
Deși neplăcute, arsurile gastrice nu sunt o problemă gravă și, deseori, nu necesită tratament cu medicamente, întrucât pot fi alinate cu ajutorul plantelor.
Simți că te arde în spatele sternului? Pirozisul, așa sunt denumite medical arsurile gastrice, apar când sucurile acide din stomac urcă în esofag și îl irită. Cauzele sunt diverse: o masă copioasă ori prea condimentată, consumul anumitor alimente (prăjeli, grăsimi, ceapă, usturoi, cafea, ciocolată, alcool, mentă), slăbirea tonusului sfincterului esofagian inferior, refluxul gastroesofagian, surplusul de greutate, fumatul., Cronice sau ocazionale, arsurile apar de obicei după o masă abundentă și durează câteva minute sau ore. Iată câteva dintre plantele medicinale cu efect contra arsurilor la stomac, dar și a altor deranjamente gastrice frecvente.
Infuzii calmante
Ai băut un pahar de vin în plus, ai mâncat prea condimentat ori ai combinat la aceeași masă alimente care nu se împacă unul cu altul? Poți stinge „focul“ din coșul pieptului sorbind câteva căni de ceai calmant.
* Nalbă-mare. Are efect emolient, antiinflamator și calmant pentru întreg aparatul digestiv. În timp ce florile sunt indicate mai degrabă pentru tratarea afecțiunilor bronșice, contra arsurilor gastrice este utilizată întreaga plantă, în mod deosebit rădăcina. Se prepară macerat la rece: peste o lingură cu rădăcină mărunțită, se toarnă 250 ml de apă rece. Se acoperă și se lasă la macerat 12 ore, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 linguri, înaintea fiecărei mese.
* Nalbă-de-pădure. Este ideală pentru tratarea stomacului sensibil. Are efect antiacide, calmant și antiinflamator, favorizând cicatrizarea mucoasei și formarea unui mucus protector. Se beau 2-3 căni cu ceai preparat dintr-o linguriță de plantă la 250 ml de apă.
* Ghimbir. Tonic puternic, el este util în caz de arsuri și dureri de stomac. Facilitează digestia și combate gazele intestinale. Totodată, este unul bun contra grețurilor. Poate fi consumat proaspăt, ras, adăugat în salate ori sub formă de ceai (½ linguriță la o cană cu apă clocotită), câte 2-3 căni pe zi.
* Lemn-dulce. Este excelentă pentru calmarea arsurilor gastrice, iar principiile lui active mucilaginoase ajută și la alinarea durerilor cauzate de ulcerul peptic. Se fierb 40 g de plantă într-un litru de apă rece timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se beau cel mult trei căni pe zi, maximum două săptămâni.
Ceaiuri amare
Alimentația bogată în carne, grăsimi sau alimente procesate provoacă nu doar arsuri gastrice, ci și alte neplăceri: grețuri, digestie dificilă, balonări, crize biliare. Dacă te plângi frecvent de asemenea simptome, cel mai probabil vezicula biliară este suprasolicitată. Pentru a regla secreția biliară, pe lângă revizuirea dietei, o mână de ajutor o oferă ceaiurile din plante amare. Deși nu foarte agreabile la gust, ele sunt suverane în reechilibrarea ficatului, bilei, stomacului și intestinelor. Reține: ceaiurile amare nu se îndulcesc!
* Obligeană. Leac ideal în digestie dificilă, balonare, arsuri gastrice, gastrită hiperacidă, indigestie, colită, enterocolită, colon spastic, constipație. Se prepară macerat la rece: o linguriță cu plantă la o cană cu apă se lasă 10-12 ore la temperatura camerei, apoi se filtrează. Se beau 1-2 pahare pe zi, înaintea mesei.
* Iarbă-mare. Stimulează vezicula biliară și facilitează digestia, fiind recomandată când arsurile la stomac sunt însoțite de digestie lentă, probleme hepatobiliare sau oboseală generală. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță cu rădăcină mărunțită la o cană cu apă fiartă; se infuzează, zece minute. Se bea o cană înaintea fiecărei mese.
* Ghințură-galbenă. Este una dintre cele mai puternice plante amare, cu proprietăți digestive, colagoge și coleretice, recomandată în indigestie, balonare, veziculă biliară leneșă, constipație, insuficiență hepatică. Se fierb timp de zece minute 30 g de rădăcină uscată într-un litru de apă, apoi se lasă la infuzat peste noapte. Se bea o cană înaintea fiecărei mese.
Sucuri de legume
Deși cu gust fad, sucul de cartofi are efecte curative deosebite la nivelul sistemului digestiv: combate aciditatea și arsurile gastrice, purifică ficatul și vezicula biliară, tratează ulcerul gastroduodenal. Cum prepari sucul? Decojește și taiei în bucăți doi cartofi, apoi dă-i prin storcător. Sucul se poate păstrat la frigider maximum 12 ore. Bea 50 ml înaintea fiecărei mese, de 2-3 ori pe zi, vreme de trei săptămâni. După o pauză de două săptămâni, poți relua cura.
Varza este un remarcabil cicatrizant gastrointestinal, protejează și regenerează tubul digestiv iritat de greșelile alimentare. Sucul ei este indicat în colite, ulcer gastric, gastrită, constipație, dureri de stomac. Se obține din frunze proaspete, stoarse în storcătorul de fructe. Pentru tratarea ulcerului, se bea câte un pahar cu suc de patru ori pe zi.
Soluții cu efect rapid
Ca să calmezi durerile și arsurile de stomac, alege unul dintre remediile de mai jos:
* Consumă un pahar cu apă în care ai dizolvat o linguriță de argilă;
* Bea câteva înghițituri de suc de aloe vera;
* Consumă un pahar cu apă caldă în care ai adăugat o lingură cu miere și sucul unei jumătăți de lămâie.
* Ronțăie un pumn de migdale. În cel mult 30 de minute, senzația de arsură dispare;
* Dacă masa a fost prea acidă, mănâncă o banană foarte coaptă, care previne arsurile și durerile de stomac.
Citește și:
- Siropuri de tuse făcute în casă
- Scade tensiunea arteriala cu alimentele potrivite
- Remedii cu cartofi
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr48/01.12.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com