Esti aici
Femeia.ro > Familie > M-a înșelat. Ce rămâne de făcut?

M-a înșelat. Ce rămâne de făcut?

Infidelitatea este unul din motivele pentru care cuplurile se despart. Există infidelitate emoțională, infidelitate sexuală și infidelitate combinată: emoțională plus sexuală.

Aceste categorii uneori coexistă, după cum spun Glass și Wright (1985), psihologi și terapeuți maritali.

Mai mult, fiecare categorie are mai multe subtipuri. Spre exemplu, infidelitatea emoțională poate fi o relație pe internet, o relație la locul de muncă sau o relație la distanță, de comunicare telefonică. Infidelitatea sexuală înseamnă vizite la colegii de serviciu și alte tipuri de activități sexuale (Blow&Hartnett, 2005). Motivele și formele de manifestare sunt un subiect inepuizabil. De data asta, ne concentrăm pe cum te descurci și pe mecanismele de gestionare, după ce-ai aflat c-ai fost înșelat/ă.

Descoperirea infidelității

Șocul descoperirii și incertitudinea momentului sunt legate de întrebările: cine sunt eu, cum ai putut să-mi faci una ca asta, cu cine am stat până acum, cum de-am avut încredere, ce s-a întâmplat cu relația noastră, chiar a fost o relație? Frecvent, ele duc la următoarele reacții: depresie, furie, rușine, gânduri obsesive, pierderea capacității de concentrare, nevoia de a afla cât mai multe detalii despre evenimentul nefericit și la monitorizarea fiecărui pas făcut de cel care a călcat strâmb. Pentru moment, cea mai bună metodă este să discuți cu cineva într-un mediu sigur – ai nevoie de o persoană care să te asculte fără să te judece, fără să îți dea sfaturi sau de un grup de sprijin, un psiholog/psihoterapeut, un prieten bun sau de cineva din familie de încredere, pentru că important este să vorbești.

Relația încotro?

„Nu te învinovățesc că te-ai îndrăgostit de altcineva. Nu sunt nici furioasă. Ar trebui, dar nu sunt. Doar simt durerea. Multă durere. Am crezut că-mi pot imagina cât de mult poate asta să rănească, dar m-am înșelat”. (Haruki Murakami, La sud de graniță, la vest de soare)

Când unul din parteneri este infidel, pot apărea trei situații:

  • Cuplul discută despre infidelitate și motivele pentru care a avut loc. Partenerii rămân împreună, supraviețuiesc infidelității și devin mai puternici.
  • Cuplul decide să rămână împreună, să lucreze asupra sentimentelor de furie, trădare, regret, remușcare. Supraviețuiesc infidelității, dar nu sunt neapărat fericiți.
  • Cuplul decide să renunțe la relație. Ei nu pot supraviețui infidelității.

Când un cuplu decide să  înceapă procesul de vindecare după infidelitate, acesta presupune ca ambii să fie de acord cu încetarea negării, blamării și atacului, pentru că toate acestea fac mai mult rău relației. Procesul de supraviețuire după infidelitate ar putea începe cu un program de consiliere a cuplului de cel puțin câteva săptămâni după episod, astfel încât să comunice într-un cadru de siguranță, care să le permită „ventilarea” emoțională. De asemenea, consilierea maritală oferă cuplului un feedback onest, deschis și obiectiv. Aceste informații pot îmbunătăți abilitățile de comunicare și îi ajută pe parteneri să discute despre infidelitate fără a se ataca reciproc. Totodată, se creează timpul necesar supraviețuirii și salvării relației după episodul de infidelitate, în loc să se treacă rapid la separare și divorț.

Supraviețuind infidelității

Când un cuplu este de acord să continue relația, încrederea este esențială pentru amândoi. Persoana care
a fost infidelă are nevoie de încredere când promite să rămână fidelă. Partenerul fidel are nevoie să fie asigurat de către cel infidel că situația nu se repetă și că își respectă promisiunea.

Relația va fi semnificativ ajutată dacă partenerii au același scop: refacerea relației. Neapărat necesare ar fi:

  • Primul pas – întreruperea oricărei legături cu partea extraconjugală și menținerea pe poziție, spune Haltzman, autorul cărții Supraviețuind infidelității.
  • Transparență – este importantă pentru a arăta parte­nerului că a meritat efortul recâștigării încrederii.
  • Întrebări și răspunsuri – sunt multe de elucidat, este bine să fii deschis la orice întrebare: ce a mers, ce nu a mers, ce a fost bine în cealaltă relație? Deși uneori este mai bine să nu știi, curiozitatea partenerului și ascunderea adevărului pot duce din nou la neîncredere. Fiecare merge până la dezvăluirea confortabilă.
  • Pauză, minivacanță, cum vreți să-i spuneți, dar să fie departe de lumea dezlănțuită. După ce trec furia, tristețea, efectul minciunii, puteți pleca într-o vacanță în doi ca să vă regăsiți, să vorbiți despre voi și relația voastră, despre ce merge și ce nu merge. Gândiți-vă cum ați putea restabili legătura emoțională. Puteți să faceți sex, dacă simțiți că sunteți disponibili. Dacă nu, nu. Dacă vă doriți și simțiți amândoi, puteți trece la o nouă etapă.
  • Reaprinderea pasiunii – „Nu vă întoarceți la viața obișnuită, de rutină, faceți amândoi activități care vă plac și mențineți onestitatea și transparența”, spune Harley, psiholog. Un cuplu are nevoie de 15 ore/săptămână doar pentru ei doi. Odată ce neglijați partenerul și vă detașați de viața de cuplu, se pot crea condițiile propice infidelității și nu cred că asta vă doriți.

Dacă, urmând acești pași, nu avansați, apelați cu încredere la specialist!

Articol preluat din ediția de februarie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Oana Pescaru

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns