
Când a fost primul sărut? Îţi aminteşti senzaţia de buze străbătute de curent electric? În mod sigur!
Primul sărut nu se uită niciodată, mai ales că este cel dintâi mod în care doi îndrăgostiţi se apropie fizic. Sărutul este certifică dacă între cei doi parteneri există atracţie sexuală. Iar dacă punem la socoteală că o femeie poate ajunge la orgasm chiar în timpul unui sărut, e clar că, uneori, sărutul este chiar mai important decât actul sexual.
Mai întâi patimă
La început, când abia-l cunoşti, închizi ochii, dai capul pe spate şi aştepţi sărutul ca pe un dar zeiesc. Lung, pasional, un sărut care te duce în starea de imponderabilitate ce anunţă pasiunea, perfecţiunea inevitabilului act sexual. Când partenerii sunt mai tineri, sărutul chiar poate înlocui sexul. Dar vremea trece şi de multe ori uitaţi de sărut. Mare greşeală, pentru că el nu este doar preludiu, ci și o confirmare a dragostei pe care v-o purtaţi.
Mai sigur ca verigheta
Un sărut pe fugă dimineaţa nu rezolvă lucrurile, ba, dimpotrivă, îi dă partenerului semnalul că te-ai plictisit. Chiar dacă nu vă sărutaţi dimineaţa şi seara precum Rhett şi Scarlett din „Pe aripile vântului“, căldura cu care-l săruţi când pleci sau tandreţea cu care el te sărută când ajunge acasă sunt suficiente pentru a arăta că dragostea e acolo, la fel de puternică precum la început, chiar dacă nu e la fel de pasională.
Fără prejudecăți!
Dacă în tinereţe, când încă eraţi programaţi pentru conceperea copiilor, chimia din timpul sărutului demonstra că aveţi AND-urile compatibile pentru a face copii sănătoşi, la a doua, apoi la a treia tinereţe, sărutul înseamnă preludiu, dar și confirmarea dragostei pe care i-o porţi şi multă încredere în celălalt. Aşadar, e bine să nu uitaţi să vă sărutaţi, să nu vă împiedicaţi de prejudecăţi şi de vorbe precum „e ruşinos s-o faci la vârsta asta!“ Cei care o spun sunt invidioşi pe dragostea voastră.
Sărutul-medicament
Dacă nu te-am convins că sărutul e bun chiar şi în relaţiile care durează de multă vreme, ar fi bine să ştii că e un medicament redutabil. În primul rând, datorită suplimentului de salivă, te fereşte de carii. Apoi, cel mai important, te scapă de stres, pentru că în timpul sărutului se eliberează dopamină, un hormon al fericirii. De asemenea, pune în mișcare mai bine de 30 de muşchi faciali (sărutul franţuzesc) și menţine tonusul facial mai ceva ca botoxul. Şi, în fine, pentru că în timpul sărutului se eliberează oxitocină şi endorfine (hormoni antidurere), este un analgezic mai eficient decât algocalminul.
Săruturi celebre
Celebre, cele trei săruturi de mai jos ar putea forma un top greu de egalat. Mai ales că, deși vremurile s-au schimbat, romantismul încă ne dă fiori.
Sărutul victoriei
Un marinar american sărutând cu foc o asistentă medicală chiar în ziua victoriei asupra Japoniei, 14 august 1945, în Times Square. Fotografia a apărut în Life.
Sărutul împietrit
„Sărutul“ lui Brâncuşi. Doi într-unul, cele două jumătăţi ale întregului regăsite
Sărutul care stoarce lacrimi
Cine n-a văzut „Pe aripile vântului“? Şi ce femeie n-a suspinat, cu o lacrimă în colţul ochiului, imaginându-se în locul frumoasei Scarlett O’Hara?
Ştiai?
♣ Există o teorie conform căreia sărutul în cadru social îşi are originile în vremea cavalerilor, când aceştia ar fi vrut să afle dacă soţiile lor au băut cât timp ei au fost plecaţi.
♣ O persoană obişnuită îşi petrece aproximativ două săptămâni din viaţă sărutându-se.
♣ Locuitorii Egiptului antic se sărutau cu nasul. Eschimoşii, polinezienii şi malaezi au şi astăzi acest obicei.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.39/2014
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay