
Să ții glicemia sub control poate fi o adevărată provocare când cu toții ne înfruptăm din bucatele tradiționale, fără să punem prea mare preț pe sfaturile medicului.
Odată trecute sărbătorile, dieta revine la normal, renunțăm la alimente grele și ne străduim să dăm jos surplusul de kilograme acumulate. Este un moment mai mult decât prielnic pentru o cură sănătoasă, mai ales dacă suferi de diabet. În paralel cu tratamentul standard recomandat de diabetolog, remediile naturale de sezon te ajută să ții glicemia în frâu. Fructele sunt însă de evitat, în special sucurile din fructe, pentru că au un conținut crescut de zahăr.
Păpădia, la-ndemână
În lunile aprilie-mai, când păpădia este în floare, e păcat să nu ții o cură cu această plantă, mai ales că se găsește aproape peste tot. Recoltarea se face la începutul înfloririi. Florile galbene nu se folosesc, ci doar tulpinile și frunzele, pe care le speli bine și le adaugi în salate de primăvară, imediat ce le-ai cules sau cel târziu după 1-2 zile, cât sunt încă proaspete. Cam de 10-15 tulpini pe zi vreme de două săptămâni este nevoie ca glicemia să intre pe un făgaș normal. Frunzele pot fi consumate și ca atare, înaintea meselor principale. Pe lângă reglarea glicemiei, păpădia are calități detoxifiante, fiind un ajutor nimerit pentru ficat și bilă, suprasolicitate de sărbătorile pascale.
Delicatele flori de soc
Începând cu luna mai, florile de soc parfumează zonele cu verdeață și-ți încântă privirea. Nu le admira doar de la distanță! Culege-le tăind ciorchinii de pe tulpini și usucă-le la soare! Infuzia de soc este utilă în tratarea diabetului, doar că n-ai voie să o îndulcești cu zahăr și nici cu miere. Se prepară astfel: pui o lingură cu flori de soc în 500 ml de apă, lași de seara până dimineața, filtrezi, apoi fierbi câteva minute planta rămasă în 500 ml de apă; la final, combini lichidele rezultate și consumi câte două căni pe zi.
Praz și alte usturoiate
Aliment și medicament, prazul e la-ndemână în magazine aproape tot anul. Cel mai bine este să-l consumi crud, pentru scăderea colesterolului (este util chiar și în caz de ateroscleroză) și a glicemiei. O altă variantă benefică sănătății este vinul de praz, obținut chiar de tine acasă, cât se poate de simplu. Se prepară din 500 g de praz puse la macerat într-un litru de vin alb vreme de 24 de ore, după ce l-ai mărunțit. Se filtrează și se ia câte o lingură de două ori pe zi, înainte de masă, vreme de două săptămâni.
Leurda și usturoiul verde sunt și ele un antiinflamator puternic, scad colesterolul și ar trebui incluse zilnic în dieta diabeticilor pe durata primăverii.
Ceapa verde crudă și tinctura de ceapă, câte 30 de picături de trei ori pe zi, sunt alte remedii eficiente.
Gemoterapia scade glicemia
Preparaţi sub diverse forme şi folosiţi ca leacuri din vremuri străvechi, mugurii plantelor sunt astăzi baza gemoterapiei, o ramură a fitoterapiei ce foloseşte germenii şi mlădiţele arbuştilor pentru a trata diverse boli, inclusiv diabetul. Glicemia poate fi controlată cu ajutorul extractului din mlădițe de afin sau al celui din muguri de dud. Ia câte 10-15 picături de trei ori pe zi pentru reglarea metabolismului glucidic!
Mișcarea te scapă de complicații
Se estimează că una din trei persoane va suferi de diabet în următorii ani, așa că, și dacă stai foarte bine cu glicemia, e important să previi instalarea diabetului. Cum unul din principalii factori de risc este obezitatea, sportul nu e un moft, ci trebuie să facă parte din viața ta. Tot astfel ții sub control complicațiile bolii, precum afecțiunile de inimă sau imunitatea slăbită. Să nu crezi că, dacă ai diabet, sportul ți-e contraindicat. Dimpotrivă! Sedentarismul scade sensibilitatea organismului la insulină și de aceea diabeticii care nu fac deloc mișcare vor avea nevoie mai curând de injecții cu insulină în tratament. Există chiar și sportivi de performanță cu diabet zaharat, dar pentru începători este suficient mersul pe jos în ritm alert, mersul pe bicicletă, alergarea ușoară. Cel puțin 30 de minute pe zi de mișcare intensă sau o oră de plimbare sunt nu doar necesare, ci chiar vitale!
Întrebare de top
Am diabet de tip II noninsulinodependent, iar colesterolul ș trigliceridele sunt mărite. Am auzit că un suc din măr, portocală, sfeclă-roșie și lămâie ajută la scăderea colesterolului. Este indicată această cură sau mi-ați putea oferi alte rețete care să mă ajute? Gica, Brăila
Răspuns de la specialist:
Sucurile de sezon scad glicemia
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină familie, apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanță, iridologie, Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT, tel. 0733.29.93.55
Este bine ca diabeticii să fie foarte atenţi la ce sucuri naturale consumă, pentru a nu provoca variaţii bruşte (în sus sau în jos) ale glicemiei. Sucurile pot fi consumate individual sau în asociaţie, aproximativ 150-250 ml/zi, înainte de masă, timp de 7-10 zile; ele se obţin prin introducerea legumelor şi a fructelor proaspete în storcătorul de fructe; se consumă imediat după preparare.
Dintre fructe, sunt utile afinele şi cătina, de preferat consumate ca atare, nu sub formă de sucuri.
Dintre sucurile de legume pot fi consumate:
-suc cartofi, ½ pahar de 1-2 ori/zi sau în asociaţie cu suc varză şi suc morcovi ori cu câteva picături de zeamă de lămâie;
-suc fasole verde , ½ pahar zi;
-suc mere, ½ pahar de 2-3 ori/zi.
Deoarece e primăvară, este bine ca diabeticii şi nu numai să profite de sucurile obţinute din verdeţurile specifice anotimpului:
-sucul de urzici, care se prepară din urzici proaspăt culese; se consumă două linguri de 2-3 ori/zi sau se bea zeama în care au fiert urzicile; sau infuzie din frunze, 3-4 căni/zi;
-sucul de spanac, ½ pahar de două ori/zi, poate fi asociat cu suc de ţelină, suc de măr, suc de morcov;
-sucul de năsturel, ½ pahar/zi, diluat cu apă;
-sucul de salată verde, ½ pahar/zi;
-sucul de morcov, 1 pahar/zi;
-sucul de leurdă, 1-2 pahare/zi.
Citește și:
Hipoglicemia, una din complicațiile diabetului
Semnele timpurii ale diabetului
14 plante in lupta cu diabetul
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.15/16.04.2015
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: pixabay.com