Esti aici
Femeia.ro > Promo > Secretul din salină

Secretul din salină

Mulți coboară într-o salină din simplă curiozitate, în vreme ce persoanele cu afecţiuni ale căilor respiratorii sau imunitate scăzută găsesc aici mediul ideal pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

Speleoterapia sau salinoterapia constă în inhalarea aerului saturat de ioni de sare din galeriile subterane de unde s-au extras zăcăminte pentru tratarea afecţiunilor căilor respiratorii (astm bronşic, bronşite, emfizem pulmonar, rinită alergică, sinuzită cronică, răceli sezoniere) ori a altor boli (hipotiroidie, dermatite alergice, psoriazis, oboseală cronică, depresie sau rezistenţă scăzută la stres). Coborârea regulată într-un mediu subteran salin nu scade doar frecvenţa şi intensitatea crizelor astmatice de exemplu, ci creşte rezistenţa organismului, stimulând rezervele interne ale corpului să neutralizeze efectele nocive cumulate în timp ale mediului înconjurător.

Aerul din salină

În salină, fie vară sau iarnă, zi ori noapte, temperatura este constantă, aerul e destul de rece (12-15°C), curenţii de aer sunt practic insesizabili, umiditatea e moderată, iar aerosoli salini există din belşug. În plus, lipsesc alergenii, iar bacteriile şi alte microorganisme dăunătoare sunt de peste o mie de ori mai puţine decât în aerul din mediul urban. Aerul din salină are efecte antimicrobiene şi antiinflamatoare, de activare a mecanismelor de rezistenţă ale sistemului imunitar şi de scădere a nivelului de sensibilizare la alergeni.

Ca în multe alte situaţii, statisticile sunt nemiloase: un sfert din români suferă de boli respiratorii, pe primul loc situându-se rinita alergică. Tot statisticile, unele mai optimiste, spun că, după a treia sau a patra cură de tratament într-o salină, intensitatea şi numărul crizelor astmatice scade considerabil, rezistenţa organismului e mult crescută, iar sistemul neurovegetativ îşi recapătă tonusul. Calităţile terapeutice ale aerului din salină se datorează aerosolilor, particule foarte fine de clorură de sodiu, provenite chiar din pereţii salinei, care plutesc în aer şi sunt foarte uşor de inhalat. Aerosolii salini fluidifică mucoasele, elimină toxinele, refac elasticitatea membranelor celulare, reduc pH-ul aparatului respirator, stimulează eliminarea secreţiilor, inhibă inflamaţia, diminuează iritaţia ce declanșează tusea şi curăţă mucoasele de microorganismele iritante.

Tratament în subteran

După părerea specialiştilor, ca tratamentul în salină să fie eficient, este necesară o cură de cel puţin două săptămâni pe an, cu câte 3-4 ore pe zi petrecute în galeriile din subteran. După 3-6 luni, tratamentul se poate repeta. Efectele acestei cure se mențin până la 6-12 luni, uneori chiar şi doi ani.

Întrucât pentru a te bucura de beneficiile mediului salin trebuie să stai în subteran cel puţin o jumătate de oră, în salină există spaţii special amenajate, în care cei care coboară sub pământ au parte de câteva ore de odihnă, recreere sau terapie. Pe lângă baza de tratament, sunt locuri de distracţie pentru copii, leagăne, teren de fotbal, mese de ping-pong ori biliard. Spaţiul alocat vizitatorilor este dotat cu bănci, pe care poţi să sta pur şi simplu ori să citești o carte.

Putem beneficia de efectele binefăcătoare ale speleoterapiei în salinele special amenajate în scop terapeutic la Praid (judeţul Harghita), Turda (Cluj), Slănic Prahova (cea mai mare salină din Europa), Ocna Sibiului, Cacica (Suceava), Târgu Ocna (Bacău).

Ajutor pentru fumători…

… și pentru foşti fumători în aceeaşi măsură, aerul din salină curăţă căile respiratorii afectate de fumul de ţigară. Expunerea la aerosolii salini stimulează eliminarea secreţiilor de la nivelul bronhiilor, reduce iritaţiile şi inflamaţiile, calmează tusea. În plus, elimină particulele conţinute de fumul de ţigară care s-au depus pe tractul respirator, grăbeşte vindecarea şi regenerarea căilor respiratorii.

Nu e pentru toată lumea

În general, speleoterapia este recomandată celor cu vârsta cuprinsă între doi şi 60 de ani. În cazul copiilor mici şi al vârstnicilor peste 60 de ani, este indicat să se solicite sfatul medicului. Iar pentru că acest tratament terapeutic este de întreţinere, nu este indicat celor cu boli în fază acută, persoanelor care suferă de tuberculoză pulmonară, cancer pulmonar, afecţiuni cardiovasculare sau care au suferit cu puţin timp în urmă un infarct. Şi nici gravidelor!

Salina de la oraş

Cum accesul în salinele din zona montană nu este chiar la îndemâna oricui din cauza distanţelor mari, întreprinzătorii, speculând lipsa de timp a celor care suferă de boli ale căilor respiratorii şi care şi-ar dori să beneficieze de un tratament într-o salină, au construit saline de suprafaţă în mai multe oraşe din ţară. Salinele artificiale au fost amenajate în încăperi placate cu blocuri neprelucrate de sare, reproducând fizic, chimic şi biologic ambientul uneia din măruntaiele munţilor de sare. Iar acestea promit efecte la fel de benefice pentru sănătate ca şi salinele naturale. În plus, au un avantaj considerabil: nu mai trebuie să-ţi iei concediu pentru a face terapie cu aerosoli salini.

Efortul fizic făcut în salină (fotbal, ping-pong, biliard pentru adulți, joacă într-o zonă special amenajată pentru copii) întăreşte rezistenţa organismului, în special a sistemului respirator, favorizează reglarea greutăţii corporale, îmbunătățește tonusul psihic.

Citește și:

Sarea ca medicament

Miere si scortisoara, o combinatie miraculosa

Alimente benefice pentru aritmie

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.27/09.07.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns