Esti aici
Femeia.ro > Promo > Trateaza bronsita cu plante!

Trateaza bronsita cu plante!

Remediile tradiționale alină senzaţia de gât uscat, desfundă căile respiratorii şi grăbesc expectoraţia. Scapă de bronșită rapid!

Inflamația bronhiilor, frecventă în anotimpul rece, se manifestă prin tuse seacă, nas înfundat, respirație șuierătoare, de cele mai multe ori împreună cu celelalte simptome ale gripei sau la câteva zile după o răceală. Tratamentele pe bază de plante sunt blânde, țin în frâu virusul și întăresc mecanismele de apărare ale organismului. Iată zece dintre ele:

Cimbru

Poate cel mai cunoscut leac pentru afecțiunile respiratorii, însă folosit mai mult pentru aromatizarea mâncărurilor, cimbrul se remarcă prin puternice efecte antiseptice. Tratamentul calmează spasmele căilor respiratorii, inhibă tusea și dezvoltarea bacteriilor.

De preparat: pentru o acţiune rapidă de descongestionare şi un efect antiseptic puternic, bea infuzia fierbinte, preparată dintr-o linguriță cu pulbere de cimbru peste care adaugi o cană cu apă fiartă. Acoperă şi lasă un sfert de oră, apoi îndulceşte cu miere şi bea zilnic trei căni de ceai cât mai cald.

Trei-frați-pătați

Această iarbă este numită regina plantelor medicinale purificatoare datorită acțiunii diuretice, laxative şi antiemetice. Are, de asemenea, efecte dovedite în combatere a astmului şi a bolilor alergice, fiind leac antiastmatic, expectorant și antialergic.

De preparat: în bronşită și boli respiratorii cronice, este recomandată pulberea obținută din măcinarea plantei în râşniţa de cafea. Cerne și ia câte o linguriță rasă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Ține sub limbă zece minute, apoi înghite cu puţină apă. Poți mânca abia după 30 de minute.

Busuioc

Numele vine din greacă și înseamnă „rege“. Chiar există unele speculații conform cărora planta ar fi fost folosită în vechime la prepararea unguentelor folosite de regi. Busuiocul este considerat rege și în fitoterapie, grație calității de bun expectorant și antiseptic pulmonar.

De preparat: pregătește o infuzie din două linguriţe cu plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Lasă acoperit zece minute, apoi strecoară. Bea zilnic 2-3 ceaiuri fierbinți, de preferință înainte de mese. Îndulcește cu miere doar dacă nu suferi de diabet. În fazele acute, bea până la 2 l pe zi.

Lumânărică

În tradiția populară, planta era fiartă în lapte și consumată contra tusei, durerilor în piept, bronșitelor. Este folosită și la prepararea siropurilor expectorante, având în compoziție un grup de substanțe denumite saponine, care contribuie la calmarea mucoaselor.

De preparat: fierbe 250 ml de apă, ia de pe foc și adaugă două lingurițe cu flori uscate de lumânărică. Lasă zece minute la infuzat, apoi strecoară și bea maximum trei căni de ceai pe zi.

Arnică

Nu este doar frumoasă și cu o aromă deosebită. Arnica este folosită în tratarea a peste 150 de afecţiuni, de la fracturi și depresie la guturai, răgușeală sau insomnii. Arnica este considerată unul din cele mai puternice imunostimulatoare din flora locală, dar şi mondială.

De preparat: folosește-o sub formă de tinctură obținută prin combinarea a 50 g de flori cu 250 ml de alcool de 70 de grade. Pune amestecul într-un borcan închis ermetic și lasă la macerat cinci săptămâni. Strecoară și ia câte zece picături (maximum) diluate în 100 ml de apă, de preferat după mese.

Brusture

Acționează ca un antibiotic de intensitate medie, fiind un eficient antigripal și antiinfecțios. Este un remediu valoros în guturai, bronşită, gripă fiindcă oprește dezvoltarea microorganismelor, scade febra şi previne complicaţiile respiratorii.

De preparat: lasă la înmuiat peste noapte două linguriţe cu pulbere de rădăcină de brusture în ½ cană cu apă, apoi strecoară. Păstrează maceratul și fierbe două minute pulberea rămasă cu ½ cană cu apă, apoi combină cele două extracte. Bea de trei ori pe zi, înainte de masă. Pentru efect sporit, adaugă o linguriţă cu tinctură de ienupăr.

Coada-șoricelului

Folosită îndeosebi în afecțiuni hepatobiliare și în infecții ale aparatului urinar și genital, planta este extrem de utilă în atenuarea problemelor respiratorii grației proprietăților antialergice, antiinflamatoare și bronhodilatatoare.

De preparat: lasă la înmuiat de seara până dimineața 1-2 linguriţe cu pulbere de coada-şoricelului, apoi filtrează. Păstrează maceratul și opărește pulberea rămasă cu ½ cană cu apă fierbinte timp de 20 de minute. Combină extractele și bea ½ cană înainte de fiecare masă.

Mentă

Uleiul său volatil este potenţat de taninuri și flavone, ceea ce face ca menta să acționeze eficient asupra aparatului respirator. Astfel, planta favorizează dilatarea bronhiilor, vindecă infecţiile și chiar stimulează centrul nervos din creier care coordonează procesul respirator.

De preparat: toarnă o cană cu apă fierbinte peste o linguriţă cu pulbere de frunze de mentă, acoperă şi lasă la infuzat 15 minute. Îndulceşte cu miere şi bea zilnic trei căni de ceai cât mai cald.

Isop

Pomenit în Biblie și folosit de mii de ani în diverse terapii, isopul are un iz proaspăt și proprietăți dovedite: dilată bronhiile, stimulează centrul nervos al respiraţiei, este o plantă hipotensivă (prin vasodilataţie) și purificatoare.

De preparat: râșnește planta pentru a obține o pulbere fină. Ia câte o linguriţă rasă, ţine sub limbă 10-15 minute, apoi înghite cu puţină apă. Repetă tratamentul de 2-3 ori pe zi, înainte de masă. Poți mânca la 30 de minute de la administrare.

Dafin

Romanii făceau din frunzele lui cununi pentru învingători, iar azi e un condiment nelipsit din gastronomie. Dafinul este însă recomandat și de terapiile naturiste, pentru vindecarea unor forme incipiente de bronșită, laringită, gripă și astm.

De preparat: pregătește o tinctură din 100 g de frunze mărunţite, pe care le pui într-o sticlă și le umezești cu alcool. Lasă-le 24 ore, apoi toarnă peste ele 1 l de ulei. După 4-6 săptămâni, strecoară. Ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, după fiecare masă.

Citește și:

Tratamente pe vreme rece

Remedii naturiste impotriva tusei

Simptome neglijate, consecinte complicate

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.3/22.01.2015

Autor:  Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns