Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Pilula potrivita. Afla cateva tipuri de pilule si principalele efecte

Pilula potrivita. Afla cateva tipuri de pilule si principalele efecte

Pilulele anticoncepționale orale combinate sunt o metodă de contracepție ce conțin hormoni care împiedică sarcina,fiind una din metodele pe termen lung. Acestea conțin doze mici de hormoni,estrogen și progesteron și mimează acțiunea hormonilor naturali din organismul feminin.

Ce fac mai exact aceste medicamente în corpul feminin? Ele previn eliberarea ovulelor din ovare,adică împiedică formarea ovulației și influențează implantarea uterină și îngreunează mobilitatea spermatozoizilor. Când luați anticoncepționale,sângerările menstruale în timp ce se ține tratamentul nu trebuie să existe,ci doar atunci când se face pauza lunară. Acesta este un ciclu menstrual normal și stabil.

COC monofazice

Contraceptivele orale combinate (COC) contin doi hormoni sintetici, corespunzatori estrogenului si progesteronului din corp. Toate pilulele din cutie sunt identice. Poti opta pentru cele minidozate, care contin cantitati mici de estrogeni (cu risc scazut de cancer mamar, deteriorari vasculare etc.). Acest tip de pilule iti pot provoca greata, mici sangerari, foame si ingrasare.

  • Eficienta lor e apreciata la 99,9%.
  • Esecul de 0,1% nu e legat de compozitia pilulelor, ci de utilizatoarele care uneori mai uita sa le ia.

COC trifazice

Pilulele pe care le iei intr-o luna (in numar de 21) au 3 tipuri de dozaje, corespunzatoare primelor 3 saptamani ale ciclului. Avantajul e ca mimeaza foarte bine transformarile naturale din corpul tau pe parcursul unui ciclu lunar. De asemenea, foarte eficiente (100% daca sunt luate corect); dezavantajele acestui tip de COC sunt similare cu ale celor monofazice. Numai ca pe acestea nu le poti folosi pentru a-ti amana menstruatia in timpul vacantei!

POP (progestin only pill)

  • Femeile stresate sunt de doua ori mai afectate de crampe uterine la menstruatie decat cele relaxate.

Acestea includ doar un progestativ (corespondentul sintetic al progesteronului). Pe piata exista mai multe tipuri de POP, care contin variate tipuri de lynestrenol, progestative – levonorgestrel, desogestrel, gestodene etc. – cu efecte secundare diferite. Pilulele care au numai substituent de progesteron le sunt recomandate femeilor care alapteaza si celor care nu tolereaza componenta estrogenica a COC.

  • Eficienta POP e usor mai scazuta decat cea a COC (doar 99,5%), din cauza ca acestea trebuie luate la ora exacta. O intarziere de numai 15 minute poate permite ovulatia, deci o sarcina. La COC e permisa o toleranta fata de ora exacta de administrare a pilulei de 12 ore.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns