
Te supără cistita, durerile menstruale sau te arde stomacul? Ai încredere în plante! Natura, cel mai darnic și blând vindecător, îți oferă soluții pentru multe dintre problemele minore de sănătate.
Dureri de cap, tuse, afte, urticarie, indigestie, balonare sunt doar câteva dintre micile probleme cu care tu sau cineva din familie v-ați putea confrunta oricând, chiar și în concediu. Ca să te tratezi, nu e musai să apelezi la medicamente, fiindcă acestea au efecte secundare neplăcute. Ai la dispoziție numeroase remedii naturale care nu doar că și-au dovedit eficiența terapeutică de-a lungul multor generații, ci chiar au fost recunoscute științific.
Febră
▶ Prepară o infuzie dintr-o linguriță de busuioc uscat și o jumătate de linguriță de scorțișoară la 500 ml de apă clocotită. Bea câteva guri la fiecare două ore.
▶ Florile de tei combat inflamația și favorizează transpirația. Infuzia se prepară din două lingurițe cu plantă la 200 ml de apă fierbinte. Acoperă vasul, lasă la infuzat zece minute, apoi strecoară. Bea 2-3 căni pe zi.
Urticarie
▶ Pune 20 g de fumariță la un litru de apă clocotită și lasă la infuzat zece minute. Bea câte o ceașcă dimineața și una seara, timp de zece zile.
▶ Trei-frați-pătați: prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită și bea 2-3 căni pe zi. Sau pune patru linguri de plantă la o cană cu apă și ia câte o linguriță la trei ore.
Afte
▶ Clătește-ți gura, de mai multe ori pe zi, cu decoct de salvie (folosește frunzele și florile): pune o mână de plantă (aproximativ 20 g) la un litru de apă rece, adu amestecul la punctul de fierbere și lasă pe foc zece minute. Tot pentru gargară, poți folosi infuzia: două lingurițe cu frunze de salvie la 100 ml de apă. Pentru un efect terapeutic mai puternic, amestecă în părți egale salvie și rădăcină de cerențel.
Indigestie
▶ Un bine-cunoscut remediu împotriva indigestiei este bicarbonatul de sodiu, care neutralizează acizii gastrici. Adaugă într-un pahar cu apă o linguriţă cu vârf de bicarbonat de sodiu şi bea acest amestec.
▶ Bea o jumătate de pahar cu suc de grepfrut proaspăt stors, de trei ori pe zi.
Dureri menstruale
▶ Florile de gălbenele calmează durerile și reglează ciclul. Pune două lingurițe de flori la 200 ml de apă, acoperă vasul, lasă să infuzeze zece minute, apoi filtrează. Se bea în cursul unei zile.
▶ Traista-ciobanului alină durerile și are efect antihemoragic, fiind recomandată dacă ai dureri menstruale și un ciclu abundent. Se beau zilnic 2-3 căni de infuzie preparată din două lingurițe de plantă la o cană de apă.
Cistită
▶ Cimbrișorul este un excelent dezinfectant, antiseptic și antiinflamator și calmează senzația de arsură ce însoțește cistita. Infuzia se prepară cu o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Acoperă vasul şi lasă să infuzeze 15 minute. Bea 2-3 căni pe parcursul unei zile, luând din când în când câte o înghițitură.
▶ Amestecă puțină miere cu apă călduță și pune în acest amestec 1-2 picături de ulei esențial de arbore de ceai. Ia de trei ori pe zi, timp de trei zile. În a patra, ia de două ori, iar în a cincea, doar o dată.
Tuse
▶ Siropul de ceapă este util contra tusei care însoțește amigdalita și faringita. Fierbe două cepe mari (tocate) într-o jumătate de litru de apă, timp de zece minute. Strecoară și adaugă două linguri de zahăr brun sau miere și fierbe totul la foc mic zece minute, până se obține consistența unui sirop. Ia 5-6 lingurițe pe zi.
▶ Rade foarte fin 100 g de hrean, adaugă 500 g de miere de tei și lasă la macerat 12 ore. Ia din acest sirop trei linguri pe zi (doza pentru copii este de o lingură și jumătate). Tratamentul durează zece zile.
