
Pana in jurul varstei de 6 luni, lui bebe i-a fost suficient suptul la san. De acum insa, trebuie sa te gandesti la diversificarea alimentatiei, un pas foarte important pentru sanatatea copilului tau. Bunicile noastre numeau acest moment cu un termen aproape uitat: intarcatul. Care este acceptia lui moderna vei vedea in continuare.
Cum incep intarcatul?
In nici un caz nu vei putea sa-l privezi pe micutul tau dintr-o data de placerea de a suge la san. Va beneficia de laptele matern atat cat va dori, poate chiar pana la un an. Pentru el, momentul suptului este deosebit de important: iti simte caldura, mirosul si se simte protejat. Pentru inceput, va trebui sa-l inveti cu alte gusturi, mai ales ca nevoile lui nutritionale cresc si laptele nu mai e suficient.
In jurul varstei de sase luni, puiul tau este „pregatit” sa incerce un nou aliment. Incepe diversificarea – sau putem zice chiar intarcatul! Asa ca alege-ti un moment in zi cand tu nu esti foarte obosita, iar puiul tau nu este prea flamand sau agitat. Asa veti putea colabora foarte bine. Pentru noul aliment este bine sa folosesti o lingurita din plastic, speciala pentru bebelusi. Cele din metal sunt dure si s-ar putea sa nu-i placa micutului. Medicul pediatru iti va recomanda alimentul cu care incepi. Acesta se administreaza caldut si semisolid. Puiul tau nu poate inca sa mestece, reflexul formandu-se treptat, dupa 6-7 luni.
Poate sa nu-i placa?
Desigur, la fel cum noi consideram unele mancaruri imposibile, se poate ca si micutul sa fie dezamagit de noul gust. Nu te descuraja, intarcatul poate fi o misiune dificila. Daca incepe sa planga sau da afara din gurita, nu insista. Astepti cateva zile si incerci din nou sa-i dai acelasi aliment, ori a doua zi schimbi alimentul si vezi daca pe al doilea il accepta mai usor. Evita pe cat posibil sa-i dai noul aliment cu biberonul. Se va obisnui asa si-ti va fi greu sa-l obisnuiesti cu lingurita.
Va manca bine de la inceput ?
Depinde. Fiecare copil cu gusturile lui: daca prietena ta s-a chinuit doua sau trei saptamani pana l-a convins pe micut sa inghita o lingurita din noul aliment, puiul tau s-ar putea sa-l accepte usor. Treptat, va trebui sa ajunga la trei mese de baza pe zi. Din momentul in care puiul mananca fara probleme cateva lingurite din noul aliment, te poti gandi sa-l obisnuiesti cu al doilea. Vei vedea ca acum iti este mult mai usor, iar intarcatul deja nu iti mai pune probleme.
Cat lapte ii dau in continuare?
Teoretic, pana la 6 luni, copilasul ar trebui sa se hraneasca numai cu lapte. Dupa 6 luni, cand incepi diversificarea, la una din mese ii dai noul aliment, plus laptele. „Intarcatul”, in aceasta acceptie, este un proces gradat, care nu exclude laptele din alimentatie, mai ales daca este lapte matern.
Poate sa faca alergie la noile alimente?
Ca sa nu ai surprize, trebuie sa iei cateva masuri de precautie. Regula de baza este ca nu introduci in alimentatia copilului doua alimente simultan. Dupa fiecare, vei vedea cum reactioneaza. Daca apar dureri de burtica, daca face febra sau daca ii apar pete rosii pe piele (urticarie), va trebui sa-i intrerupi noul aliment si sa consulti un medic.
Reguli de aur pentru intarcat
- Introdu gradat noile alimente si in cantitati mici.
- Nu depasi varsta de 6 luni pentru a incepe intarcatul. Micutul va accepta mult mai greu schimbarile.
- Alapteaza-ti puiul in continuare, cat timp mai ai lapte.
- Hraneste-l folosind o lingurita din plastic speciala pentru bebelus si vesela, cat mai colorata.
- Sterilizeaza vasele din care ii dai sa manance sau in care ii prepari mancarea.
- Nu-ti face griji daca la inceput va refuza mancarea. Cu multa rabdare il vei convinge sa o accepte.
- Nu-l obliga sa manance ceea ce nu-i place.
- Ai grija ca alimentele sa fie caldute si semisolide.