
Cat copilul este foarte mic, acesta are o "atitudine activa" fata de obiecte – le exploreaza, le descompune, incearca sa le repare, le indoaie etc. Este foarte posibil ca o masinuta de jucarie sa ramana intacta doar cateva minunte dupa ce i-a fost facuta cadou.
Nazdravanul o desface in bucati-bucatele, incearca sa-i descopere mecanismul, daca face zgomot, vrea sa descopere de unde vine acesta, este fascinat de roti, poate chiar o indoaie sau o supune unor teste de rezistente. Curiozitatea lui fata de aceste lucruri este imensa (si normala varstei sale), dar poate sa puna probleme de siguranta.
De exemplu, curiozitatea lui nu se va limita doar jucarii. Pentru el, orice obiect este o potentiala jucarie care trebuie explorata. In aceasta categorie pot intra: obiecte de bucatarie, prize, fier de calcat, becuri, aparatura electrocasnica, telecomenzi etc.
In plus, sa nu uitam ca bagatul in gura al lucrurilor este un gest instictiv.
In aceste conditii, si pusa fata-n fata cu dorinta de cunoastere de nestavilit a copilului, nu-ti raman de facut decat trei lucruri
Cumpara, si spune-le apropiatilor sa faca la fel, doar jucarii adecvate varstei. Este mult mai greu sa-i iei o jucarie din mana, care poate fi periculoasa pentru el, decat sa-i dai din start una potrivita lui.
Atentie la lucrurile la care are acces – de la lucrurile din bucatarie, la obiectele din sertarele si rafturile la care ajunge, la prize sau colturile prin acre se poate strecura chiar si de-a busilea.