Esti aici
Femeia.ro > Familie > Mai bine câteodată decât deloc

Mai bine câteodată decât deloc

S-a stabilit științific (am mai vorbit despre asta) că sexul nu numai că nu e „de rușine“ și e foarte plăcut, dar e chiar sănătos. Numai că se întâmplă să mai ai perioade de lungă abstinență. E de rău?

Ce înseamnă abstinență sexuală? Simplu: abținerea voluntară de la unele sau toate formele de activitate sexuală. Pe scurt, imposibilitatea de a elibera energiile sexuale. De ce-ai face asta? De cele mai multe ori, pentru că ești nevoită. Dar există situații când abstinența este asumată.

Motive bine întemeiate. Cel mai des, femeile, la fel ca bărbații, recurg la abstinență din motive religioase, din pricina unor boli psihice (depresie clinică, tulburare de anxietate socială) sau a unor experiențe sexuale anterioare traumatizante. Un alt motiv ar fi dorința celui care renunță pentru o vreme la plăcere tocmai pentru a experimenta, la momentul potrivit, senzații mai interesante. Mai există un motiv, de data asta material. Multe femei, fără resursele necesare procurării diverselor pastile sau dispozitive contraceptive, recurg la cea mai sigură metodă: nu fac sex!

Asexualitatea, adică lipsa nevoilor sexuale, este diferită de abstinența sexuală. Asexualii, chiar dacă nu simt nicio emoție, fac sex fie pentru a-și satisface partenerul, fie pentru a avea copii.

E bine?

Uneori da! Există chiar teoria că, așa cum te detoxifici după ce-ai mâncat prea multă vreme grăsimi, dulciuri și carne, la fel ar trebui să te detoxifici și după o perioadă mult prea intensă sexual. De multe ori, o astfel de pauză duce la îmbunătățirea performanțelor sexuale (pe principiul că, dacă mănânci mai rar o prăjitură, gustul ei ți se va părea apoi mult mai bun), iar într-o relație unde toate certurile se sfârșesc cu o partidă pătimașă de amor, abstinența nu face decât să te ajute să rezolvi probleme mult prea mult timp amânate. Care n-au legătură cu dormitorul (sau, mă rog, locul în care cei doi fac îndeobște dragoste). E bine și dacă relațiile pasagere au ajuns să fie ceva la ordinea zilei. Mai bine un pic de pauză, până găsim omul potrivit.

E rău?

Dacă abstinența se prelungește, e rău. Instinctul sexual este, după cum îi spune numele, un… instinct. Un ceva cu care suntem „serviți“ de la începutul începutului. Să ignori instinctul sexual e ca și cum l-ai ignora pe cel al conservării. Într-adevăr, există persoane (femei, dar și bărbați) care pot ignora acest instinct înlocuindu-l cu dragostea pentru Dumnezeu, de pildă. Dar faptul că nu se mai gândesc la asta nu înseamnă că nu sunt afectați într-un fel sau altul. Așadar, de ce e rău? Înainte de toate, din pricina apariției unui dezechilibru hormonal. De aici, la femei, probleme precum instalarea unei menopauze timpurii, osteoporoză, afecțiuni cardiovasculare. Astea ar fi problemele de ordin fizic. Dar apar și cele de ordin psihic: depresii, lipsa respectului de sine, neîncrederea în ceilalți, lipsa de concentrare.

5 semne că ai stat prea mult pe tușă

√ nervozitate excesivă;

√ lipsa poftei de mâncare;

√ insomnii;

√ agresivitate;

√ fantezii sexuale frecvente.

Ce-i de făcut

Răspunsul e simplu: nu recurge la abstinență sexuală prelungită dacă nu ești obligată! Iar dacă altfel nu se poate, găsește o metodă să eliberezi tensiunea sexuală. Iar această metodă este, spun specialiștii, masturbarea. Altfel, problemele de sănătate psihică și fizică vor fi mai mari și mai dificil de gestionat.

Prejudiciul frustrării iniţiale a plăcerii sexuale se manifestă prin faptul că libertatea care îi este acordată ulterior acesteia în căsnicie nu mai are un efect pe deplin satisfăcător. Dar nici libertatea sexuală neîngrădită încă de la început nu duce la un rezultat mai bun. Este uşor de stabilit că valoarea psihică a nevoii erotice scade imediat ce satisfacţia îi este la îndemână. Este nevoie de un obstacol pentru ca libidoul să fie împins la un nivel înalt şi, acolo unde piedicile naturale contra satisfacţiei nu sunt suficiente, oamenii din toate timpurile au introdus unele convenţionale pentru a putea savura iubirea. Sigmund Freud, Studii despre sexualitate

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr41/13.10.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

One thought on “Mai bine câteodată decât deloc

  1. Femeile cred ca inteleg cel mai bine acest articol si de ce ne simtim asa in anumite momente din viata.

Lasă un răspuns