
Sunt o mulțime de întrebări care răsar în jurul amplasării oaspeților la masă. Căci important nu este ca fiecare să aibă un loc, ci să aibă locul potrivit. Felul în care așezi nuntașii la mese este important dacă vrei ca prietenii și familiile să se cunoască între ei și dacă îți dorești o petrecere veselă, omogenă. Altminteri e posibil să se formeze bisericuțe izolate și atmosfera generală să nu se încingă cum ar trebui. Iată câteva sfaturi care să te ajute:
Ia un creion și o hârtie și realizează o schiță a sălii pe care ți-o dorești, pe care să desenezi forma meselor (rotunde, pătrate, lungi etc.) și numărul de scaune de la fiecare. Schița te va ajuta să vizualizezi mai bine care, unde și cu cine.
De cum te-ai decis pentru o sală anume, vorbește cu responsabilul acesteia despre felul în care dorești să fie amplasate mesele, scaunele, persoanele. Pentru asta ar trebui să știi deja aproximativ câte persoane vei avea la nuntă, chiar dacă numărul lor nu e bătut în cuie încă.
Masa mirilor trebuie să se afle undeva în centrul atenției, astfel încât aceștia să poată fi văzuți din orice direcție cu ușurință, căci este rezervată locurilor de onoare. De regulă, lângă miri (mireasa la dreapta mirelui) stau părinții celor doi, părinții miresei lângă mire și invers. Tot la masa aceasta mai pot sta și alte rude – frați sau bunici –, precum și nașii.
În cazul în care părinții miresei sau cei ai mirelui sunt divorțați, situația e mai delicată. E posibil ca unul dintre ei să vină cu partenerul actual și atunci nu vei dori să se iște discuții. Dacă nu ești sigură cum să-i împarți, astfel încât să nu se simtă nimeni nedreptățit, plasează familiile la mesele din vecinătatea mesei mirilor, lăsând la masa onoarei prieteni foarte apropiați, nași etc.
Cel mai bine ar fi să amesteci invitații astfel încât fiecare domn să aibă câte o doamnă alături. Sigur, când e vorba de cupluri, lucrurile sunt simple. Dar cu siguranță vor veni și mulți oaspeți neînsoțiți și atunci intervine flerul tău în materie de oameni. Căci va trebui să te gândești cine cu cine se potrivește, care dintre ei s-ar înțelege bine, ar avea ce discuta la masă. La urma urmei, clișeul de film în care se leagă idile pe la nunți nu e complet rupt de realitate.
Evită bisericuțele! Amestecă prieteni și rude în așa fel încât să iasă un mix fericit și vesel. Desigur, nu vei merge până într-acolo încât să desparți cuplurile sau prietenii foarte buni. Dar o nuntă este un eveniment vesel, unde invitații pot cunoaște mulți oameni din cercul lărgit al mirilor, iar acest lucru e numai spre binele lor.