Esti aici
Femeia.ro > Promo > Zâmbește, ai cu ce!

Zâmbește, ai cu ce!

O dantură frumoasă, îngrijită te îndeamnă zâmbești mai des, ceea ce, să recunoaștem, e foarte relaxant. Iar tu, mai mult decât cuceritoare.

Oricât de bine ți-ai îngriji însă dinții, există problema teribilului și enervantului tartru, piatra, depozitul amestecat de bacterii și minerale strânse într-o platoșă urât colorată și periculoasă pentru dinți, pentru zâmbetul tău! Este motivul pentru care stomatologii recomandă efectuarea unui detartraj o dată la șase sau chiar o dată la patru luni, pentru pacienţii cu implant dentar. De ce să aștepți șase luni și să nu te ocupi de piatră tu acasă, din timp, cu ajutorul câtorva remedii simple?

Zeamă de lămâie

Are acţiune bactericidă: acidul ei dizolvă tartrul și întăreşte gingia. Clăteşte gura cu zeama de la o lămâie dizolvată într-o cană cu apă călduţă de mai multe ori pe zi, în cantităţi mici, imediat după ce te-ai spălat pe dinţi.

Pastă de ridiche neagră și lămâie

Adaugi la două linguri de ridiche dată pe răzătoarea mică o lingură de zeamă de lămâie. Amesteci până devine o pastă, pe care o aplică puțin câte puțin la baza dinților. În fiecare seară, din trei în trei zile.

Bicarbonat și/sau sare

Sarea de bucătărie, precum și banalul bicarbonat de sodiu sunt folosite de mult la curățarea dinților. Se utilizează foarte simplu: după ce ai curățat dinții în mod obișnuit, inclusiv cu ață dentară, înmoi periuța în praful alb și te speli cum o faci de obicei. Pe lângă prevenirea (sau îndepărtarea stratului mineral care începe să se formeze) tartrului, te alegi și cu dinți mai albi.

Pastă de brusture

Din pulbere de rădăcină de brusture cu puțină miere și mai multă zeamă de lămâie, amestecate până când obții o pastă. O folosești o dată la două zile, timp de două săptămâni, iar la periajul de sare suplimentezi pasta de dinți cu pasta de brusture.

Macerat de coada-calului

Peste trei linguri de frunze de coada-calului toarnă o cană cu apă clocotită. Lași la infuzat o oră, strecori și bei câte ½ cană seara și dimineața, vreme de zece zile.

Citrice, roșii sau căpșune

Plus bicarbonat. Alimentele mai sus pomenite au conținut mare de vitamina C, excelentă pentru îngrijirea orală. În fiecare seară, freacă dinții cu coajă de citrice sau pulpă de roșie (căpșună, ardei gras sau orice legumă/fruct bogate în vitamina C), lasă cinci minute să acționeze (placa se va înmuia), apoi clătește cu o soluție de bicarbonat și apă călduță.

Brânză fermentată

Brânza albastră, cheddar sau chiar cea de burduf, mâncate la antreu (dar și la sfârșitul mesei, cu mere), ajută la neutralizarea acizilor care produc placa dentară.

Oțet de mere

Astringent natural, oțetul de mere îndepărtează rapid tartrul în formare. Înmoaie periuţa în oţet, perie dinţii timp de cinci minute, apoi clăteşte bine gura. Nivelul ridicat de aciditate al oțetului poate face rău smalțului.

  • Mestecă frunze proaspete de salvie sau fă gargară cu infuzie de două ori pe zi.
  • Tartrul este nu doar inestetic, ci și factor favorizant al unor boli mai grave: gingivită, parodontoză, carii.

Nu ignora igiena!

Chiar dacă știi fel de fel de trucuri care să te ajute să lupți împotriva tartrului, nu uita de igiena orală:

periaj corect în fiecare seară și dimineață (chiar și peste zi); trebuie periată întreaga cavitate bucală, nu numai dinții;

folosirea aței dentare și a apei de gură;

vizita regulată la medicul stomatolog (nu doar atunci când te doare).

Apă de gură de… casă

2½ căni de apă plată

1 linguriță de frunze proaspete de mentă

1 linguriță de frunze de rozmarin (proaspete sau uscate)

1 linguriță de semințe de anason

Pune frunzele și semințele într-un vas, toarnă apa, după ce ai dat-o în clocot. Lasă 20 de minute la infuzat, strecoară, apoi folosește-o rece. Dacă vrei să ai mai multă, triplează cantitățile și adaugă o linguriță de tinctură de mentă sau mirt. Păstrează la frigider.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr1/12.01.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns