
Glumeste cu copilul tau Cele cateva glume pe care le faci cu copilul tau il ajuta pe acesta pe viitor in „cucerirea societatii”, s-a spus la o cercetare prezentata in 2011 la Festivalul de Stiinte Sociale (SUA). Glumele sunt unelte importante in dezvoltarea creativitatii, in dezvoltarea relatiilor de prietenie si, cel mai important, ii ajuta pe copii (si pe adulti) sa-si controleze stresul.
Fii pozitiva Parintii care exprima emotii negative asupra copiilor le transmit asta si ii pot face pe cei mici sa fie agresivi chiar si in mediul de la gradinita, trasatura care se poate transmite pe viitor in viata lor.
Autocompasiune Cercetarile arata ca autocompasiunea te ajuta sa faci fata problemelor cu care te confrunti zi de zi. Autocompasiunea este o impletire de atentie, emapatie la suferinta altora, recunoasterea propriei suferinte, dar si angajamentul ca vei rezolva problema. Parintii pot folosi asta fiind un exemplu pentru cei mici.
Libertate Fiecaruia dintre noi i-a venit, la un moment dat, timpul sa-si ia zborul din sanul familiei, iar tu va trebui sa faci, la randul tau, lucrul acesta cu puiul tau. Asta nu inseamna ca trebuie sa iti iei in totalitate mana de pe el, dar trebuie lasat sa-si urmeze visul si ceea ce vrea el de la viata sa. Nu-l obliga sa traiasca prin tine si prin experientele tale.
Ai grija de casnicie Nasterea unui copil este un motiv de bucurie, dar asta nu inseamna ca mariajul trebuie lasat pe locul doi. Parintii care au probleme in casnicie le pot transmite asta copiilor, iar un studiu recent sugereaza chiar ca, intr-un mediu familiar cu certuri copiii au tulburari de somn de la cele mai fragede varste.
Evita depresia Daca suspectezi ca esti deprimata cauta ajutor de specialitate – pentru binele tau si al copilului tau. Mamele deprimate cu stiluri negative de crestere alimenteaza stresul la copiii lor.
Dezvolta o relatie apropiata cu copiii Un studiu din 2010 arata ca o relatie apropiata mama-copil se reflecta in viitor intr-o atitudine precauta, de evitarea problemelor (in special la baietei).
Nu cauta perfectiunea Nu-ti impune un standard sau limite greu de atins in educatia copilului sau legat de lucrurile pe care trebuie sa le stie/ faca la o anumita varsta. Este stres de ambele parti: si pentru tine si pentru el.