
Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, inflamatorie, caracterizată prin apariţia pe piele a unor plăci roşiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Zonele cele mai afectate sunt: scalpul, coatele, genunchii, dar această afecţiune poate afecta şi alte zone precum palmele, tălpile, pliurile, unghiile şi uneori articulaţiile.
Psoriazisul este o afecţiune sistemică, auto-imună şi nu este contagios. În România această boală afectează aproximativ 400.000 de persoane, de orice vârstă şi orice sex, în timp ce la nivel mondial afectează aproximativ 4% din populaţia globului.
Conform statisticilor, 47% dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis moderat şi sever au declarat că au fost afectaţi mai mult de frica de ceea ce vor crede alţii despre boala lor decât de provocările fizice asociate cu boala. În acelaşi timp, de 3 ori mai multi pacienţi cu psoriazis sever relatează relaţii sociale alterate comparativ cu persoanele sănătoase iar numărul celor care îşi pierd locul de muncă din cauza acestei boli este de 5 ori mai mare decât în cazul unor persoane sănătoase. Poate tocmai din acest motiv, 5,5% dintre pacienţii cu psoriazis au avut tentative de suicid în comparaţie cu o rata de 2,4%– 3,3% pentru alţi bolnavi.
În sprijinul persoanelor afectate psoriazis, Societatea Română de Dermatologie şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune au demarat anul acesta campania “Stop prejudecăţilor!”, cu rolul de informare şi educare a pacienţilor cu psoriazis, dar şi a opiniei publice în general. Persoanele care intră în contact cu cineva care suferă de psoriazis, trebuie să înţeleagă că această afecţiune este autoimună şi nu se transmite prin contact sau prin atingere, de aceea nu ar trebui să se ferească de interacţiunea cu aceştia.
Cu ocazia lansării campaniei, Delia Matache, unul dintre susţinătorii acestei cauze, a lansat „Melodia Acceptării” – Ia-mă de mână. Versurile aceastei melodii, devenite imnul campaniei, au fost compuse de către pacienţi cu psoriazis, care au fost selectaţi dintre 160 de persoane care au participat la un concurs desfăşurat pe pagina de Facebook a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.