
Viata sexuala este o componeta esentiala in viata noastra. Este o sursa de echilibru, este sanatos si sudeaza relatiile in cuplu. Cu toate acestea vorbim prea putin despre probleme sexuale si ne ascundem in spatele unei fase pudori. Afla cinsi raspunsuri la cinci intrebari de baza!
1. E realist sa te astepti la o viata sexuala palpitanta, odata cu trecerea anilor?
Nu e foarte realist sa iti inchipui ca o sa lesini de emotie de fiecare data cand el iti descheie bluza, dar o viata sexuala activa si plina de satisfactii nu este imposibila. La un moment dat, toate experientele prin care trece un cuplu, bucuriile si lacrimile deopotriva, incep sa se reflecte in pasiunea pe care partenerii o impartasesc unul pentru celalalt.
2. Ce cauzeaza „amorteala” sexuala in cuplurile tinere?
Stresul, tratamentele medicale, oboseala, o sarcina sau chiar pilulele contraceptive pot avea un impact hormonal si emotional in viata sexuala. In plus, in societatea actuala, tinerii sunt atat de preocupati de tot ceea ce inseamna cariera, incat sexul se plaseaza pe ultima treapta in topul prioritatilor lor.
3. Scaderea libidoului e doar o etapa trecatoare?
Regula de aur este urmatoarea: daca in ultimele 6 luni ai inregistrat macar o data un nivel mai crescut al dorintei sexuale – chiar daca e vorba de perioada vacantei sau de un anumit moment romantic sau special – inseamna ca „depresia” sexuala prin care treci nu este decat o manifestare a stresului si a oboselii. In cazul asta, e suficient sa incerci sa te reconectezi cu partenerul tau pentru ca lucrurile sa revina la normal.
Daca insa ai avut in mod constant un interes sexual scazut in ultimele 6 luni – adica fara vreo dorinta sexuala sau fantezie – atunci ar putea fi vorba de ceva mai grav, poate dificultati in relatia cu partenerul tau sau probleme emotional-afective. Caz in care cel mai bine ar fi sa recurgi la cateva sedinte de terapie. Este de preferat sa iti informezi intotdeauna doctorul despre eventualele fluctuatii emotionale, pentru ca acestea ar putea fi cauzate de afectiuni fizice grave, care necesita tratament.
4. Daca doctorul nu ma ia in serios?
Nu toti medicii sunt pregatiti pentru a trata probleme sexuale, si, culmea, multi se tem sa abordeze subiectul sau sa vorbeasca in mod deschis despre sex. Unii chiar isi sfatuiesc pacientii sa accepte stingerea pasiunii ca pe o etapa fireasca in orice mariaj. Daca si medicul tau se numara printre acestia, nu-l lasa sa te expedieze pur si simplu cu replica asta. Mai bine gaseste unul care sa iti ia problemele in serios.
5. Ce inseamna o relatie sexuala sanatoasa?
Inseamna o relatie in care ambii parteneri sunt satisfacuti atat sexual, cat si emotional. Si nu se rezuma doar la actul sexual propriu-zis, ci si la gesturile de afectiune si tandrete care contribuie la satisfactia fiecaruia dintre parteneri – se stie ca sarutul este printre cele mai senzuale forme de comunicare in cuplu. Iar cercetarile recente arata ca motivul numarul unu pentru care femeile se declara satisfacute intr-o relatie este legatura emotionala puternica si foarte intima pe care au reusit sa o stabileasca cu partenerii lor. Surprinzator sau nu, nu se pomeneste nimic despre prezenta – sau absenta – orgasmului.
Citeste si:
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/