
Când tusea sâcâitoare nu-ți dă pace, siropul se dovedește soluția salvatoare. Ce-ar fi să-l prepari acasă?
Sezonul rece este lung și se întrevăd la orizont răceli și viroze. N-o să vrei să te burdușești cu chimicalele din siropurile clasice, mai ales că îți punem noi la dispoziție câteva rețete de siropuri calmante și emoliente pentru căile respiratorii, toate din ingrediente naturale!
Sirop cu ghimbir
Ghimbirul acționează ca decongestiv natural. În același timp, rădăcina are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antivirale și antibacteriene.
• 1 rădăcină de ghimbir
• 2 lămâi
• 1 borcănel de miere
Preparare: decojește rădăcina de ghimbir. Tai-o în bucăți mici. Stoarce zeama de la cele două lămâi. Toarnă o cană de apă într-o crăticioară. Pune ghimbirul și zeama de lămâie. Fierbe
5 minute, apoi lasă deoparte. În altă crăticioară, încălzește mierea, fără s-o fierbi. Pune-o peste amestecul de ghimbir și ține pe foc, amestecând câteva minute. Depozitează într-un recipient. Ia 1-2 lingurițe la patru ore.
Combinația tratează, dar și previne tusea. Merge să pui și pudră de ghimbir în loc de ghimbir proaspăt.
Sirop piperat
Piperul are acțiune decongestivă și expectorantă, ajutând la eliberarea mucusului.
• 3 lingurițe de piper măcinat
• 2 lingurițe de cimbru măcinat
• 1½ lingurițe ghimbir tocat
• 8 lingurițe de miere
Preparare: toarnă 3 linguri de apă clocotită peste întreaga cantitate de miere. Adaugă piperul și cimbrul, apoi ghimbirul. Amestecă energic vreme de 2 minute, până când compoziția devine omogenă. Toarnă într-un recipient și închide ermetic. Păstrează într-un loc uscat și întunecos până la maximum patru săptămâni. Ia zilnic 3 lingurițe. Întreaga cantitate îți ajunge pentru o răceală scurtă, de trei zile.
Sirop cu mentă
Menta este un adevărat balsam pentru gâtul inflamat. Rezultatele sunt aproape imediate datorită calităților analgezice, antispastice și decongestive ale mentei.
• 3 linguri de mentă uscată
• 2 picături de ulei de eucalipt
• 4 căni de apă
• 1 cană de miere
Preparare: pune menta în apă. Adu la punctul de fierbere. Redu focul, astfel ca lichidul să scadă. Ține pe foc până se înjumătățește. Scurge în sită și lasă să se răcorească. Adaugă mierea și uleiul de eucalipt. Ia o lingură la câteva ore, în caz de tuse persistentă. Ține la frigider maximum două săptămâni.
Sirop cu dafin
Foile de dafin conțin uleiuri volatile care calmează tusea seacă și productivă. Totodată, sunt bogate în antioxidanți și substanțe antibacteriene și antiinflamatoare.
• 5-6 foi de dafin
• 6 lingurițe de zahăr
• 200 ml apă
• 100 g miere
• 5 picături de zeamă de lămâie
Preparare: topește zahărul într-o crăticioară. Toarnă apa peste el. Când începe să dea în clocot, pune foile de dafin și zeama de lămâie. Mai lasă un minut pe foc, apoi dă deoparte să se răcorească. Scoate dafinul și adaugă mierea. Bea de-a lungul zilei, cu înghițituri mici.
Sirop de ceapă
Ceapa are proprietăţi antiseptice şi antiinfecţioase și, ca atare, este frecvent întrebuințată în farmacia bunicii.
• 2 cepe
• 3 linguri de miere
• puțin hrean ras
Preparare: pune mierea în 250 ml de apă clocotită, lasă pe foc câteva minute, apoi adaugă foile de ceapă (curățată în prealabil). Lasă pe foc 10 minute, până când conținutul de apă scade la jumătate. Ia de pe foc, adaugă hreanul ras, amestecă, apoi strecoară. Ia zilnic 3 linguriţe din acest sirop, doar în tuse seacă.
Sirop cu glicerină
Glicerina formează o peliculă pe membrana respiratorie, reducând astfel inflamația și durerea.
• 50 ml glicerină
• 50 g miere
• 50 ml zeamă de lămâie
Preparare: pune într-un bol glicerina, mierea și zeama de lămâie. Amestecă să devină o compoziție omogenă. Transferă într-un recipient ermetic. Poți depozita la frigider. Ia câte
o linguriță la câteva ore. Miroase bine și are un gust delicios.
Citește și:
- Carbunele medicinal, remediu multitalentat
- 7 plante pentru afecțiunile digestive de sezon
- 10 alimente pentru sănătatea ficatului
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr45/10.11.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com