Esti aici
Femeia.ro > Promo > Scaunele rulante le dau aripi celor care nu pot să meargă

Scaunele rulante le dau aripi celor care nu pot să meargă

scaune rulante

Când ai o dizabilitate care te împiedică să te deplasezi, un scaun rulant potrivit, adaptat nevoilor tale, este mai mult decât un simplu obiect: el devine o extensie a persoanei care-l folosește. Te ajută să redevii activ, independent, să reiei legătura cu lumea din jur și să-ți menții sănătatea.

An de an, sute de români își pierd mobilitatea în accidente auto, de înot, prin cădere de la înălțime sau din cauza unor afecțiuni medicale și au nevoie de un scaun rulant pentru a se deplasa. De multe ori, scaunul rulant primit este nepotrivit, iar acest lucru se reflectă atât la nivelul stării de sănătate, prin apariția complicațiilor medicale, cât și la nivel funcțional, pentru că multe activități sunt astfel imposibil de realizat și scad șansele ca persoana să-și reia rolurile acasă, la serviciu, în comunitate, fiind con- damnată la izolare. În cele mai multe situații, utilizatorul ajunge să solicite sprijinul altor persoane pentru desfășurarea unor activități precum deplasarea în scaun rulant, care ar putea fi realizată și independent, cu un scaun rulant potrivit. Reluarea vieții dinaintea accidentului este un proces de durată, însă nu poate avea loc fără un echipament de calitate, adaptat pacientului.

Tu ai putea alerga în… șlapi?

Un scaun rulant potrivit poate fi comparat cu o pereche de pantofi pe mărimea celui care îi poartă sau adecvați contextului în care îi poartă. Nu poți să urci pe munte cu o pereche de pantofi cu toc, la fel cum nu poți purta prea mult timp o pereche de încălțăminte care să te strângă sau să fie prea mare, pentru că îți va provoca disconfort.

Utilizarea unui scaun rulant nepotrivit este și mai periculoasă, pentru că poate avea consecințe ireversibile asupra sănătății unei persoane cu dizabilități.

Dacă un scaun rulant este prea mic, acesta poate favoriza apariția rănilor cronice, a escarelor. Con- form Organizației Mondiale a Sănătății, escarele se numără printre principalele cauze de deces în rândul persoanelor cu dizabilități, la nivel mondial. Dacă un scaun rulant este prea mare, acesta determină menținerea unei poziții greșite și, implicit, apariția deformărilor posturale, ce pot scădea calitatea vieții persoanelor cu dizabilități prin afectarea funcțiilor organismului. Inclusiv deglutiția și respirația pot avea de suferit.

Fondul Scaunelor Rulante

Acesta este numele programului prin care Fundația Motivation România își propune să schimbe

în bine viața persoanelor care au nevoie de echipamente de mobilitate pentru a se deplasa. Astfel, în cadrul programului sunt donate anual peste 1.000 de scaune rulante potrivite pentru copii și adulți cu dizabilități locomotorii din toată țara. Fiecare scaun rulant este prescris în urma unei evaluări individuale făcute de echipele regionale Motivation, în funcție de dimensiunile, mediul de viață și abilitățile persoanei. În continuare, vă vor convinge povestea Irinucăi, o fetiță veselă, care se joacă alături de alți copii, chiar dacă a fost diagnosticată în primele luni de viață cu o boală gravă, și cea a lui Ciprian Lupu, care a reușit să-și împlinească visul de a conduce o mașină de curse, în ciuda faptului că nu mai poate merge.

Povestea Irinucăi

La trei luni de la naștere, Irina a început să aibă probleme de coordonare. Poziția broscuței în care își ținea picioarele, faptul că nu putea să-și susțină capul sau că mișca doar una din mâini, toate acestea i-au pus pe părinții ei pe gânduri și, la doar câteva zile după botez, au început să caute răspunsuri.

Un diagnostic rar și înfiorător

După o serie de controale neurologice și în urma unui test genetic, au aflat că micuța Irina avea o boală genetică gravă – amiotrofie de tip I. Impactul pe care îl poate avea o astfel de afecțiune pentru tot sistemul muscular este unul mare: toți mușchii din corp încep să se atrofieze, inclusiv mușchii care ajută la respirație, cei care asigură deglutiția sau care ajută corpul să stea în poziția așezat. Părinții Irinei n-au pierdut timpul și au început ședințe de kinetoterapie, pentru ca fiica lor să-și păstreze mobilitatea și tonusul muscular. Și iată că micuța luptătoare nu s-a încadrat în previzi- unile medicilor: poate să respire singură, poate să înghită hrana, poate să stea în poziția așezat.

Pe măsura ei

De la vârsta de un an, Irinuca a avut nevoie de un scaun rulant, iar părinții au început să se intereseze de existența unor astfel de echipamente pentru copii atât de mici. Scaunele rulante de calitate, potrivite pentru copii, aveau costuri foarte mari, dar șansa a făcut ca, într-unul dintre grupurile de părinți din care făcea parte, Florentina să afle despre Fundația Motivation România. După ce a intrat în contact cu echipa regională Motivation din Prahova, Florentina a obținut, sub formă de donație, un scaun rulant Panthera Micro, adaptat pe dimensiunile și nevoile micuței Irina.

