
Menopauza se instalează îndeobște între 45 și 55 de ani. Femeile care au parte de ea mai devreme ar trebui să consulte neapărat un medic, iar cele care intră la menopauză după 55 de ani se pot considera norocoase. După 40 de ani, secreția de hormoni sexuali începe să scadă. Și scade până când dispare și ovulația. Dacă într-o primă fază te bucuri că scapi de chinul lunar, constați că menopauza vine și cu scăderea libidoului.
Nimic nu te împiedică
Cu toate acestea, nimic (nici fiziologic, nici psihologic) nu împiedică o femeie să facă sex până după 60 de ani (chiar și mai târziu). Este adevărat, apetitul nu mai e același, dorința nu-ți dă târcoale chiar tot timpul, dar calitatea actului intim e mai bună, pentru că ştii mai multe, ești mai liniștită, mai sigură pe tine. Sunt multe femei care află cum să ajungă la orgasm abia după 40 de ani. Există multe femei care încep să fie tot mai interesate de propria sexualitate abia după 40 de ani. Pentru ele, menopauza e/va fi un moft, o perioadă de… economii (nu mai cumpără tampoane).
Jos complexele!
Lăsând deoparte partea cu hormonii (de fapt, tocmai din cauza lor), odată cu menopauza apar și ridurile mai pronunțate, și kilogramele în plus și cam lăsate, atracția gravitațională pare hotărâtă să-și facă simțită prezența la sâni, obraji, fese. Pare înfiorător și numai chef de sex n-ai când te gândești la asta. Există însă o soluție: faci pace cu tine și cu vârsta din buletin, apoi treci la ceva gimnastică, yoga, pilates, ce-o mai fi. Nu neapărat ca să arăți ca la 20, ci mai degrabă pentru tonus. Și pentru liniștea ta interioară, cum că, iaca, faci tot ce trebuie ca să nu te prăbușești (uneori, mă gândesc amuzată ce fericite ar fi 90% din femei dacă, după 45 de ani, ar putea trăi pe Lună, unde nu s-ar lupta atât cu… gravitația!). Până la urmă, dacă tu te înțelegi bine cu tine și nu te neglijezi, poți petrece câțiva ani superbi împreună cu pârdalnica menopauză.
Mai puțin, dar mai bun
E adevărat, estrogenul nu mai e ce-a fost; în schimb (trebuie să vezi partea plină a paharului), îți procuri ceva testosteron, aspect ce te face nu neapărat mai dornică, ci mai… aprigă în dorință. În plus, odată cu menopauza, corpul tău nu mai e legat de scopul pentru care a fost programat: procrearea. Prin urmare, rămâne doar plăcerea actului sexual, cu beneficiile aferente. Iar neplăcerile legate de uscăciunea vaginului (asta e situațiunea!) pot fi preîntâmpinate cu ce le place femeilor mai mult și mai mult: un preludiu lung.
Una peste alta
Menopauza nu pune capăt sexului. Ba, dimpotrivă, dacă ești femeie deșteaptă și ai un partener pe care-l iubești și care te iubește, poate fi mai bun, mai plăcut, mai satisfăcător ca la 20 de ani. Și mult mai interesant și diversificat. Unde mai pui că o activitate sexuală normală (1-2 contacte săptămânale) te ajută să lupți nu numai cu frica de bătrânețe, ci și cu osteoporoza. Nu-i așa că-i minunat?
Și ei, și ei
Prin anii ’40, a fost acreditat termenul de andropauză. Un fel de menopauză la bărbați. Doar că, se pare, nu toți bărbații experimentează atât de puternic simptomele andropauzei și nici atât de… brusc precum femeile menopauza. Și la bărbați scade secreția de hormoni sexuali (testosteron). În consecință, bărbatul trecut de 50 de ani devine mai irascibil, mai lipsit de inițiativă, îi scade forța musculară, se îngrașă (mai ales pe burtă) și, nu în ultimul rând, îi scade libidoul. Prin urmare, nu ai motive să te simți complexată.
Dacă partenerii se iubesc cu adevărat, vor ști cum să procedeze ca să învingă rutina, ba chiar și boala. Totul e să-și spună ce și cum le-ar (mai) plăcea. Fără jenă, fără mustrări de genul: „Doamne, ce-o să creadă despre mine?!“
După cum știi, sexul pune umărul la eliberarea endorfinelor și a oxitocinei, ajută la tonificarea mentală, la creșterea optimismului, la bună dispoziție. Așa că n-ai de ce renunța la el.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr9/09.03.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF