Esti aici
Femeia.ro > Promo > Sifilis? Mie nu mi se poate intampla!

Sifilis? Mie nu mi se poate intampla!

Stiai ca 20% dintre femeile insarcinate sunt depistate pozitive si ca pot transmite aceasta boala grava fatului? Cum este posibil? Vom vedea in continuare. Ca punct de plecare al discutiei noastre sa luam „cartea”.

Cum descriu medicii aceasta boala? Sifilisul este o maladie „parsiva”, se poate lua foarte usor si poate trece chiar neobservata ca manifestari in primele doua stadii de evolutie.

Cu atat mai mult cu cat are si o perioada de latenta care tine chiar ani de zile. Tocmai din aceste motive este obligatorie testarea inainte si in timpul sarcinii. Clasica analiza RBW (reactia Bordet-Wasserman) a fost inlocuit azi cu testul VDRL (veneral disease research laboratory), cu o mai mare acuratete.

Iar analiza in sine este una dintre cele mai banale si mai putin stresante: nu se face nimic altceva decat recoltarea unei mici cantitati de sange care se trimite pentru examinare unui medic „de laborator”.

Simplu! Transmiterea bolii se face prin contact sexual cu o persoana infectata. Viata la intamplare, chiar si atunci cand mai ai mult pana sa vrei un copil, te prinde din urma si ii vei vedea consecintele nu numai pe piele ta, ci si pe cea a copilasului nevinovat pe care il vei naste.

„Treponema pallidum”, microbul raspunzator, trece usor de la un individ la altul, chiar si prin mucoase intacte. Se poate transmite prin contact sexual vaginal, anal si oral. Ocazional, se poate transmite si prin sarut sau contact corporal mai intim.

Contactul cu leziunile cutanate din primele stadii de boala, leziuni care nu sperie pe nimeni prin aspectul lor, poate sa produca imbolnavirea. Sancrul, leziunea din primul stadiu, este o mica ulceratie nedureroasa, cu o baza mai ferma si care zemuieste putin. Apare in zona genitala sau la nivelul gurii.

Contine microbi care abia asteapta o alta victima. Rozeolele din stadiul urmator sau condiloamele plane sunt si ele o sursa de infectare. Si cine poate sa spuna ca au disparut amatorii de contact sexual intamplator, de cate o partida de sex neprotejat? Si oricata educatie sexuala s-ar face, mai sunt inca multi barbati si multe femei care nu se gandesc la consecintele „sexului sportiv”!

Ca sa intelegi mai bine, priveste cu atentie caseta de mai jos, in care sunt infatisate semnele celor trei stadii ale sifilisului ca si localizarea bolii.

Sifilis primar

Sifilis secundar

Sifilis tertiar

Apare sancrul, cam la 4-8 saptamani. Ulceratie nedureroasa, cu baza tare si cu supuratie, care se vindeca spontan. Localizarea este la nivelul organelor genitale (chiar si in vagin, pe col, adica ascuns vederii) sau in gura.

Eruptie cutanata la 6-12 saptamani de la infectare, dar si mai tarziu. Poate fi confundat cu mai multe boli de piele. Se poate vindeca spontan. Pot aparea condilomatoza plana, alopecia areata (parul cade pe zone mici, lasand loc unor mici chelii). Acest stadiu poate fi urmat de stadiul latent, ani de zile.

Afectare cutanata, cardiaca sau neurologica. Poate fi confundat cu multe alte boli. Evolueaza spre paralizie generala progresiva si dementa.

Da! Copilul poate fi afectat. Microbul se transmite prin placenta, riscul de infectare pentru fat fiind de 60-80% in primele stadii ale bolii; mult mai rar in cazul de sifilis latent sau in stadiul tertiar.

Evolutia bolii poate produce avort, moartea fatului in uter, nasterea prematura sau sifilisul congenital care produce malformatii, retard mintal, putandu-se manifesta precoce, imediat dupa nastere sau mai tarziu. Unele aspecte sunt incurabile, copilul fiind marcat pe viata.

Vestea cea buna!

Sifilisul este o boala usor de tratat in primele stadii. Tratamentul se face cu antibiotice si durata acestuia este mai scazuta decat inainte. Se face tratament chiar si in timpul sarcinii, cu posibilitati mari de vindecare si de nastere a unui micut neafectat.

Totul trebuie facut insa cat mai repede. De aceea ne tot bat la cap medicii sa mergem sa fim luate in evidenta cu sarcina cat mai devreme si sa ne facem analizele. Tot ce trebuie este sa ne prezentam la doctor fie atunci cand programam o sarcina, fie de la primele zile de intarziere menstruala, si sa respectam intocmai indicatiile.

Orice femeie insarcinata trebuie sa se gandeasca la raspunderea care ii revine, pentru ca nimic nu poate fi mai dureros decat sa stii ca i-ai transmis o boala copilului tau inca de cand il purtai in pantece. Sarcina si nasterea unui copil trebuie sa fie o perioada plina de bucurie in viata femeii si a familiei. Cu cat stim mai multe, cu atat ne ferim de belele mai usor!

Comments

comments

Lasă un răspuns