
Aroma minunată a florilor de tei este, după cum ştii, extrem de relaxantă. Iar proprietăţile lor tămăduitoare sunt recunoscute de fitoterapie, de medicina populară, dar şi de cea alopatică. Iar dacă bine-cunoscuta infuzie este un leac sigur în răceli şi gripe, în migrene cauzate de bila nărăvaşă sau în insomnii, preparatele mai puţin știute din tei sunt la fel de eficiente.
Alburnul, pentru bilă şi siluetă
Este vorba despre partea albă dintre scoarţa şi trunchiul teiului. Principiile active ale acesteia au proprietăţi coleretice, antispastice şi vasodilatatoare, iar infuzia din pulbere de alburn este folosită pentru tratarea afecţiunilor hepatobiliare. Are efect spasmolitic şi sedativ.
* Dischinezie biliară: prepari un decoct din 40 g de alburn la 1 l apă, laşi să fiarbă până ce scade la o jumătate de litru, strecori şi bei zilnic înainte de mesele principale, în cure de două săptămâni.
* Greutate în exces: 1-2 căni cu infuzie de alburn pe zi, înainte de masă, elimină toxinele şi previn celulita, ajută la eliminarea apei din organism şi, implicit, la pierderea kilogramelor în plus.
* Reumatism: alburnul are efect antiinflamator; prin urmare, câte două căni cu decoct zilnic ajută la diminuarea durerilor reumatice.
Alte afecţiuni tratate: dizolvă calculii biliari şi renali, elimină excesul de acid uric, combate hepatita cronică, hipertensiunea arterială şi previne tulburările coronariene.
Uleiul extras din fructele de tei are acţiune coleretic-colagogă, stimulând secreţia bilei de către celulele hepatice şi eliminarea ei în intestin.
Cărbunele scade colesterolul
Obţinut prin arderea lemnului, cărbunele de tei se pisează foarte fin şi se administrează în:
♣ afecţiuni digestive – halenă fetidă (miros urât al gurii), ulcer gastric, gastroenterită acută şi cronică, colită de fermentaţie şi de putrefacţie, icter: câte două linguriţe cu pulbere diluate în puţină apă, de 2-3 ori pe zi;
♣ boli cardiace – hipertensiune arterială, arterite, palpitaţii: câte 1-2 linguriţe cu pulbere, de două ori pe zi;
♣ hipercolesterolemie: câte două linguriţe pe zi, înainte de masă.
Alte afecţiuni tratate: intoxicaţii acute cu medicamente sau diverse substanţe chimice ori ciuperci, astm bronşic, alergie şi azotemie (creşterea ureei şi a acidului uric în sânge), gută. Extern, se aplică pentru grăbirea vindecării rănilor deschise. Cataplasmele se prepară amestecând 5-10 linguri cu pulbere de cărbune și apă caldă sau rece până ce se obţine o pastă, care se pune între două straturi de tifon. Peste tifon, se aplică o folie de plastic, apoi un material gros de lână. Se fixează cu un bandaj. Se ține cataplasma pe zona cu probleme 1-8 ore.
Călugării botanişti foloseau florile de tei în tratamentul epilepsiei.
Băi adormitoare
Într-o oală cu 3-5 litri de apă călduţă, laşi la înmuiat două mâini cu flori de tei de dimineaţa până seara. Filtrezi şi dai deoparte. Opăreşti planta rămasă cu un litru de apă şi filtrezi din nou. Amesteci cele două extracte apoi torni în apa de baie cât mai caldă.
* Insomnie: o baie de 20 de minute în apă de flori de tei are efect garantat împotriva insomniei.
* Cistită: o baie de 20 de minute mai fierbinte are efect calmant, dar şi diuretic, fiind recomandată în tratamentul cistitelor şi nefritelor.
* Anxietate: 15-20 de minute în baie cu flori de tei alungă stările nervoase și neliniştea.
Oglindă, oglinjoară…
Dacă tot ai făcut un ceai de tei ca să dormi bine, ce-ar fi să-l foloseşti pentru a fi mai frumoasă?
♣ Anticearcăn: aplică pe zona ochilor o compresă cu infuzie combinată de flori de tei, dimineaţa şi seara, câte un sfert de oră, sau câte un pliculeţ de ceai de tei ţinut cinci minute în apă clocotită.
♣ Mască revigorantă: fierbe două linguriţe cu flori de tei şi una cu flori de muşeţel într-un pahar cu lapte timp de un minut. Lasă la răcorit, strecoară şi înmoaie un prosop moale în acest preparat. Aplică pe faţă pentru 15-20 de minute.
♣ Loţiune tonică: prepară un decoct din flori de tei (o lingură cu plantă, fiartă 15 minute în 500 ml de apă), pe care-l foloseşti apoi ca loţiune tonică şi pentru eliminarea ridurilor.
Citește și:
De ce e bine sa bei ceai de tei
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/28.05.2015
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com