
Factori de risc:
- Varsta mamei – peste 40 de ani
- Antecedente similare
- Regim sarac in proteine
- Avort spontan anterior
- Fumat
- Infectii virale, parazitare
- Radiatii si temperaturi extreme
- Afectiuni endocrine
De cele mai multe ori, in sarcina molara, creste foarte rapid un tesut la nivelul uterului, din cauza unor anomalii ale celulelor placentei. Apar tumori benigne (necanceroase) care dau placentei un aspect de ciorchine de strugure, dar care sunt vindecabile.
Sarcina molara completa si partiala
Intr-o sarcina normala, oul fertilizat contine 23 de cromozomi de la tata si 23 de la mama. In sarcina molara completa, oul fertilizat nu are cromozomi de la mama, iar cromozomii de la tata sunt duplicati – nu exista embrion, sac amniotic sau tesut placentar normal. In cea partiala, exista 23 de cromozomi de la mama, dar un numar dublu de cromozomi de la tata. Nu exista un fat sau sac amniotic – daca exista un fat, acesta nu va supravietui.
Sangerare anormala
Dupa simptomele unei sarcini normale, apar: sangerare vaginala (in saptamanile 6-16 de sarcina), uter marit, greturi şi varsaturi excesive in primul trimestru, oboseala (cauzata de anemie), dureri abdominale severe, batai ale inimii fatului ce nu se percep la ecograf, hipertensiune, hipertiroidism, semne de afectare pulmonara.
Ecografie necesara
Medicul iti va recomanda un examen ginecologic, o ecografiee pelviana si o dozare hormonala din sange (Beta-HCG – un nivel prea ridicat, peste 200.000 mUI/ml, indica o sarcina molara). Chisturile se pot raspandi in afara uterului. De aceea, ar putea fi nevoie de tomografi e sau RMN (rezonanta magnetica), de teste de sange si urina.
Tratament
In multe cazuri, e nevoie de interventie chirurgicala pentru intreruperea sarcinii. Unele forme mai agresive de sarcina molara necesita histerectomie, chimioterapie sau radioterapie, dar 85% din cazuri se rezolva fara aceste tratamente invazive.