
In prezent, insa, teoria acceptata de toti specialistii este complet diferita: copilul nou-nascut aude, vede, miroase, gusta si simte.
Simtul olfactiv, gustativ si tactil
Copiii au mirosul, gustul si simtul tactil foarte bine dezvoltate inca de la nastere. Mirosul este deosebit de important pentru copii, care-si recunosc mamele dupa miros inainte de a le recunoaste dupa infatisare.
Auzul
Copiii raspund la sunetele care-i inconjoara, si vor prezenta reactia de „tresarire” la zgomote puternice. Le plac in mod deosebit vocile cu tonalitate inalta, pitigaiate si invata repede sa deosebeasca vocile parintilor de ale celorlalte persoane.
- Cand trebuie sa va ingrijorati pentru auzul copilului dumneavoastra
Copilul trebuie sa aiba aceste tresariri inca de la nastere sau sa planga ca raspuns la zgomotele puternice. La 3 luni ar trebui sa intoarca capul la auzul zgomotelor. La 6-7 luni ar trebui sa poata ganguri sau repeta sunetele. Daca nu observati nici una din acestea, trebuie sa mergeti la medicul de familie pentru a vedea daca exista probleme cu auzul.
Vederea
Un nou-nascut poate vedea doar aproximativ 13 cm in fata lui, asadar tineti fata aproape de el, ca sa va cunoasca bine infatisarea. La inceput, bebelusul ar putea arata ca si cum ar avea privirea incrucisata, deoarece incearca sa focalizeze imaginea, dar aceasta senzatie ar trebui sa dispara dupa cateva zile. Stimulati dezvoltarea vederii copilului dumneavoastra prin exagerarea expresiilor dumneavoastra faciale si agatandu-i obiecte mobile deasupra patutului.
- Cand trebuie sa va faceti griji pentru vederea copilului dumneavoastra
Ca nou-nascut, copilul dumneavoastra ar trebui sa priveasca insistent fetele noi sau obiectele aflate aproape de fata lui. La 3-4 luni privirea crucis ar trebui sa dispara si ar trebui sa poata urmari cu privirea un obiect luminos. La 6-7 luni, copilul ar trebui sa vada in toata incaperea.
- Sursa: Aptamil