Esti aici
Femeia.ro > Promo > Retinol sau beta-caroten? Atenţie la vitamina A în sarcină!

Retinol sau beta-caroten? Atenţie la vitamina A în sarcină!

În sarcină, e normal să ai mai multă grijă la aportul de vitamine. Dar asta nu înseamnă să le iei de capul tău!

Vitamina A în sarcină ajută la dezvoltarea scheletului şi dinţilor, a pielii şi părului bebeluşului şi la repararea ţesuturilor. Este importantă în fomarea corectă a organului vizual şi stimulează sistemul imunitar. De asemenea, reduce riscul de avort spontan.

Pe de altă parte, lipsa vitaminei A în sarcină determină tulburări ale troficităţii mucoasei şi tegumentelor, modificări la nivelul dinţilor, uscarea corneii, acomodarea dificilă a vederii în perioada de crepuscul, scăderea poftei de mancare şi micşoararea ritmului creşterii.

Citeşte şi Vitamina K: de ce organismul tau are nevoie de aceasta vitamina?

Retinolul, de evitat în sarcină

Totuşi, trebuie să acorzi o atenţie deosebită la vitamina A în sarcină deoarece retinolul, forma dietară a vitaminei, care se găseşte doar în produsele de origine animală, are efecte teratogen la făt (produce defecte morfologice). Probabilitatea apariţiei şi severitatea defectelor depind de nivelul de retinol la care fătul a fost expus şi de stadiul sarcinii în care s-a petrecut expunerea. Pentru a evita aceste riscuri, nu folosi suplimente de vitamine care conţin retinol cu şase luni înainte să rămâi însărcinată şi, cu atât mai puţin, în primul trimestru de sarcină. Retinolul este prezent în ficat, unt nepasteurizat, ulei de ficat de peşte (cod).

Citeşte şi Vitamine pentru cele 9 luni de sarcina

Alege beta-carotenul

În timpul sarcinii, preferă forma dimerizată a vitaminei A, beta-carotenul (sau pro-vitamina A), un veritabil antioxidant, care este transformat în ficat în vitamina A, în funcţie de cantitatea de care are organismul nevoie (excesul de vitamina A este toxic). Beta-carotenul este un pigment rosu-portocaliu care se află în plante şi fructe, în cantitate mare în compoziţia morcovilor, şi a altor legume colorate: morcovi, caise, piersici, ardei gras, mango, portocale, dar şi spanacul, broccoli şi cartofi dulci.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns