
Una dintre datoriile tale de părinte este să te asiguri că micuţul tău dezvoltă sentimente de mândrie, precum şi încrederea în capacitatea sa de a gestiona provocările vieţii.
Iată câteva strategii simple pentru a creşte stima de sine a copilului tău.
Citeşte şi Dezvoltarea emoţională a copilului
Cum clădești stima de sine a copilului
- Oferă iubire necondiţionată. Stima de sine a unui copil nu are decât de câştigat prin dovezi de afecţiune care spun „Te iubesc, nu contează cine eşti sau ce faci.” Cele mai mari beneficii sunt atunci când copilul tău ştie că este acceptat şi iubit indiferent de temperament, abilităţi, dificultăţi etc. Deci, fii generoasă cu dovezile de dragoste. Îmbrăţişează-l, sărută-l şi nu uita să-i spui cât de mult îl iubeşti.
Citeşte şi Discuţia cu copilul, cheia succesului
- Când trebuie să-l corectezi arată-i clar că ceea ce corectezi, că ceea ce nu poate fi acceptat este comportamentul şi nu persoana lui. De exemplu, în loc să spui, „Eşti un băiat obraznic! De ce nu poţi fi bun?” foloseşte-te de o formulă asemănătoare cu „Nu este frumos să împingi. Poţi să răneşti pe cineva, te rog nu mai împinge!”
- Fii atentă la copilul tău. Oferă-i copilului tău momente de atenţie totală. Acest lucru face minuni pentru stima de sine a copilului tău, deoarece îi transmiţi mesajul că îl consideri important şi valoros. Aceste momente nu presupun timp îndelungat. Este suficient să te opreşti din citirea e-mail-urilor când încearcă să-ţi spună ceva sau să opreşti televizorul pentru a-i răspunde la o întrebare mai complicată. Priveşte-l în ochi pentru a-l face să înţeleagă că asculţi cu toată atenţia ceea ce îţi spune.
- Stabileşte limite. Stabilirea unor reguli rezonabile este un lucru foarte util pentru copilul tău. De exemplu, dacă îi spui că trebuie să-şi ia gustarea în bucătărie, nu-l lăsa a doua zi să meargă cu farfuria cu fructe şi biscuiţi în cameră. Faptul că anumite norme de familie sunt bătute-n cuie îl va ajuta să se simtă mai sigur.
Citeşte şi Recompensele şi motivaţia copilului
Încurajează riscurile „sănătoase”. Încurajează copilul să exploreze ceva nou, cum ar fi un aliment diferit, să-şi găsească un nou prieten, să încerce mersul pe tricicletă etc. Lasă copilul să experimenteze în condiţii de siguranţă şi rezistă tentaţiei de a interveni.