
Sunt cateva criterii esentiale de care sa tii cont cand te decizi pentru un voal anume:
Culoarea
O rochie ivoire va parea ponosita daca voalul e de un alb neon, asa cum un voal din dantela veche, cu patina timpului, va arata nepotrivit langa o rochie din satin alb stralucitor. Asadar, e nevoie de o armonie cromatica bine temperata.
Cumpara voalul odata cu rochia sau avand drept reper o mostra din materialul acesteia.
Daca ai rochie colorata intens, alege voal alb, simplu, ca o concesie facuta traditiei. Un tulle rosu sau violet se indeparteaza prea tare de idee…
Lungimea
Este o optiune cu multe variabile: poate depasi lungimea rochiei, creand o trena solemna pentru ceremonia religioasa pentru ca apoi, la petrecere, odata scos voalul, poti sa te dedai la cate sambe si rock-uri te tin picioarele. Poate fi un voal scurt cat o voaleta, care sa filtreze priviri misterios de promitatoare, sau voal pana in talie – pentru a acoperi decent umerii unei rochii fara bretele. Un voal lung poate fi si greu, asadar fixeaza-l ferm, intr-un punct al capului de unde sa nu-l simti ca pe o povara.
Citeste si: Alternative chic pentru voalul de mireasa
Exista optiunea voalului in straturi de lungimi diferite, de la 30 la 70 si pana la 250 cm, montate separat pentru a putea fi scoase pe rand. Poate vrei ca la party sa ramana doar o sugestie de tulle, care sa nu acopere detaliile din spate ale rochiei, spre exemplu.
Latimea
Cu cat este mai lat materialul, cu atat mai bogat si mai spectaculos va fi voalul. Si atentie la inaltime: probeaza voalul incaltata cu tocuri; acestea si coafura vor aduce un semnificativ plus la propria ta inaltime, deci ia-o in calcul si pe cea a partenerului. Daca sunteti la fel de inalti si ai un voal care porneste din varful capului, in fotografii va fi ciudat sa apari mult mai inalta decat mirele.
Tulle sau dantela?
Alege in functie de rochie si de alte trei criterii:
– tulle este un material suficient de ieftin ca sa cumperi mult (si, eventual, sa il imbogatesti cu minuscule detalii pretioase lipite sau cusute)
– sifonul sau muselina sunt mai putin transparente, insa au un aer vintage, princiar
– dantela trebuie sa fie extrem de frumoasa si diafana, ca sa nu cada greu si sa traga toata coafura in jos; decat o dantela ieftina, mai bine un tulle simplu, cu ale carui falduri poti crea volume arhitecturale foarte originale.
Citeste si: Voal handmade pentru mirese unice
Coafura
Coafura primeaza intotdeauna, iar succesul acesteia depinde de abilitatea cu care prinzi (si desprinzi) voalul de par. Sunt de preferat accesorii vizibile – piepteni cu cristale sau perle, tiara sau floare – in loc de agrafe care se vad urat si ieftin, si nu sunt deloc invizibile. In mod ideal, voalul trebuie sa fie mai lung decat parul. Daca insa parul tau este foarte lung si frumos buclat, rezuma-te la o voaleta sic, nu mai lunga decat linia barbiei sau doar pana la pometi.
Traditia
Traditia cere ca in biserica sa intri cu chipul acoperit, deci cu voalul pe fata. Ajunsa in fata altarului, trebuie ridicat – or, in felul asta, fie acoperi partea de sus a coafurii si i se pierde tot sarmul, fie voalul o sa stea cum vrea el, caci nu e timp si nasa n-o sa fie suficient de calma sa aseze pliurile de tulle ca sa arate bine in poze. Ce e de facut? Ignori partea cu acoperirea fetei sau, daca vrei sa te conformezi traditiei, vei trage din lateral, deasupra ochilor, doar primii 10-15 cm din voal si vei prinde cu un simplu ac de partea opusa. Mai ales ca episodul cu intratul dureaza in general doar 5 minute.
Voalul pe fata mai are un rol: se zice ca nu e bine sa te vezi cu alta mireasa care ar avea cununia in aceeasi zi; nu putem sti daca traditia vine din vreo imemoriala confruntare „inter-mireseasca” sau din invidiile care ar starni indispozitia sau, hm, deochiul celeilalte – nu facem decat sa mentionam cutume. Deci, si in curtea bisericii, tot cu chipul acoperit, alte 10 minute.
Pirostriile
Cand veti fi simbolic „incoronati”, pe cat de simplu e in cazul mirelui, pe atat de incurcat e preotul de faptul ca trebuie sa fixeze coroana ta printre faldurile voalului, buclele si florile sau tiara. Nu avem solutie generala, doar ca e un aspect important de care sa tii cont; usureaza-i sarcina preotului oficiant si vei arata bine si in fotografii.
Esti nevasta propriu-zis din momentul in care nasa iti scoate voalul si il pune pe capul unei domnisoare, iar pe tine te imbrobodeste cu o naframa sau o basma. O traditie ancestrala, un simbol al unui rit de trecere, la care te sfatuim sa nu renunti pe motiv de… hair styling.
Alte sfaturi
Voalul foarte lung – cand este la fel de (sau chiar mai) lung decat rochia, asigura-te ca parul il poate sustine, fara sa-si piarda forma sub greutatea lui. Pont: hair-stylistul tau va folosi un buretel pentru a crea o baza buna.
Voaleta – de obicei se asaza pe o parte, acoperind putin din fata. Daca vrei sa o scoti, ai grija ca pieptanasul sa nu afecteze coafura. Pont: partea in care se prinde voaleta nu trebuie tapata foarte tare, altfel raman sigur urme.
Voalul peste coafura – este recomandat mireselor scunde. Este simplu de montat si demontat caci se prinde cu un pieptanas. Pont: pentru ca nu se mai vede mare lucru din hair styling, coafeaza-ti spectaculos partea din fata. O sa dea bine in poze.
Citeste si: Combinatii reusite – voal si accesorii pentru par
Voalul sub coafura – da, asa se vede si munca artistului, insa voalul trebuie sa aiba mici bride pentru agrafe. Pont: Vorbeste cu hair-stylistul tau despre forma si raporturile de volume, despre cum visezi sa asezi voalul, sa vezi daca modelul si lungimea ti se potrivesc.