
La psihiatru, fără prejudecăți – Din păcate, tulburările psihice nu sunt o raritate, ba dimpotrivă, studiile arată că numărul bolnavilor diagnosticați crește de la an la an. Și mai alarmante sunt lucrurile în privința celor care nu ajung niciodată la medic pentru a primi tratament și afecțiunea lor se agravează în tăcere.
Dr. Mihai Bran, medic psihiatru, fondator Atlashelp.net, ne-a răspuns la câteva întrebări despre sănătatea psihică și ne-a oferit sfaturi utile pe care le poți citi în rândurile următoare.
În multe cazuri (boli de inimă, unele forme de cancer, diabet) se promovează intens importanța prevenției prin analize, alimentație, stil de viață. În cazul afecțiunilor psihice, avem ce face ca să le prevenim, ca să ne păstrăm echilibrul emoțional?
Afecțiunile psihice pot lovi pe oricine și nu există o modalitate care să garanteze prevenirea lor. Însă, la fel ca în cazul multor altor probleme de sănătate, stilul de viață este un factor determinant. O dietă sănătoasă, bazată pe multe fructe, legume, cereale integrale, dar și cantități moderate de carne, în special pește ajută la sănătatea fizică și la cea mintală. De asemenea, evitarea viciilor precum alcoolul sau tutunul și un somn regulat de cel puțin 7-8 ore pe noapte ajută la prevenirea afecțiunilor psihice. Exercițiile fizice regulate ajută și ele la menținerea sănătății mintale, mai ales odată cu înaintarea în vârstă.
Care sunt cele mai frecvente boli psihice și unde greșim când le declanșăm? Au o componentă genetică?
Cele mai frecvente boli psihice sunt depresia (inclusiv depresia post-natală), tulburările de anxietate, dependențele (de alcool, droguri), bolile legate de alimentație, precum bulimia sau anorexia, tulburarea bipolară, schizofrenia, demențele. În majoritatea lor se poate vorbi de o componentă genetică, însă asta nu înseamnă că o persoană cu un istoric de afecțiuni psihice în familie e condamnată să sufere de aceleași probleme. Totuși, existența unui asemenea istoric ar trebui să pună în gardă o persoană și, la apariția celor mai mici simptome ale oricărei afecțiuni de acest tip, să ia de îndată legătura cu un medic.
Care sunt semnele care trebuie să ne dea de înțeles că avem nevoie de ajutor psihiatric? Multă lume nu realizează că are o problemă pe care nu o poate gestiona.
Cel mai des întâlnite semne ale unei afecțiuni mintale sunt schimbările în rutina de somn sau în dietă, trecerile dese și bruște de la o stare psihică la altă, dificultățile în concentrare, o sensibilitate crescută la factori exteriori, lipsa de entuziasm în activități ce provocau odinioară plăcere, comportament neobișnuit. Apariția unor astfel de semne nu indică neapărat o tulburare psihică, însă ar trebui să determine o vizită la medic sau la psiholog.
Oamenii sunt în continuare destul de reticenți când vine vorba să apeleze la serviciile unui psiholog sau psihiatru, mai ales când e vorba de terapie față în față. Există alternative? Consilierea online rezolvă acest neajuns?
Există într-adevăr în continuare o preconcepție legată de bolile psihice și de apelarea la ajutor de specialitate în tratarea lor. Principalele abordări terapeutice sunt medicația și psihoterapia. Terapia online este o modalitate rapidă și convenabilă de a obține ajutor și ajută în multe cazuri, însă nu poate fi eficientă chiar în cazul tuturor afecțiunilor sau pacienților. Unele persoane au nevoie de interacțiune directă pentru a comunica eficient.
Bolile psihice sunt vindecabile? Urmezi tratament și lucrurile revin la normal?
În general, medicii evită să folosească termenul „a vindeca“ atunci când e vorba de boli psihice, în special din cauza probabilității ridicate de recurență a acestora. Ele pot însă categoric fi ținute în frâu prin găsirea raportului optim dintre terapie și medicamentație, plus un stil de viață sănătos.
În ce constă tratamentul psihiatric? Multă lume se teme de efectele sedativelor, care ar putea împiedica activitățile zilnice obișnuite.
Un tratament corect are tocmai rolul de a facilita activitățile zilnice și de a reda funcționalitatea pacientului. Medicația psihiatrică este în puține cazuri sedativă, iar rolul ei este de a reîntoarce pacientul la rutina zilnică, cu minimum de efecte secundare.
Tristețea până la ce punct este normală și când trece granița spre depresie?
Tristețea e un sentiment perfect normal, pe care îl simte orice om în anumite momente din viață, ca reacție la evenimente neplăcute. Atunci când aceasta persistă mai mult de câteva săptămâni, afectează funcționarea persoanei sau nu are un motiv clar, se poate vorbi de depresie.
Cum se tratează depresia și, odată tratată, poate reveni?
Tratamentul constă în psihoterapie, completată în unele cazuri moderate sau severe de un tratament cu antidepresive. La fel stă situația și în cazul depresiei post-partum: mulți tineri părinți trec printr-un episod temporar de tristețe, însă dacă aceasta durează mai mult de câteva săptămâni, o vizită la medic e recomandată. Depresia este o afecțiune foarte comună, însă care poate fi combătută cu succes cu tratament.
Cum putem încuraja oamenii să meargă la psiholog/psihiatru?
Este important ca aceștia să realizeze că psihoterapia nu este ceva rușinos și nu e neapărat o activitate pe termen lung. Studiile arată că majoritatea problemelor sunt semnificativ ameliorate în 7-10 vizite și 9 pacienți din 10 declară că se simt mai bine după numai o ședință. Așadar, oricare ar fi problema cu care se confruntă o persoană, o vizită la psihoterapeut are șanse foarte mari să ajute persoana în cauză să o depășească și să ducă o viață normală.
Citeste si:
- Depresia la femei. Solutii de recuperare dintr-o boala complexa
- 13 cauze surprinzatoare ale depresiei
- Tristețe și melancolie
Articol preluat din revista Sanatatea de Azi
Text: Andreea Cohuț.
Sursa foto: pixabay.com