Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > (P) Cum ne protejăm: jumătate risc, jumătate siguranță

(P) Cum ne protejăm: jumătate risc, jumătate siguranță

Ne dorim să avem controlul asupra corpului nostru și să putem decide momentul potrivit pentru o sarcină. Cu toate acestea, statisticile ne arată că jumătate dintre femeile din România folosesc metode contraceptive riscante, care eșuează adesea, conducând la o sarcină nedorită. În top: metoda calendarului, metoda retragerii și prezervativul.

Româncele au, în medie, circa 38 de contacte sexuale neprotejate pe an. În plus, 43% dintre femeile care s-au confruntat cu o sarcină nedorită nu pot spune cu certitudine care a fost întâmplarea care a dus la această situație. Mergând mai departe, 27% dintre ele au recurs cel puțin o dată la avort. Sigur că nimeni nu ar alege, de bunăvoie, să ajungă la această măsură. Cu toate acestea, numai 1% din cele 43% au mers rapid la farmacie pentru a lua pilula de a doua zi și a evita o sarcină nedorită.

Adevărul este că, oricât de grijulii am fi în general cu protecția sexuală, oricui i se poate întâmpla fie să nu poată folosi eficient metoda contraceptivă pe care se bazează de obicei, fie, în pasiunea momentului, să uite de protecție cu desăvârșire. Oricare ar fi fost scenariul, pilula de a doua zi este cea mai rapidă măsură contraceptivă de urgență care ne ajută să evităm grijile privind apariția unei sarcini nedorite.

Iar dacă ai cât de cât rezerve din cauza zvonurilor care circulă în jurul acestei metode contraceptive de urgență, trebuie să știi câteva lucruri din categoria „așa da, așa nu”:

  1. O poți folosi fără griji de fiecare dată când metoda ta contraceptivă a eșuat (de exemplu, atunci când se rupe prezervativul sau ai uitat să iei mai mult de două pilule din folia de anticoncepționale) sau ai avut un contact sexual neprotejat. Așadar, este un mit faptul că o poți folosi numai 1 dată sau de 2 ori pe an. Dacă, totuși, ți se întâmplă frecvent să ai nevoie de pilula a doua zi, poate că ar fi bine să te orientezi către o metodă contraceptivă modernă, sigură și cu eficiență crescută pe termen lung (caracteristici bifate de anticoncepționalele orale).
  2. Pilula de a doua zi nu este o metodă de avort, ci poate doar să evite formarea sarcinii. Dovadă este că, dacă este utilizată la mai mult de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, ea nu mai poate preveni sarcina (și nici nu afectează fătul și dezvoltarea sănătoasă a sarcinii!).
  3. Pilula de a doua zi nu conduce la infertilitate.

Putem fi de acord că, atunci când consideri că nu este momentul potrivit pentru o sarcină, nu este deloc plăcut să numeri zilele până la următoarea menstruație, având tot timpul în minte o singură întrebare: „Oare sunt sau nu însărcinată?”. Din fericire, cu pilula de a doua zi poți scăpa repede de îndoială. Mai exact, în maximum 72 de ore. Este bine de știut totuși faptul că ea funcționează cel mai bine în primele 24 de ore după contactul sexual neprotejat, atunci când are eficiența maximă de 99%.

Comments

comments

Lasă un răspuns