
Dacă tu crezi că nu vă mai iubiți și relația nu mai clocotește de pasiune din cauză că aveți unele obișnuințe, e cazul să-ți reconsideri părerea.
Faceți lucruri banale, dar cu care vă simțiți confortabil, fără ca acestea să aibă vreo legătură cu erotismul. S-ar părea, spune vocea majorității, că tot ce ține de rutină erodează puțin câte puțin din fericirea cuplului. Unii psihologi vin să-i contrazică, spunând că tocmai acele activități simple vă așază relația pe făgaș, făcând-o mai statornică pe măsură ce trec anii. Iată de ce…
Năravurile bune muncesc pentru voi
Ai tot auzit că partenerii, oricât de veche ar fi relația, trebuie să muncească la ea constant și că-i nevoie de efort ca să funcționeze. Dar nu e vorba să te simți nefericit mai mult decât fericit, adică să petreci mai mult timp ținând cu tot dinadinsul să menții relația, în loc să te bucuri de ea! Fiindcă această pretinsă fericire, lupta continuă ca legătura să funcționeze, nu este starea normală a lucrurilor. Efortul în mod concret este de altă natură.
Nu intră cumva în categoria efort (sau ar trebui să intre) acele ore petrecute împreună în care sunteți prinși în activitățile ce vă fac să vă simțiți confortabil – mergeți la film sâmbăta, seara urmăriți emisiunea preferată, beți dimineața cafeaua împreună, mâncați împreună la întoarcerea de la serviciu, faceți piața etc.? Un cuplu sudat, afirmă specialiștii, este acela în care partenerii își cunosc nevoile și dorințele. Și cum altfel puteți ajunge la acest statut privilegiat dacă nu bifați momente simple, care să intre în rutina relației și să vă ducă în acea direcție?
Frustrarea, consecința necunoașterii
Când crezi despre relația voastră că ar trebui să fie într-un anumit fel, când ai numeroase plângeri că nu este cum îți dorești, se instalează frustrarea, aflată, statistic, printre primele ce contribuie la destrămarea cuplului. Dar doi oameni se despart nu neapărat din pricina nemulțumirilor, ci pentru că fie nu au cum să le exprime, fie o fac, însă nu reușesc să-și transmită problemele pentru a le găsi rezolvarea. În schimb, ceea ce face relația sănătoasă este comunicarea.
Aparent o vorbă inventată de psihologi, comunicarea este rezultatul unei legături strânse, fiindcă nu se rezumă la mesajele emise, ci se traduce mai ales prin modalitatea prin care aceste mesaje sunt puse în practică, cu scopul armonizării dorințelor partenerilor. Pe scurt, o comunicare bună este consecința unei relații care merge, nu invers.
Astfel se explică de ce multe cupluri ce vin în fața terapeutului și sunt sfătuite să învețe să comunice ajung, din păcate, la separare. Despre ei se poate spune că nu au reușit să se cunoască suficient de bine cât să creeze baza, acea înțelegere firească, care să vină din rutina lucrurilor făcute împreună. A reuși să citești gândurile partenerului, a-i anticipa anumite reacții, a avea așteptări realiste, a nu suferi de gelozii sunt toate performanțe importante pe care le aduce rutina atât de blamată că ar distruge cupluri așa-zise fericite.
Pasiunea a dispărut, trăiască iubirea
Filmele romantice au indus ideea că, dacă iubești pe cineva, dorința nebunească rămâne mereu la fel, însă, când se disipează, relația nu a fost potrivită. Ei bine, psihologii ne aduc cu picioarele pe pământ spunând că pasiunea își pierde din vlagă în mod natural în absolut toate relațiile. Vinovată de tragedie nu este nimeni alta decât rutina.
Pe măsură că responsabilitățile în cuplu iau amploare, rolurile sunt tot mai multe sau mai consistente, cuplurile au din ce în ce mai puțin timp și energie pentru cultivarea relației. Dar tot specialiștii susțin că pasiunea nu s-a dus de tot. Ea a fost doar înlocuită cu obiceiuri ce mențin relația pe un teren solid: încredere, siguranță, tandrețe, grijă, iubire adevărată. Toate relațiile au nevoie de un suflu nou, dar acelea ce se bazează doar pe inovații scapă din vedere pilonii, obișnuințele, foarte importanți pentru structura de rezistență.
Ce fac împreună cuplurile fericite
Relația ta pe termen lung ți se pare depășită doar pentru că faceți la infinit aceleași lucruri? Psihologii împart comportamentul cuplurilor în cel de tip strategic și cel de tip rutină. Ambele comportamente îmbracă diverse forme de manifestare. Primul se referă la acțiunea concretă pe care o fac cuplurile pentru a menține relația vie. În această categorie intră cadourile oferite la zilele de naștere, o acțiune deliberată ce arată clar că ai alocat timp pentru a-ți manifesta afecțiunea față de partener și implică o reacție pozitivă din partea acestuia.
Pe de altă parte, cea de-a doua, adică rutina, este mai puțin strategică și are mai degrabă legătură cu sarcinile de zi cu zi. De exemplu, dacă tu speli vasele după ce mâncați, iar el decide să ducă gunoiul sunt acțiuni pe care le faceți fără scopul de a menține relația, nu așteptați ceva în schimb, nu obligă la o reacție din partea celuilalt, însă comportamentul ajută enorm la păstrarea legăturii dintre voi.
Citește și:
Conflicte pe care orice cuplu le are
3 lucruri simple care dauneaza dragostei
M-a înșelat. Ce rămâne de făcut?
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.16/23.04.2015
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com