Sentimente amestecate

Florentinei i-a fost foarte greu să accepte că fetița ei are nevoie de un scaun rulant pentru a se deplasa, însă a văzut cât de ușor a învățat Irina să-l folosească și cât de bucuroasă a fost să descopere că se poate mișca în voie. După doar o săptămână, Irina a învățat să manevreze singură scaunul rulant. Au fost și momente în care a luat o curbă prea strâns și s-a lovit de un perete ori s-a dezechilibrat și a căzut, dar au trecut cu bine peste ele, iar Irina este foarte fericită și motivată să folosească scaunul rulant în mod independent. Fratele ei mai mare o stimulează foarte mult să participe la jocurile dintre ei sau cu ceilalți copii, să alerge împreună, să fie activă.

„Scaunul rulant a ajutat-o foarte mult pe Irina să-și îmbunătățească musculatura brațelor, pentru că depune un efort constant de a se propulsa, de a participa la tot felul de activități alături de fratele ei mai mare“, declară mama Irinei.

Ciprian Lupu își trăiește visul

Coordonatorul echipei regionale Motivation Brașov și instructor de viață independentă pentru noii utilizatori de scaune rulante, Ciprian  a depășit obstacolele asociate dizabilității sale și îi ghidează și pe alții, aflați în situații similare, spre o viață activă.

Când și în ce condiții s-a petrecut accidentul care te-a adus în situația de a nu mai putea merge?

În vara anului 2002, când aveam 18 ani și jumătate, eram la mare împreună cu niște prieteni și am alergat de pe mal în apă. Valul s-a retras, eu am sărit și, pentru că nivelul apei a fost destul de mic, am lovit cu capul nisipul de pe fundul mării. Am simțit o străfulgerare și mi-am dat seama că nu îmi mai pot folosi picioarele. Am suferit o leziune medulară la vertebrele a cincea și a șasea și, astfel, am ajuns să fiu nevoit să utilizez un scaun rulant pentru a mă deplasa. Din păcate, nu suntem conștienți că se poate ajunge foarte ușor în această situație. Fie că este vorba de accidente de circulație, căderi de la înălțime sau plonjoane în apă de mică adâncime, sunt foarte multe persoane care ajung să folo- sească un scaun rulant și cărora li se schimbă viața de la o zi la alta, sub toate aspectele. Noi, cei de la Fundația Motivation România, suntem aici pentru a le furniza un scaun rulant potrivit celor care trec prin astfel de situații, pentru a-i învăța să-l folosească astfel încât să fie cât mai independenți.

Cât a contat faptul că scaunul tău rulant este adaptat pentru tine?

Faptul că folosesc un scaun rulant activ, foarte ușor mă ajută foarte mult la sarcinile zilnice pe care le am. Sunt o persoană activă, locuiesc singur, am destul de multe deplasări în țară și mi-ar fi greu să fac toate aceste lucruri fără un scaun rulant potrivit. Reușesc să mă deplasez independent peste tot unde am nevoie, să depășesc obstacole de tipul pragurilor mai înalte, să îmi urc și cobor scaunul rulant din mașină și să mențin o viață activă și sănătoasă.

Dar cum ai ajuns să conduci o mașină de curse? Pare incredibil!

Am fost pasionat de mașini de mic, am urmat un liceu de specialitate, meseria mea de bază fiind de mecanic auto. După ce am suferit incidentul, nu mă gândeam că voi mai putea conduce vreodată. Mergeam cu prietenii pe marginea probelor speciale și visam să fiu într-o mașină de curse.

În anul 2007, am obținut permisul de conducere și am început să șofez o mașină adaptată. Între timp, am avut ocazia să merg în dreapta într-o mașină de curse, iar dorința de a-mi împlini visul era din ce în ce mai mare.

În anul 2017, cei de la Napoca Rally Academy m-au acceptat la un curs de pilotaj sportiv. A fost ceva nou în țara noastră pentru toată lumea și, începând cu anul 2018, cu sacrificii financiare destul de mari, mi-am construit propria mașină și am debutat în Campionatul Național de Viteză în Coastă.

Acum tocmai am încheiat al treilea sezon competițional cu rezultate mult mai bune și încerc să dezvolt noi proiecte pentru anul 2021.

E simplu să ajuți!

Oricine poate contribui la îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități din țară, prin donarea a doar 2 euro prin SMS la 8844 cu textul ACTIV. Cu ajutorul a 50 de SMS-uri, Fundația Motivation donează un scaun rulant potrivit unui copil sau adult cu dizabilități din România. Cu cât mai multe SMS-uri recurente, cu atât Motivation poate dona în 2021 cât mai multe scaune rulante adaptate. Mai multe informații despre campanie pot fi găsite pe https://motivation.ro/campanie-activ.

 

 

Text: Andreea Cohuț

Foto: Flavius Croitoriu, arhivă personală

Comments

comments

Lasă un răspuns