
Pe masura ce sarcina avanseaza, vei observa ca nu doar te misti mai greu, ci si iti va fi aproape imposibil sa mai faci totul cu aceeasi sprinteneala. In plus, si simpla inhalare a aerului poate deveni mai dificila. Nu este cazul sa te panichezi. Este un simptom normal, despre care trebuie sa mai stii si urmatoarele aspecte:
De regula incepe cam dupa saptamana a 12-a si va continua pe toata perioada trimestrelor II si III.
Vei simti nevoia sa te odihnesti tot mai des, mai ales dupa ce intreprinzi activitati fizice, care acum ti se vor parea istovitoare. Chiar si urcatul catorva trepte poate fi greu.
Uterul este „vinovatul“! Aflat intr-o continua crestere, acesta pune presiune pe diafragma, care la randul sau impiedica plamanii sa se extinda la maxima capacitate in timpul respiratiei.
Exista si cauze mai serioase. Dintre acestea, trebuie mentionate anemia, anumite probleme cardiace sau chiar pulmonare. Daca situatia se agraveaza, mergi de urgenta la medic.
Fii atenta la simptome secundare! Orice tremor, durere in piept, invinetire a buzelor, tuse persistenta, senzatia ca nu primesti indeajuns de mult oxigen, puls alert – sunt semne ca trebuie sa ceri de urgenta ajutor medical.
Se trateaza cu odihna. Evita statul in picioare timp indelungat, iar atunci cand te asezi pe pat foloseste mai multe perne care sa te ajute sa stai putin mai ridicata, pentru a usura respiratia.
Evita purtarea de sutiene sau bustiere stramte, care pot pune o presiune in plus asupra diafragmei.