
Pe parcursul primei spatamani de la nasterea copilului, nivelurile de pana atunci crescute de estrogen si progesteron, scad brusc.
Asa se explica de ce esti obosita, nervoasa si treci in doar cateva minute de la stari de euforie la plans in hohote. Nu intra in panica! Este o etapa normala, care se va termina…la un moment dat.
O sa fac fata?
Gandul responsabilitatii pe care o ai fata de acel copilas neajutorat ce depinde in totalitate de tine poate fi coplesitor. "Oare sunt in stare sa-i schimb scutecele?", "Chiar trebuie sa-i fac singura baie?", "O sa pot sa-i ta vreodata unghiutele?"
Nu te ingrijora! Cu timpul, o sa le faci pe toate aproape instictiv. In principiu, acomodarea dureaza in prima luna, cat se creeaza o rutina, apoi treaba merge ca pe roate.
Somn dulce
In perioada urmatoare nasterii, somnul iti este absolut necesar ca sa te refaci. Din pacate, bebelusul tau nu stie asta. Incearca sa atipesti odata cu cel mic si nu te simti vinovata daca il lasi in grija partenerului sau a mamei tale pentru cateva ore, ca sa te poti odihni.
Cand e cazul sa apelezi la medic
Aproximativ 15% dintre mamici sufera de depresie postpartum. Iata care sunt semnele:
- stari de anxietate care dureaza mai mult de 2 saptamani – sentimentul ca nu poti face fata cerintelor bebelusului
- insomnii, oboseala, atacuri de panica
- nervozitate excesiva, indreptata asupra copilului tau si/sau a partenerului