Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Fericirea obișnuită după nuntă – Când disprețul distruge căsătoria

Fericirea obișnuită după nuntă – Când disprețul distruge căsătoria

fericire dupa casatorie

Deși ne dorim să fim mereu fericiți în cuplu, cu toții suntem conștienți că o relație este posibil să nu dureze pentru totdeauna. Nu avem cum să știm care va fi viața. Nu-i așa? Psihologii spun că fericirea depinde foarte mult de noi, de momentele pe care ni le construim zi de zi.

Cum este și normal, ajungem să ne îndrăgostim, să ne dorim să ne căsătorim. Începem pregătirile de nuntă, anunțăm acest eveniment la prieteni și rude (în cel mai frumos mod posibil folosind de exemplu invitațiile de nuntă Memoires.ro) și iată că sosește și ziua când ne unim destinele și sperăm că vom fi fericiți împreună, până la adânci bătrâneți.

Ce facem mai departe, după nuntă? Cum ne menținem mariajul fericit cât mai mult timp?

Aproape nimeni care este nou căsătorit nu scapă de îndoială, are momente când îi vin în minte și astfel de întrebări. Cercetătorii spun că un lucru este sigur, toată lumea știe în mod inconștient, foarte bine, dacă poate sau nu să dureze căsătoria în timp. Ei spun că oamenii simt acest lucru deși în sinea lor, uneori se amăgesc că lucrurile sunt perfecte și spun că sunt siguri de fericirea pe care o au. În realitate toată lumea are o imagine subconștientă a partenerului și simt modul cum empatizează cu acesta. Deși poate mulți nici nu vor să se gândească la ce va fi mai târziu, intuiesc cum va fi viitorul unei relații. Psihologii cred că ei își pot da seama de acest lucru și înainte de a se căsători, de a spune acel ”Da!”.

Oamenii sunt foarte fericiți la începutul mariajului, dar treptat lucrurile se schimbă și astfel după 3-4 ani satisfacția lor scade.

Cum să fii fericit după căsătorie?

Specialiștii în psihologie recomandă o serie de strategii care pot fi aplicate de cupluri pentru a avea succes în relația lor de mariaj. Astfel de strategii surprinzătoare oferă perspective practice pentru a face o căsătorie să fie fericită, să fie cât mai îndelungată și să funcționeze relația de dragoste în cuplu. Sugestiile sunt ușor de înțeles iar efectele lor sunt bune, apreciate de cei care deja le-au trăit pe pielea lor.

Principalele sugestii pentru ca să fii fericit după căsătorie – Unde greșesc oamenii?

Unul dintre cele mai comune motive pentru care “moare” o căsătorie este că niciunul dintre parteneri nu recunoaște valoarea sau calitățile celuilalt, înainte de a fi prea târziu. Majoritatea oamenilor ajung să se simtă rău în cuplu din diferite motive și acest lucru îi fac la un moment dat să renunțe. În general căsătoriile nefericite te fac să te simți rău, iar acest lucru afectează sistemul nervos. Asta se întâmplă pentru că oamenii nu fac nimic pentru a avea o căsătorie fericită, ei pur și simplu așteaptă de la partener să le ofere totul.

Unii apelează la terapii de cuplu pentru a-și salva căsătoria, pentru a găsi soluții la problemele pe care le au. Primesc sfaturi de la specialiști să comunice mai mult, dar în majoritatea cazurilor comunicarea nu este suficientă pentru rezolvarea conflictelor dacă dragostea a dispărut. Puține cupluri reușesc să-și salveze căsătoria prin aplicarea unei strategii de conversație. De multe ori soluționarea confictelor nu face ca o căsătorie să fie fericită, pentru că, după cum ați observat, chiar și cuplurile fericite pot avea certuri și momente când țipă unul la altul.

Statisticile arată că în aproximativ 96% din cazuri oamenii pot anticipa rezultatul unei conversații încă din primele 3 minute de ceartă. Atunci când o discuție începe cu o atitudine disprețuitoare, cu o serie de critici dure sau cu diferite observații sarcastice, finalul ei va duce la sentimente negative, la frustrări și dezamăgiri mari.

Critica în căsătorie poate duce la distrugerea acesteia în timp. Comentariile negative despre caracterul și personalitatea partenerului pot face ca orice problemă să pară mai mare decât este în realitate. Din păcate, în multe mariaje, critica devine un obicei și va pregăti terenul și pentru alte manifestări negative care poate sunt și mai greu de acceptat.

Disprețul, sarcasmul, cinismul reprezintă alți factori care pot contribui la distrugerea relației de cuplu. În orice formă s-ar manifesta, disprețul este periculos pentru ambii parteneri. Psihologii spun despre dispreț că ar avea un efect otrăvitor asupra unei relații, duce inevitabil la conflicte, certuri interminabile, tristețe și aversiune. Dacă unul dintre parteneri este disprețuit, el va avea impresia că este respins și nu va mai putea rezolva problema. În majoritatea cazurilor partenerul care este criticat, respins, disprețuit nu-și va cere scuze nici dacă este vinovat, pentru că va considera că este cel mai tare afectat prin tratamentul pe care l-a primit. Chiar și o justificare din partea lui este fără sorți de izbândă pentru că după atâtea observații sarcastice primite, nu va avea succesul dorit.

În căsătoriile în care discuțiile sunt aprinse, criticile aspre, și în plus se creează mereu noi situații în care unul este disprețuit, se ajunge la acel moment ca unul dintre parteneri să decidă să plece definitiv. Imaginează-ți o femeie care vine acasă obosită de la serviciu și trebuie să suporte acasă un soț care o tratează ca pe o slugă. Prin acest stil de viață ea va renunța într-o zi la ceartă, apoi la partenerul ei și deci la căsnicia pe care o are cu el.

Cei care au copii se gândesc la suferința acestora, care apare din cauza unei căsătorii nefericite. Decid să se despartă de dragul copiilor, pentru că o căsătorie într-o stare de conflict zi de zi este mai rea decât un divorț pașnic.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns