macrosomie: adica dimenisunea foarte mare a bebelusului (peste 4 kg), din care cauza, in timpul nasterii, umerii lui se pot bloca in pelvisul mamei. Acesti bebelusi mai pot suferi de obezitate infantila si de diabet.
Sfat pentru mamici
Inca din prima luna de sarcina supravegheaza-ti greutatea, controleaza-ti glicemia pentru a depista din timp un eventual diabet de sarcina. Aceeasi atentie repetate trebuie sa o acorzi si tensiunii arteriale si starii venelor de la picioare.
Tine minte:
- in timpul sarcinii nu trebuie sa cresti in greutate mai mult de 9-13 kg.
- exclude din alimentatie orice tip de zaharuri rapide.
- mananca 3 mese principale pe zi si 2 gustari.
- intreaba medicul daca nu ai nevoie de un supliment de vitamine
- fa miscare (reduci riscul de diabet si controlezi glicemia), plimbari, inot, gimnastica acvatica.