Esti aici
Femeia.ro > Promo > Tot ce trebuie sa stii despre nasterea sub apa

Tot ce trebuie sa stii despre nasterea sub apa

  • Se recomanda ca mama sa iasa din apa dupa 5 ore. Chiar daca nu a nascut in acest timp, are nevoie sa stea si intr-un mediu uscat.
  • Viitoarea mama trebuie sa bea multa apa pentu a evita deshidratarea.

  • Poti opta la o nastere subacvatica de acasa, fie in cada personala, fie achizitionand, chiar si on-line, o piscina conceputa pentru un astfel de eveniment. Vei avea nevoie, insa, si de asistenta medicala speciala.

  • Daca nu ai ales nasterea subacvatica, trebuie sa stii ca apa calda este de ajutor. Poti incerca sa te relaxezi in timpul travaliului tinand mainile sau picioarele in apa calda sau poti aplica o compresa acolo unde simti ca este nevoie (spate, coapse).

  • Se recomanda, indiferent de tipul de nastere pe care il alegi sa faci cursuri prenatale. Active Center sau Maternitatea Giulesti sunt doar cateva din institutiile care iti pun la dispozitie astfel de cursuri.

Unde se practica nasterea sub apa la noi in tara?

  • Bucuresti – Spitalul de Obstetrica si Ginecologie ,,Regina Maria” din cadrul Centrului Medical Unirea ofera servicii speciale de nastere subacvatica. Pretul este de 2280 de euro.

  • Constanta – Isis Medical Center permite nasterea in mediul acvatic, la fel si clinica Euromaterna.

  • Brasov – Clinica Privata „Eva” practica nasterea subacvatica.

Iata in continuare care sunt principalele avantaje, dar si dezavantajele unei astfel de nasteri.

Care sunt avantajele nasterii sub apa?

Viitoarea mama va fi asezata intr-un bazin plin cu apa calda. Temperatura indicata este cea normala pentru corpul nostru, de 37 de grade.

Apa calda, in timpul nasterii, reduce producerea de adrenalina. Adrenalina (hormon cu proprietati vasocontrictoare si stimulator al muschiului cardiac) provoaca o intarziere a dilatarii si o intarire a colului uterin (,,filtrul" care opreste intrarea microbilor in cavitatea uterina). Apa, prin urmare, va contribui la scurtarea timpului de dilatare, dar si la eliberarea de endorfine (hormoni cerebrali). Endorfinele diminueaza senzatia de durere si relaxeaza muschii.

Un alt avantaj ar fi faptul ca bebelusul intra din mediul intrauterin in care este prezent lichidul amniotic intr-un mediu familiar, tot lichid. Prin urmare, trecerea de la un mediu la altul devine mai putin violenta.

In al treilea rand, viitoarea mama nu mai apeleaza la anestezia epidurala (este o anestezie regionala care se aplica intr-o anumita regiune si care poate cauza dureri de cap, scaderea presiunii sangelui, incetinirea travaliului).

Care sunt dezavantajele nasterii sub apa?

Cel mai important lucru care trebuie verificat in momentul in care se alege nasterea acvatica este curatenia apei. Exista insa riscul contaminarii apei cu materii eliminate in timpul eforturilor de impingere. O astfel de situatie poate determina infectii uterine in cazul mamei. Apa contaminata ar putea afecta si noul-nascut si ar putea sa-i provoace pneumonie. De aceea, trebuie asigurata o curatare eficienta a bazinului in care are loc nasterea, dar si mentinerea unei temperaturi optime a apei.

Nasterea acvatica nu este recomandata femeilor care sufera de diabet, hipertensiune arteriala, cardiopatii, metrorargie in timpul celui de-al treilea trimestru (metrorargia este o hemoragie la nivelul uterului), disproportionalitate fetopelvica (atunci cand fetusul este mai mare in raport cu marimea pelvisului) sau in cazul nasterii premature.

Comments

comments

Lasă un răspuns