
Să fie oare site-urile de întâlniri online cea mai bună modalitate de a-ți găsi dragostea? Poți accesa milioane de profiluri, atât ale bărbaților, cât și ale femeilor care doresc să întâlnească persoana potrivită. Dar dragostea pe internet este într-adevăr posibilă?
S-au scris multe despre dificultățile iubirii. Sute de cărți arată măsura în care iubirea este adesea consumată ca un drog și, desigur, când medicamentele lipsesc, sosesc simptomele lipsei, atât fizice, cât și psihologice.
În epoca rețelelor sociale, nu e de mirare că, astăzi, unul dintre rolurile principale ale internetului este de a crea legături strânse între utilizatorii săi. Considerate tabu nu cu mult timp în urmă, site-urile de întâlniri sunt acum un aspect obișnuit. Din ce în ce mai mulți oameni încearcă să găsească perechea pe care au căutat-o mult timp. Simplu, rapid și eficient, metoda începe să se dovedească sigură. Astăzi, internetul facilitează găsirea unui loc de muncă, cumpărăturile, comunicarea cu prietenii. Așadar, de ce nu ne-ar ajuta să găsim și dragostea?
Ce este dragostea
Puțină (sau mai multă) pasiune? Prima întâlnire, primul sărut, prima promisiune, prima mângâiere, primul proiect visat în doi? Cam asta însemna, nu cu mult timp în urmă, iubirea. Și, definiția încă durează. Dar, desigur, un scenariu romantic nu garantează mereu durabilitatea cuplului.
Pentru că, potrivit statisticilor, doar două din zece cupluri confirmă faptul că idila lor a decurs ca în romanele sau filmele de dragoste – s-au căsătorit, au avut doi copii și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Știm cu toții cupluri de visători, care s-au iubit încă din adolescență, au mers la școală împreună, au încercat să-și clădească un viitor și păreau să fie gata să-și petreacă restul vieții împreună. Și, surpriză, au divorțat. De fapt, cinci din zece căsătorii se termină cu un divorț. Și, trei din cele cinci rămase păstrează căsnicia din alte motive decât iubirea – copii, afaceri de familie, averi. Așadar, „la bine și la rău“, dar mai mult la rău.
Succesul unei relații de durată
Ce aduce succesul cuplurilor care trec prin ani? Există o formulă magică disponibilă pentru toată lumea? Ce face ca unii oameni să nu pară vreodată să aibă probleme în dragoste? Se spune că dragostea este o emoție. O reacție afectivă, de obicei intensă. Dar, cum pot doi oameni să treacă prin vicisitudinile vieții împreună? Poate iubirea nu e de-ajuns.
E nevoie de mai mult. Iar acest mai mult înseamnă scopuri comune, pentru că relațiile care au șanse mari să treacă proba timpului sunt cele care se bazează pe valori și interese apropiate, pe convingeri și planuri de viață asemănătoare. Când îți cauți jumătatea pe internet, practic lucrurile stau invers. Întâi găsești persoana cu care ai cele mai multe lucruri în comun și apoi speri că vei isca și flacăra iubirii.
Capcana fanteziei și dragostea pe internet
Virtualul face posibilă modelarea unui personaj, dar și eliminarea momentului întâlnirii fizice, deseori decisiv, prelungind fantezia și, de multe ori, sentimentele. Trebuie să fii realistă și să înțelegi că, în spatele ecranului, singură îți poți împodobi povestea, fără posibilitatea ca cele cinci simțuri să te avertizeze. Cu un iubit din virtual, uneori ești mai încrezătoare, te eliberezi de timiditate. Dar, același lucru îl poate face și celălalt. În virtual, se deschide un tărâm al fanteziei.
Soluția? Dacă vrei o relație, e necesar să provoci o întâlnire foarte curând, nu la mai mult de o lună după primul schimb de replici, pentru a depăși decalajul dintre imaginar și realitate. Tot ceea ce v-ați spus prin intermediul rețelelor de comunicare trebuie să fie validat prin contactul fizic. Pentru că, altfel, este ușor să creezi un personaj. Provocarea este, în cele din urmă, să fiți sinceri unul cu celălalt. Așadar, găsirea dragostei pe internet este posibilă, cu condiția ca niciunul din voi să nu fie orbit de magia anonimatului.
Fii realistă!
Nu trebuie să creezi iluzii prea rapid. Fii precaută, pentru că, deși crezi că știi totul despre el, nu ai nicio garanție că e real ceea ce-ți spune despre viața lui de zi cu zi. Se pare că, în medie, cuplurile sunt de acord cu 10-15 schimburi virtuale înainte de marea întâlnire. Dar, deoarece această metodă este încă relativ nouă, este dificil să se stabilească dacă aceste întâlniri sunt suficiente pentru a-l cunoaște pe celălalt. Oricum, timpul mediu petrecut împreună în spațiul virtual este același ca pentru cei care se întâlnesc într-un context convențional.
O altă condiție importantă pentru a nu fi dezamăgită de întâlnirile online este să vorbești și să acționezi cu rezerve, cel puțin la început. Nu spune totul despre tine, nu oferi până și cele mai mici detalii despre viața ta, nu lăsa să se știe și cele mai intime dorințe, năzuințe, sentimente. Să găsești un tip drăguț pe un site de întâlniri, ei bine, este posibil, dar nu trebuie să excluzi eventualitatea ca mulți bărbați să se aboneze, deoarece consideră că este un mod eficient și lipsit de prea mult efort de a-și găsi o parteneră pentru o relație superficială.
E greu să găsești pe cineva care să se implice chiar de la început într-o relație serioasă. În plus, e la fel de dificil să ai garanția că toate lucrurile pe care domnul le spune despre el sunt și reale. Site-urile de întâlniri sunt, într-adevăr, potrivite pentru a cunoaște pe cineva, dar, în mod logic, acolo găsești și persoane care au probleme cu comunicarea fără tastatură.
Citeste si:
- 3 lucruri simple care dauneaza dragostei
- Azi, ieri sau maine? Ce se intampla in relatiile de iubire
- Dependentă de net, dar mă tratez! Viata online, nu este viata
text: Grigoriana Brujan/ foto: pixabay.com
Articol preluat din revista Femeia de Azi – 2018