
Înșelăm atunci când împărtășim o privire cu subînțeles cu un necunoscut într-un bar? Dar atunci când cineva ne face complimente pe o rețea de socializare, iar noi îi răspundem la fel?
Dacă flirtul este doar o conversație cu aluzii intime între un bărbat și o femeie, trădăm încrederea partenerului de viață atunci când flirtăm cu un coleg de birou? Sau flirtul rămâne o interacțiune inocentă atât timp cât nu duce la manifestări fizice?
Într-o lume din ce în ce mai conectată, pentru a înșela nu trebuie să ne sărutăm sau să facem sex cu o altă persoană. Un schimb privat de mesaje cu încărcătură emoțională sau o conversație mai delicată cu un coleg sunt suficiente pentru a trece granița dintre o prietenie strânsă și o aventură sentimentală.
Deși e perfect normal să vorbești cu alți bărbați fără a trăda încrederea soțului sau a iubitului, există și situații în care înșelăm fără să ne dăm seama că facem asta.
Când păstrezi legătura cu unul dintre foștii iubiți
Să închei o relație și să rămâneți prieteni este o dovadă de maturitate emoțională, dar a păstra legătura cu un fost iubit pentru care încă ai sentimente este o încălcare a încrederii construite în relația actuală, mai ales când ții acest lucru secret.
Uneori, interacțiunea cu fostul iubit este inevitabilă, mai ales când lucrați împreună sau când este un copil la mijloc; ca atare, cea mai sigură politică este să îi explici actualului partener situația și să nu te ascunzi când vorbești sau te întâlnești cu altcineva. Dar, dacă te gândești mai mult la relația care s-a terminat ori dacă discuți cu fostul iubit despre problemele pe care le ai în căsnicie, ceea ce pare semnul unei prietenii autentice și solide nu este decât o altă formă de a înșela buna-credință a partenerului de cuplu.
Flirtul la birou
Dacă ai colegi cu care te poți sfătui, cu care poți glumi sau discuta problemele pe care le ai acasă, atunci ești printre femeile norocoase care sunt parte dintr-un colectiv înțelegător. Sunt însă momente în care poți duce prea departe prieteniile de la birou fără să conștientizezi că ceea ce faci încalcă încrederea și limitele stabilite cu partenerul de viață.
Când petreci aproape zilnic 8 ore sau chiar mai mult cu cineva, este ușor să întreții un flirt cu un coleg necăsătorit, să faci o glumă cu tentă sexuală sau să legi prietenii foarte strânse cu cei cu care lucrezi. Oricât de nevinovate ar părea, flirtul și discuțiile încărcate emoțional pot fi înțelese greșit, pot genera disconfort și pot demonstra o lipsă de respect la adresa soțului sau a iubitului. Dacă partenerul de viață ar asista la glumele și discuțiile voastre, cum crezi că s-ar simți? Dar dacă tu l-ai vedea pe el într-o situație similară la locul lui de muncă? Fii prietenoasă cu colegii, dar păstrează o atitudine profesională; atât cariera, cât și viața ta intimă merită să fie respectate.
Prieteniile pe rețelele de socializare
O cerere de prietenie pe o rețea de socializare poate părea un gest inocent; este complet natural ca un fost coleg de facultate sau un bărbat cunoscut la o conferință să își dorească să păstreze legătura cu tine. Dar, atunci când o simplă conversație despre anii facultății sau locul de muncă se transformă într-un lung șir de mesaje despre acele lucruri pe care nu vrei sau nu poți să le vorbești acasă, poți fi sigură că ai trădat încrederea partenerului de viață.
Pentru a înșela, nu este nevoie să începi o relație virtuală piperată cu declarații de dragoste și aluzii sexuale; uneori, este suficient să dai și să primești în mod repetat like-uri și comentarii flatante de la aceeași persoană. Mai mult, dacă ai început să ștergi mesajele primite astfel ca soțul sau iubitul tău să nu le găsească, pesemne știi că s-ar putea să-l rănească ceea ce faci.
În cazul în care rolurile s-ar inversa, tu ai considera că soțul te înșală? Dacă răspunsul este da, poate este timpul să pui capăt relației virtuale și să investești timp în a te reîndrăgosti de cel alături de care trăiești.
Trădarea emoțională
Este foarte dureros să afli că partenerul s-a sărutat sau a făcut sex cu altcineva, dar uneori este mai sfâșietor să descoperi că acela cu care îți împarți viața evită să îți vorbească și își împărtășește trăirile și gândurile cu altă persoană. Nu există nicio scuză pentru infidelitate, dar pentru multe persoane trădarea emoțională – atunci când flirtezi, te sfătuiești, vorbești zilnic și ai sentimente puternice pentru o altă persoană decât soțul/soția, dar cu care nu ai o relație fizică – este mai greu de acceptat și de iertat decât o aventură sexuală.
E natural să avem fantezii sau să apreciem un bărbat atrăgător și inteligent. Infidelitatea apare atunci când ceea ce simți nu mai este doar un impuls de moment, iar o atracție pasageră se transformă într-o relație în care te simți mai confortabilă, mai apreciată și mai dispusă să vorbești cu un alt bărbat decât iubitul sau soțul tău. Deși acest tip de relație nu are o tentă sexuală, ea poate fi mai nocivă pentru căsnicia ta decât orice altă formă de infidelitate și poate contribui la despărțirea partenerilor.
Impactul infidelității emoționale
Un studiu realizat de doctorul David Frederick de la Universitatea Chapman din California și publicat în 2015 a analizat impactul infidelității emoționale și a celei sexuale asupra a 64.000 de persoane.
Cercetarea arată că 65% din femeile chestionate și 46% din bărbați consideră că infidelitatea emoțională este mai gravă decât cea fizică. Astfel, atât infidelitatea sexuală, cât și cea emoțională pot răni ambele sexe, lăsând partenerii cu inima frântă și ducând la destrămarea abruptă a relațiilor, dar și la abandon și violență între parteneri.
Citește și:
- 5 intrebari despre sex si tot atatea raspunsuri sincere
- Cum învățăm să comunicăm
- Oamenii care sunt și oamenii care par să fie
Articol preluat din ediția de iulie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mona-Silvia Timofte
Foto: pixabay