Esti aici
Femeia.ro > Familie > M-am îndrăgostit de un coleg

M-am îndrăgostit de un coleg

Nu este nici imposibil, nici interzis să te îndrăgostești de un coleg, la locul de muncă. Dacă se întâmplă acest lucru, este totuși necesar să reacționezi cu prudență și tact față de colegi, dar mai ales față de șefi. Iată cum să gestionezi o relație romantică într-o companie.

Stresantă sau provocatoare, o poveste de dragoste cu o persoană care muncește alături de tine este dificil de controlat.

Nu există niciun motiv pentru care nu ai putea avea sentimente pentru un coleg. Majoritatea angajaților petrec mai mult de jumătate din zi la locul de muncă, și-atunci o relație amoroasă e mai mult decât probabilă. În plus, munca în echipă creează apropieri puternice între indivizi care, de multe ori, împărtășesc prin profesia lor un interes sau chiar o pasiune. Prin urmare, este normal ca multe cupluri să se formeze la locul de muncă.

În plus, nu există dovezi că randamentul muncii ar avea de suferit de pe urma acestor relații. Faptul că ești îndrăgostită oferă o bucurie de a trăi și un entuziasm care poate fi transmis în viața profesională. Plăcerea de a ajunge la locul de muncă sau o dorință ascunsă pentru ore suplimentare se traduce prin faptul că performanța muncii poate crește destul de mult.

Fii discretă!

Cu toate acestea, compania nu ar trebui să fie considerată un teren de vânătoare de parteneri. Fii atentă la posibilele comportamentele amoroase, un pic scandaloase, și încearcă să nu fii prinsă „în flagrant delict“. În general, se recomandă o mare atenție și discreție, cel puțin în primele etape ale relației. Evită gesturile care ar putea ridica suspiciuni. De asemenea, este important să nu-ți neglijezi colegii acordând importanță și căutând numai compania persoanei iubite. Se întâmplă deseori, fără ca întotdeauna să-ți dai seama, ca persoana care trăiește o poveste de dragoste să tindă să nu mai acorde atenție celor din jurul ei.

Dragostea cu șeful

Cazul unei relații între două persoane cu o relație ierarhică de subordonare în echipă necesită și mai multă atenție. Dacă această poveste de dragoste este dezvăluită altor colegi, aceasta ar putea provoca suspiciuni grave de favoritism, care l-ar discredita imediat pe superior. Dacă o astfel de poveste se dovedește a fi durabilă, trebuie făcute anumite aranjamente profesionale pentru a pune capăt acestei relații ierarhice (de exemplu, solicitarea unui transfer).

Acordă atenție dinamicii echipei

Existența unei relații romantice între doi membri ai unei echipe poate să ridice o serie de probleme care nu trebuie neglijate. Principalul risc este că se va dezvolta un fenomen de coluziune, în special în grupuri mici. Două persoane care au o poveste de dragoste creează un subgrup în cadrul echipei lor de lucru, o zonă privilegiată de schimb de informații în care există o relație de încredere mai puternică decât cu alți membri. Lipsește transparența și, uneori, merge atât de departe, încât partenerii pot căuta, ostentativ de cele mai multe ori, să lucreze la același proiect sau să meargă împreună în deplasare.

În astfel de cazuri, alți colegi pot dezvolta un sentiment de neîncredere și de excludere. După câteva incidente minore, acest sentiment se transformă în suspiciune și poate genera în cadrul echipei excese de clan, care vor fi extrem de dăunătoare.

Este important să menții o comunicare deschisă și să fii foarte atentă cu ceilalți, chiar dacă ești îndrăgostită.

La polul opus

Va trebui să evaluezi impactul pe care o relație de iubire îl are asupra muncii, dar și asupra colegilor, pentru că e posibil ca „simptomele“ să fie contrare celor descrise mai sus, adică o scădere a puterii de concentrare, absențe repetate, un randament diminuat. Unele situații trebuie examinate mai îndeaproape, și anume atunci când există un potențial conflict de interese sau când pot fi dezvăluite informații confidențiale. În cele din urmă, trebuie acordată atenție în cazul în care există riscul de manipulare a unuia din cei doi membri ai cuplului, de exemplu, pentru a obține o promovare, beneficii sau un salariu mai mare. Fără să căutăm numai posibilitățile negative, ceea ce trebuie avut în vedere este precauția.

Posibile dezacorduri

E foarte posibil ca, odată relația amoroasă declarată, să apară conflicte între cei doi parteneri, privind relațiile de muncă. Dintr-odată, unul ar putea să încerce să-l influențeze pe celălalt, reproșându-i acasă anumite comportamente pe care le consideră nepotrivite. Și, astfel, dacă ești tu victima, e posibil să-ți pierzi libertatea pe care o aveai la birou. Ce e de făcut? Renunți la relație sau îți dai demisia și-ți cauți alt loc de muncă? Nu e cazul să te situezi la extreme  calitatea este o evaluare subiectivă: întreaga echipă trebuie să convină asupra unor criterii. Și-atunci? Afirmă-te… pozitiv! Fără să fii agresivă sau defensivă, lămurește ceea ce este important pentru tine. Lasă loc pentru celălalt să se evidențieze, fără ca tu să treci pe un plan secundar. E adevărat, nu este neobișnuit să apară tensiuni, însă nu trebuie să lași să se exacerbeze rivalitățile, competițiile și conflictele.

 

 

Citește și:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.43/2.11.2017
Autor: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns