
Iti doresti un copil si adeseori iti imaginezi clipa in care-ti vei tine pentru prima oara bebelusul in brate. Uneori, sub presiunea exemplelor din jur, prietene sau rude, esti tentata sa faci marele pas, dar apoi te trezesti din acest vis frumos. Nu ai intalnit barbatul potrivit, nu esti pregatita pentru un bebe sau poate ca partenerul tau nu este pregatit pentru a deveni tata, situatia finaciara nu va permite ori vrei sa te mai concentrezi o perioada asupra carierei.
Din fericire, metodele contraceptive iti dau acest ragaz si-ti permit sa alegeti – tu si partenerul tau – momentul cel mai potrivit pentru a primi in viata voastra o noua fiinta. Insa, chiar daca folosesti corect pastilele anticonceptionale, orice intarziere (cat de mica) a menstruatiei, orice sangerare neprevazuta este de natura sa te ingrijoreze foarte tare si primul lucru care-ti vine in minte este sarcina peste anticonceptionale.
Sarcina peste anticonceptionale. Se poate intampla? Si daca da, ce-i de facut?
Pentru a-ti veni in ajutor, am trecut in revista cele mai des intalnite nelamuriri si ingrijorari legate de utilizarea anticonceptionalelor. Am constatat ca principalele intrebari sunt cele referitoare la siguranta contraceptiei, la sarcina peste anticonceptionale si riscurile la care este expus fatul si la momentul cel mai potrivit pentru o sarcina dupa o administrare indelungata de pilule contraceptive.
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, vine cu explicatii pentru fiecare dintre acestea.
Folosesc pilule contraceptive, dar uneori imi este teama sa nu se intample vreun "accident".
Riscul de a ramane insarcinata in timpul utilizarii pastilelor anticonceptionale este extrem de redus, atata vreme cat sunt folosite corect: zilnic, la aceeasi ora. Unele pastile chiar garanteaza risc mai mic de 0.02% de a ramane insarcinata atata timp cat sunt folosite.
Am uitat sa iau o pastila si-mi este teama sa nu fiu exact intr-o perioada de maxima fertilitate.
Cand utilizezi pastile anticonceptionale, nu exista perioade mai fertile sau mai putin fertile (acestea inhiba ovulatia si nu exista perioada de fertilitate). Daca uiti sa iei o pastila, nu inseamna ca se instaleaza obligatoriu sarcina, dar riscul este destul de mare. Asa incat, in cazul in care este uitata o pastila anticonceptionala, e bine sa folosesti si alte mijloace de protectie si sa iei urmatoarea pastila.
Am aflat despre sangerarea de fixare si-mi este teama sa nu ma confrunt exact cu asa ceva (chiar daca am luat pastilele fara intrerupere).
Sangerarile intre menstruatii nu indica obligatoriu o sarcina. Este posibil ca acestea sa fie provocate si de dereglari hormonale. Dar, cel mai sigur raspuns il primesti in urma unui consult de specialitate.
Am facut testul de sarcina si este pozitiv!
In cazul in care ramai insarcinata chiar daca folosesti anticonceptionalele nu este nevoie de masuri suplimentare. Singura masura pe care trebuie sa o iei este sa opresti pilulele anticonceptionale. Si, desigur, sa te prezinti urgent la un consult medical. Stai linistita, pana acum nu s-a demonstrat stiintific ca sarcina este supusa unor riscuri suplimentare cauzate de pastilele anticonceptionale!
Imi este teama ca metodele de contraceptie pe care le-am folosit fara sa stiu ca sunt insarcinata sa nu-i fi facut rau bebelusului.
Nu s-a demonstrat pana acum ca sanatatea fatului este afectata de anticonceptionale sau ca ar exista riscul aparitiei unor malformatii la copil. S-a demonstrat ca hormonii din anticonceptionale nu dauneaza dezvoltarii copilului.
Nu mai iau anticonceptionale, dar nu stiu cat de lunga trebuie sa fie pauza pana cand putem incerca sa avem un bebe.
Din momentul in care pastilele anticoneceptionale sunt oprite, organismul femeii revine la normal intr-un interval de doua zile si sase saptamani. Ovulatia este primul semn ca ovarele si-au reluat functiile. Inainte se considera ca este necesara o pauza de 2-3 luni inainte de inceperea incercarilor de a avea un copil. La momentul actual, acest lucru nu mai este valabil. Pentru ca o femeie sa ramana insarcinata, trebuie sa aiba ovulatie. Acesta este semnul ca totul a revenit la normal si de aici inainte femeia poate ramane insarcinata fara probleme.
Am auzit de la o prietena ca, dupa ce a luat anticonceptionale, cu greu a mai putut avea un copil.
Pastilele anticonceptionale nu afecteaza fertilitatea. Din momentul in care s-a reinstalat ovulatia (acest lucru se poate intampla intre 2 zile si 6 saptamani), femeia poate ramane insarcinata.
Iau pilule contraceptive de multi ani si mi s-a spus ca ar fi timpul sa ma opresc.
Nu exista o varsta anume la care trebuie renuntat la pastilele anticonceptionale. Este evident insa ca pastilele nu trebuie luate la menopauza si nici in cazul unor patologii asociate, de aceea este bine ca inainte de a incepe sa se ia pastile sa se si faca un consult de specialitate (ginecologic si endocrinologic).
Dupa 8 ani de pilule, incep sa am simptome neplacute si cred ca este din cauza acestora.
Exista patologii asociate care sunt incompatibile cu consumul de pastile. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt testul Papanicolau modificat, fibroame uterine, modificari la sani (este necesara o ecografie mamara pe an), probleme de coagulare a sangelui.
Buna ziua iau pastile ricevidon de aproape 3 ani am făcut o pauză de o lună și pe urmă am loat din nou ricevidon am loat prima pastila și a doua seară am făcut sex ne protejat și tot an seara aia am loat și următoare pastila exista o posibilitate sa fi rămas gravidă va rog mult sa Ami spune-ți multumesc