
Indiferent de anotimp, uleiul de cătină se dovedește a fi unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru frumusețe și sănătate.
Din fructele de cătină, considerată o polivitamină naturală, se obține, prin presarea la rece, un ulei extravirgin ce păstrează intacte proprietățile plantei: vitamine (A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F), betacaroten (unul dintre cei mai valoroși antioxidanți pentru piele), minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu) și uleiuri – toate, substanțe complexe cu rol antiinflamator, antibacterian și cicatrizant.
Cel mai bun tratament pentru piele
Fructele de cătină sunt cea mai bogată sursă naturală de vitamina A (ajută la refacere țesuturilor și protejează vederea), vitamina E (intensifică acțiunea vitaminei A, mărind rezistența organismului la infecții și îmbolnăviri, și împiedică formarea cicatricilor), carotenoide şi flavone, ce îi conferă puternice virtuți de refacere a organismului. Totodată, coenzima Q10 din compoziția uleiului de cătină îi sporește acțiunea antioxidantă și ține în frâu procesul de îmbătrânire. Astfel, prețiosul ulei este întrebuințat cu succes în numeroase aplicații externe, fiindcă stimulează epitelizarea țesuturilor și vindecarea epidermei.
Plăgi, răni, arsuri, tăieturi: uleiul se aplică local, după dezinfectarea zonei afectate. Se lasă apoi să acționeze 15-20 de minute și se tamponează. E posibil ca pe piele să rămână pete portocalii, care în timp se vor șterge.
Piele uscată, iritată sau sensibilă: se unge înainte de a fi expusă la factorii de mediu agresivi (vânt puternic, soare, frig). Uleiul de cătină este considerat cel mai bun protector împotriva radiaţiilor solare.
Degerături: atât în scop preventiv, cât și ca tratament, se aplică ulei de cătină (cât absoarbe pielea) pe zonele afectate sau care urmează să fie expuse la frig.
Intervenții chirurgicale: se pun comprese cu ulei de cătină pentru a stimula regenerarea pielii şi a mucoaselor.
Eczeme, revigorarea tenului: se aplică pe zona afectată, se lasă apoi să acționeze 20 de minute și se clătește.
Aplicații interne
Deși cunoscut în popor mai mult pentru utilizările externe, uleiul de cătină este recomandat și sub formă de tratament intern în numeroase afecțiuni. Iată cum acționează:
Afecțiuni oculare: cura cu ulei de cătină mărește acuitatea vizuală, combate oboseala globilor oculari și încetinește evoluția bolilor de ochi – hemeralopie, prezbitism, cheratomalacie, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataractă.
Psoriazis, dermatoze rezistente la tratament: în completarea aplicațiilor externe recomandate de specialist, se face o cură internă de minimum două luni cu ulei de cătină, tot la indicația specialistului.
Infertilitate: uleiul de cătină este cea mai bogată sursă de vitamina E, numită vitamina fertilității. Un tratament de cel puțin două luni ajută la reglarea activităţii glandelor sexuale.
Convalescență: datorită principiilor active din compoziție, uleiul de cătină contribuie la refacerea organismului după intervenții chirurgicale. Este un foarte bun tonic general, fiind astfel indicat în hipovitaminoze de diverse cauze, precum și în astenie psihică și fizică ori stări temporare de surmenaj.
Imunitate: pentru întărirea organismului în perioadele de epidemii sezoniere, se ia câte o linguriță cu ulei de cătină dimineața și seara, înainte de masă, timp de cel puțin 2-4 săptămâni (îl poți combina cu miere, nu cu apă). În răceli sau gripe, cura accelerează vindecarea grație efectului antibacterian și antiinflamator.
Hipertensiune: acizii grași benefici din compoziția uleiului de cătină contribuie la echilibrul sintezei de prostaglandine, cu rol important în reglarea tensiunii arteriale. Este un bun protector coronarian pentru că favorizează scăderea nivelului trigliceridelor și a colesterolului rău.
Obezitate: consumat regulat (adaugă în salate sau alte preparate maximum o lingură pe zi), accelerează procesele de ardere a grăsimilor, fiind recomandat în curele de slăbire.
Afecțiuni ginecologice: uleiul de cătină este recomandat în tratarea unor probleme precum eroziunile colului uterin.
Bolile aparatului digestiv: o cură cu ulei de cătină detoxifică ficatul, atenuează simptomele cirozei hepatice, protejează şi stimulează mucoasa gastrică, contribuind la vindecarea ulcerului gastric și duodenal.
Alte afecțiuni: uleiul de cătină este benefic în tratarea alcoolismului, depresiilor de sezon, tulburărilor circulatorii, reumatismelor, maladiilor neuroendocrine.
Cremă hidratantă
Uleiul de cătină este folosit în cosmetică, găsindu-se în compoziția cremelor cu rol de catifelare a pielii, precum și în formulele de regenerare a pielii ridate și îmbătrânite. Poți să-ți prepari o astfel de cremă chiar la tine acasă, folosind doar ingrediente naturale. Pentru 50 g de cremă, ai nevoie de 5 ml de ulei de cătină, 10 ml de ulei de cocos, 10 ml de vitamina E, cinci picături din uleiul esențial preferat (trandafir, lămâie, mentă) și 30 g de ceară de albine. Pune-le pe toate într-un recipient, amestecă-le. Crema obținută va fi absorbită rapid de piele și o va hidrata intens.
Cătina are, mai ales în coajă, până la 8% ulei gras cu proprietăţi terapeutice, iar uleiul presat la rece obținut din acest fruct conține 80-90% acizi graşi esenţiali, licopen, vitamina E şi fitosterol, cu rol în echilibrarea generală a organismului.
Citește și:
Cura cu clorofilă, infuzia de primăvară
Remedii naturale contra migrenei
Valeriana, planta care aduce linistea si somnul
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.07/18.02.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com