
Fiecare dintre noi consideră că are anumite limite peste care nu poate trece, inclusiv în ce priveşte atitudinea şi faptele persoanei iubite. Doar că se întâmplă să te îndrăgosteşti şi, cum dragostea e oarbă, pare a nu mai fi chiar atât de simplu.
Se spune că printre secretele unei relaţii armonioase se numără şi iertarea. Sunt însă împrejurări, deloc puţine, când ea pare a nu-şi mai avea rostul. Un sentiment nobil, ce-i drept, doar că şi iertarea are o limită. Care-i aceasta? Atingerea stimei de sine. Aşadar, când spui stop iertării într-o relaţie?
Te-a înşelat
Chiar dacă majoritatea femeilor şi bărbaţilor sunt de aceeaşi părere, susţinând la unison că infidelitatea nu trebuie iertată, pus într-o asemenea situaţie, fiecare decide de unul singur. Tu cum consideri, îi ierţi escapada amoroasă sau nu? Te tentează să-i mai acorzi o şansă pentru a salva relaţia? Optând pentru această variantă, ţine seama de un aspect foarte important: a ierta înseamnă să nu laşi resentimentele, suspiciunea şi neîncrederea să te însoţească tot restul vieţii precum o umbră. Altfel, a trăi cu o povară uriaşă de resentimente, de ură şi dorinţa de răzbunare cuibărite în suflet s-ar putea dovedi prea apăsător, distrugător chiar. Dacă ai hotărât să-l ierţi, axează-te pe ideea că începeţi o nouă etapă a relaţiei și nu lăsa fantomele trecutului să te bântuie.
Te-a lovit
S-a enervat şi te-a lovit? Treci peste asta fiindcă nici măcar nu te-a durut prea tare? Dacă ar fi doar o dată, ai putea considera că-i doar o simplă greşeală, doar că, susțin psihologii, e suficient să-i permiţi o singură dată să te lovească şi va face asta iar şi iar. Şi, tot psihologii zic, un bărbat puternic n-o face niciodată, ci doar unul slab, cu psihic labil. Nu crezi că-i o povară prea grea pentru tine? Ești oare pregătită să fii tratată precum un sac de box?
Te umileşte în public
Cuvintele jignitoare pe care ţi le adresează în prezenţa altora, din dorinţa de a te pune într-o lumină proastă în faţa lor, n-ar trebui trecute cu vederea. Nici dacă le povesteşte altora aspecte intime din relaţia voastră sau te critică în faţa lor. Reevaluează relaţia, fiindcă-i posibil să nu fie ce ţi-ai dorit! La ce bun să fii alături de cineva care nu scapă nicio ocazie să te umilească?!
Nu face nimic, doar are cine
Stă mai tot timpul tolănit pe canapea sau prăvălit într-un fotoliu, nu-şi asumă nicio responsabilitate legată de treburile gospodăreşti şi interesele comune. Sigur, are întotdeauna scuze pentru pasivitatea lui: este obosit, e în criză de timp. Găseşte totuşi timp pentru o distracţie preferată: să se uite la televizor, să navigheze pe internet, să meargă la pescuit, să iasă cu prietenii la o bere. Şi cam atât. Griji legate de ce vă priveşte pe amândoi – niciuna! Doar are cine să se ocupe de toate, adică tu. Eşti convinsă că, dacă s-ar întâmpla ca tu să nu mai fii în stare să te ocupi de toate, s-ar ocupa el? Doar răspunsul afirmativ i-ar scuza pasivitatea – altfel, e vorba de lene cronică. Situaţie în care nici măcar n-ai ce ierta!
E profitor şi avar
Nu, nu-i vorba că nu te răsfaţă cu cadouri scumpe, că nu te copleșește cu flori – altfel spus, că nu-ţi aduce luna de pe cer! Dar, dacă stă minute bune în faţa unei perechi de şosete neştiind dacă merită să dea bani pe ele, la fel procedează când e vorba de cheltuielile traiului în comun, de banii de concediu, lăsându-le în seama ta, dând de înţeles că, pasămite, câştigă puţin (exact cât, nu se ştie, la fel contul din bancă), ar trebui să te mai gândeşti dacă merită să-ți petreci zilele lângă un asemenea bărbat! Avar sau profitor ori poate şi una, şi alta.
E dependent
Unii fumează, alţii întrec uneori măsura cu băutura. Când însă e vorba despre dependenţa de alcool, de droguri, jocuri de noroc sau pariuri, situaţia se complică. Un individ care caută consolare în astfel de patimi nu mai are nimic pentru ceilalţi, inclusiv pentru partenera de cuplu. Dacă iubitul tău, cu care încerci să construiești o relaţie de cuplu, fiindcă-i şarmant şi zice că te iubeşte, are o asemenea pasiune, nu veţi ajunge nicăieri! Dacă relaţia voastră e mai veche, de durată şi vrei s-o păstrezi, ar trebui să încerci să-l ajuţi, să-l impulsionezi spre activităţi despre care ştii că-l pasionează, pentru a-i ocupa şi timpul, şi gândurile. Iar dacă e nevoie, chiar solicitând ajutorul unui psiholog.
E axat pe EU, nicidecum pe NOI
Vorbeşte întruna despre el, despre cât de grozav este şi ce bine-i merge. Aşa o fi, nimic de spus! Dar, dacă iubitul tău se gândeşte mereu doar la el, la ce nevoi şi dorinţe are, pretinde să i acorde atenţie în orice situație, iar pe tine, ca partener de cuplu, te ignoră, relaţia voastră va avea mult de suferit – și mai ales tu. A-i ierta egoismul şi egocentrismul, împăcându-te cu situaţia, înseamnă să accepţi din start un rol secund în relaţia dintre voi. Şi-atunci mai poate fi vorba de o relaţie de cuplu, care presupune reciprocitate?
Ce înseamnă, de fapt, să ierţi într-o relaţie? E o modalitate de a te curăţa de rănile emoţionale provocate de persoana iubită, restabilind astfel atât armonia în cuplu, cât şi pe cea cu tine însăţi. Îl ierţi sau ba? Pusă în faţa unei asemenea dileme, o discuţie deschisă cu iubitul te-ar ajuta să ieşi din ea, orice dezamăgire sau neînţelegere găsindu-și un răspuns concret prin comunicare. Apoi, important este şi cum te simţi după decizia de a-l ierta sau nu. O relaţie de cuplu nu trebuie să-ţi scadă încrederea în tine, să te schimbe în esenţă.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.01/7.01.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com