
Cele mai multe viitoare mămici suferă transformări care mai de care mai neplăcute şi care lasă semne la nivelul pielii. Există afecţiuni care se declanşează în sarcină efectiv, pe de o parte, şi altele care au apărut înainte de a rămâne gravidă şi care au o evoluţie mai deosebită în cele nouă luni cât bebe stă la tine în burtică.
Tatuaje, tulburări de pigmentare şi hormoni
Tulburările de pigmentare a pielii (melasma gravidei) sunt frecvente printre mămicile în devenire. Sunt nişte pete de culoare închisă care apar mai ales pe faţă – pielea capătă aspect cafeniu deasupra sprâncenelor, pe obraji şi deasupra buzelor.
Seamănă cu un tatuaj care devine mai pronunţat dacă stai la soare. În plus, te poţi trezi că ţi se colorează în maro linia care uneşte ombilicul de zona pubiană. Toate acestea sunt considerate normale şi pot fi puse pe seama tulburărilor hormonale specifice perioadei.
Vase de sânge sparte şi picioare umflate
Îngrăşarea din perioada sarcinii şi naşterea mai pot cauza o problemă inestetică: pe gambe, pe faţă, uneori pe globul ocular apar mici vase de sânge dilatate. Acestea dispar de regulă după naştere, iar dacă nu, poţi apela la dermatolog să le trateze.
Foarte frecvent întâlnit este şi edemul membrelor inferioare (umflarea picioarelor din cauza presiunii exercitate de greutatea acumulată în ultimele luni de sarcină). Tratamentele recomandate pentru aceste probleme vasculare sunt reprezentate de trofice vasculare şi vitamina C, administrate la sfatul medicului, inclusiv în perioada de sarcină.
90% dintre gravide au vergeturi
O spaimă a multor viitoare mămici sunt aşa-numitele vergeturi, care apar atunci când pielea se întinde mai mult decât limita ei de elasticitate. În această privinţă, statisticile nu sunt tocmai îmbucurătoare: mai bine de 90% dintre gravide au o astfel de problemă, vergeturile fiind prezente mai ales pe zona abdomenului şi cea a sânilor, însă şi pe şolduri.
Tratamente posibile
Dermatologul Mihaela Leventer are câteva sfaturi pentru mămicile care se confruntă cu probleme ale pielii în sarcină:
"Vergeturile pot fi prevenite prin masarea zilnică a pielii cu creme emoliente. Dacă totuşi se produc, vor fi tratate după ce tânăra mamă termină perioada de alăptat. În ceea ce priveşte petele cafenii de pe obraji, ca şi culoarea cafenie a liniei verticale subombilicale, acestea se diminuează simţitor după naştere, fără să fie nevoie de un tratament special.
În situaţia în care melasma persistă, se recomandă tratamente de decolorare cu creme sau laser fracţionat abia după câteva luni de la naştere, pentru că unele ingrediente active în procesul de decolorare a pielii sunt interzise în sarcină şi alăptare.
Acneea poate fi controlată prin aplicaţii locale de soluţie de eritromicină şi oxid de zinc sau creme cu benzoil peroxid. După naştere, de multe ori acneea trece spontan“ – spune domna doctor.