
Cuplul înseamnă doi, iar al treilea (în cazul nostru, socrii sau doar soacra) e mereu în plus. Depinde de voi până unde le permiteți să intervină, fiindcă asta ar putea însemna începutul sfârșitului.
Probleme de cuplu – sunt frecvente în multe familii tinere, aflate încă sub dominația părinților lui sau ai ei. Părinții vin neanunțați, împreună cu frați, surori, cumnați etc. sau sună duminică dimineața, când vreți să dormiți până mai târziu, ori soacra, dintr-un exces de zel, pune răsaduri în ghivecele tale. Trebuie, așadar, să luați niște hotărâri pe care părinții să învețe să le respecte, ca voi să vă savurați viața în doi în normalitate.
Când intervențiile supără
Prietena mea cea mai bună mi-a povestit cât de bucuroasă era vineri seară – începuse weekendul și simțea că prinde aripi, deși avusese o săptămână foarte aglomerată. De fapt, îi dădeau energie și îi aducea un zâmbet pe chip zilele libere ce urmau, mesele luate în tihnă și faptul că va dormi până mai târziu, fără grija ceasului care o necăjește în fiecare dimineață, mult prea devreme. „Visele urmau să aibă început, cuprins și încheiere“, îmi povestește Cristina. Dar ceva i-a spulberat visul chiar în toiul acțiunii. Sună telefonul, soțul se trezește supărat, dar răspunde cu o voce caldă și amabilă, convingându-și mama că nu i-a trezit, că nu i-a deranjat. Cristina s-a înfuriat. „Micul dejun s-a lăsat astfel așteptat, iar când am reușit, în sfârșit, să mă liniștesc ca să pregătesc masa, parcă nu mai aveam poftă de mâncare“, spune ea dezamăgită. Mi-a povestit apoi, cu lux de amănunte, o altă întâmplare, când s-a pomenit cu familia soțului la ușă, tot la sfârșit de săptămână, când urmau să meargă la cumpărături pentru casă. Tot ei au avut de suferit: timp pierdut, nervi, nici urmă de dragoste. Ba chiar s-au certat de fiecare dată după ce au plecat rudele.
Certuri artificiale
Cristina nu înțelege nici agresivitatea socrilor, nici bunăvoința soțului și se teme că, dacă el acceptă la nesfârșit situația, o va îndepărta de el. „Mă gândesc că avem o viață a noastră la care țin și care nu vreau să se piardă. De ce nu ia măsuri?“, spune ea nedumerită. Are dreptate, fiecare fiecăruia îi trebuie timp pentru el însuși. În plus, viața în doi nu poate fi savurată la fel dacă sunt alții prezenți prea des. A constatat pe nervii și timpul ei că amestecul exagerat al rudelor, oricât de apropiate, este supărător. O altă frică a Cristinei este că va răbufni. „Mi-e teamă că, la un moment dat, nu o să mai tolerez vizitele lor pe nepusă masă și o să fac o scenă, iar ei vor pleca supărați și nu vor mai dori să vină niciodată. Așa că el va trebui să discute cu ei. Să le explice cum stau lucrurile, poate chiar nu-și dau seama“, explică ea.
Încredere și siguranță
Părinții, obișnuiți să fie grijulii cu copiii, chiar și când aceștia au ajuns la vârsta maturității, vor să rămână cumva prinși de odraslele lor, să se simtă utili, să primească dovezi de încredere și siguranță. Puteți face asta amândoi, dându-le de înțeles că îi vreți în preajma voastră, dar să aveți în continuare o viață doar a voastră, de cuplu, de intimitate. Dacă sunteți în această situație care pare fără ieșire, nu trebuie să reacționați abia când s-a umplut paharul, ci treptat, cu metodă, pentru a nu-i îndepărta printr-o atitudine ostilă. Dați-le de înțeles prin explicații clare că trăiți o viață doar a voastră, independentă de ei. Nu e nicio supărare să primiți vizite, dar nu fără să-și anunțe sosirea. Rugați-i, așadar, pe un ton ferm, dar prietenos, să vă sune înainte de a-și face apariția. Așa cum ei își fac propriul program fără să vă consulte, la fel procedați și voi. Prin urmare, nu le-ar pica bine dacă s-ar trezi cu voi la ușă seara târziu, când voi aveți chef de o ieșire în oraș. Dacă sunt oameni înțelegători, nu se vor simți ofensați și vor lua măsurile ce se cuvin. La fel procedați în cazul telefoanelor la prima oră din zilele de weekend sau în cazul schimbărilor pe care soacra le face în locuința voastră.
Plan de înțelegere cu rudele
Iată câteva sfaturi de la specialiști pentru o mai bună relație cu părinții jumătății tale.
Dacă problema e creată de rudele lui, el trebuie să ia atitudine, nu tu. Dacă le explici tu ce și cum să facă, ei vor considera asta o formă de autoritate asupra lor și se vor simți jigniți. Mai mult, nu vor înțelege supărarea ta și nu-și vor schimba atitudinea.
Neînțelegerile și relația tensionată dintre nurori și soacre a intrat în legendă și asta s-ar putea să cântărească greu în felul cum acționează partenerul. El s-a obișnuit așa de tare să vă vadă în contre, încât i se pare că, dacă intervine, nu se va rezolva nimic.
Ca tu să ajungi la rudele lui, e musai să treci de el. Iar ca el să ia poziție în fața rudelor lui, va trebui ca el să te audă. Prin urmare, strategia ta trebuie să-l vizeze pe soț și să cuprindă câteva puncte importante de pe agenda cuplului: armonie, iubire, intimitate. Mult succes!
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.36/2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: © Photographee.eu – Fotolia