
Daca nasti pentru prima data, trebuie sa te astepti la un travaliu ceva mai lung. Cat de lung? Ei bine, durata lui variaza de la o mamica la alta, dar media este in jur de 7-8 ore. De la a doua nastere insa, bebelusul tau este mult mai nerabdator sa vina pe lume, asa ca durata travaliului scade semnificativ, ajungand in medie la 4-5 ore.
Cele trei parti ale nasterii
Travaliul este prima parte a nasterii vaginale. Uterul se contracta eficient si dilata colul uterin care devine moale si aplatizat. Cand dilatatia colului ajunge la maximum, incepe expulzia copilasului. Dupa ce bebe a iesit din burtica, urmeaza pasul trei: eliminarea placentei. Medicul obstetrician se va sigura ca placenta a fost eliminata in totalitate (si e sanatoasa), pentru ca si tu, mami, sa n-ai nici un fel de neplaceri dupa nastere.
Scop: dilatatie 10
Pentru ca bebelusul din burtica ta sa se poata naste, colul uterin trebuie sa fie bine dilatat si aplatizat. Contractiile uterine eficiente ajuta la dilatatia colului. Cand aceasta a ajuns la 9-10 centimetri, se numeste dilatatie completa si moasa te va ajuta sa te urci pe masa de nasteri. Începe expulzia. De acum, fiecare contractie trebuie folosita la maximum pentru ca micutul sa poata iesi cu bine din burtica ta.
Desi ai fi tentata sa crezi ca ruperea membranelor – denumita popular „ruperea apei” – semnifica debutul travaliului, ei bine, nu este deloc asa. Travaliul debuteaza odata cu inceperea contractiilor uterine eficiente. Ruperea spontana a membranelor anunta inceperea travaliului, dar daca ai contractii uterine fara dilatatie progresiva a colului uterin, travaliul se numeste „travaliu fals”. Daca bebe nu da semne ca ar vrea sa iasa, dar sarcina a ajuns la termen, membranele pot fi rupte in maternitate, pentru a ajuta declansarea travaliului.
Copil mare, travaliu greu?
Depinde. Nu este obligatoriu ca un bebe grasut sa faca din travaliu un chin. Cand sarcina a ajuns la termen, medicul obstetrician va evalua cu mare atentie diametrele bazinului tau. Daca bebelusul este prea mare si exista riscul ca in timpul travaliului sa sufere, medicul iti va recomanda nasterea prin operatie cezariana. Daca raportul dintre bazinul tau si bebelus este favorabil nasterii vaginale, atunci nu trebuie sa-ti faci griji. Bebe va iesi fara probleme, iar travaliul va fi normal.
Ce faci in timpul travaliului?
La inceputul lui, contractiile uterine sunt destul de distantate in timp, asa ca poti sa atipesti un pic. Daca nu esti obosita (ori prea stresata), ar fi bine sa faci cativa pasi prin salon sau pe hol. Medicul iti va spune daca trebuie sa stai neaparat intinsa, dar aceasta situatie este de obicei rara. Pozitia verticala a corpului ajuta la dilatarea colului uterin. Cand contractiile devin din ce in ce mai dese si mai dureroase, probabil vei simti nevoia sa stai intinsa.
Daca contractiile uterine sunt dese, dar colul nu este inca bine dilatat, poti incerca unele pozitii care vor ajuta dilatarea.
- Pozitia pe vine. Stai pe vine, cu picioarele cat mai departate unul de celalalt, cu spatele sprijinit de tablia patului. În aceasta pozitie, se relaxeaza perineul si colul uterin se dilata.
- Pe minge. Asaza-te pe o minge speciala pentru gravide. Picioarele trebuie sa fie cat mai departate si spatele drept. Daca ai nevoie de ajutor pentru a te sprijini, poti ruga o asistenta.
Cat de dureros este travaliul?
Pentru unele mamici, durerea este suportabila, asemanatoare unor dureri menstruale mai puternice, pentru altele insa, este cea mai puternica durere pe care au simtit-o vreodata, fiind greu de indurat. Cu cat travaliul avanseaza si colul este mai dilatat, cu atat durerea este mai puternica. Durerea maxima este in timpul expulziei copilasului, dupa care vei simti o stare de oboseala puternica, dar si de fericire intensa.
Momentul Z
În momentul in care dilatatia este maxima si puiul este pregatit sa iasa, vei simti singura impulsul de a impinge. Acum este momentul in care trebuie sa corelezi respiratiile cu impingerea copilasului. Vei simti o presiune puternica la nivelul rectului si apoi micutul va incepe usor, usor sa iasa.
Pe tot parcursul expulziei vei fi ajutata de moasa si de medicul tau obstetrician, asa ca nu trebuie sa te sperii. Tot ce trebuie sa faci este sa participi activ la nasterea puiului, impingand. Chiar daca esti sleita de puteri dupa un travaliu adesea chinuitor, acum trebuie sa-ti aduni toate fortele, pentru ca micutul sa iasa repede si sanatos.