Arsuri gastrice
▶ Lemnul-dulce protejează stomacul de aciditatea sucului gastric. Îl poți folosi în locul medicamentelor antiacide, deoarece este lipsit de toxicitate și nu are efecte negative. Se utilizează rădăcina plantei: 1-2 lingurițe cu rădăcină rasă se lasă la macerat într-o cană cu apă rece timp de 12 ore. Se bea o cană pe zi, timp de 3-4 săptămâni.
▶ Ceaiul de ghimbir diminuează rapid senzația de arsură gastrică. La o cană de apă clocotită, pune o lingură de rădăcină proaspătă. Se beau 2-3 căni pe zi.
▶ Mănâncă o banană: acest fruct conține substanțe cu efect antiacid.
Dureri de cap
▶ Crețușca este o veritabilă aspirină naturală. Se utilizează sub formă de infuzie – atenție, planta nu se fierbe, pentru că se distrug salicilații! Pune o lingură de plantă la o cană de apă clocotită și lasă să infuzeze 7-10 minute. Bea 3-4 căni pe zi, între mese.
▶ Aplică pe tâmple câteva felii de lămâie sau două jumătăți de ceapă învelite în câteva straturi de tifon.
▶ Pune pe frunte și pe tâmple o compresă umezită cu apă rece, pe care ai turnat câteva picături de ulei esențial de mentă.
Balonare
▶ Aproape după fiecare masă apare neplăcuta balonare? Apelează cu încredere la cimbrișor: infuzează o linguriță de plantă în 500 ml de apă clocotită, acoperă vasul pentru zece minute, apoi strecoară. Bea două căni pe zi.
▶ De mare folos în lupta contra balonării este anasonul: o jumătate de linguriță de semințe se pun într-un tifon și se scufundă în 250 ml de apă fiartă pentru zece minute. Se beau două căni pe zi.
▶ Rozmarin: prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită; lasă zece minute, apoi strecoară. Bea ceaiul călduț, câte 2-3 căni pe zi, după mesele principale.
Acnee
▶ Florile de gălbenele au efect dezinfectant și cicatrizant, grăbesc vindecarea leziunilor și ajută la refacerea pielii. Peste două linguri de plantă toarnă un litru de apă clocotită, lasă să infuzeze zece minute, apoi strecoară. Spală-ți fața cu soluția obținută sau pune pe zonele afectate comprese înmuiate în infuzie.
Senzație de greață
▶ Un remediu excelent contra senzației de greață este sucul de lămâie: în 100 ml de apă îndulcită, stoarce sucul unei lămâi și apoi bea amestecul.
▶ Dacă ai mâncat foarte mult, prea repede sau ceva ce nu ți-a picat bine, te poți trezi cu o supărătoare senzație de greață. O alungi cu un ceai de ghimbir: un vârf de linguriță de plantă la 150 ml de apă fiartă. Bea câte o cană de trei ori pe zi.
▶ Roiniță: infuzia se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă. Bea 2-3 căni pe zi.
Insomnie
▶ Lavanda calmează sistemul nervos, are efecte sedative și favorizează somnul. Infuzia se prepară cu o linguriță de flori la 200 ml de apă clocotită. Lasă acoperit zece minute, apoi strecoară. Bea 1-2 căni pe zi (ultima cu o oră înainte de culcare).
▶ Valeriana combate eficient tulburările nervoase, fără să aibă efectele negative ale medicamentelor. Peste o linguriță cu rădăcină de valeriană pisată, toarnă un pahar cu apă clocotită și acoperă vasul pentru 20-25 de minute. Strecoară și lasă la răcit. Bea câte 1/3 de pahar, de 3-4 ori pe zi.
Constipație
▶ La 200 ml de apă clocotită, adaugă două lingurițe de coajă de crușin uscată și tăiată mărunt. Acoperă vasul, lasă să infuzeze zece minute, apoi strecoară. Îndulcește cu miere și bea o cană cu infuzie călduță seara, înainte de culcare.
▶ Prepară o infuzie din 1-2 linguri de frunze de frasin la 250 ml de apă fierbinte. Bea 2-3 căni pe zi.
Arsuri solare
▶ Toarnă puțin oțet de mere în palme și unge-te pe zonele de piele înroșite și care te ustură. Efecte calmante și răcoritoare are baia cu apă călâie în care adaugi câteva linguri pline de bicarbonat de sodiu sau oțet de mere.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.30/31.07.2014
Autor: Anlega Câlțan
Sursa foto: Fotolia