Esti aici
Femeia.ro > Familie > Punct si de la capat

Punct si de la capat

S-a terminat… Ai semnat actele de divorț, relația în care ai intrat cu atâtea așteptări și speranțe s-a dus pe apa sâmbetei. Sau, în sfârșit, ai reușit să pleci, te-ai săturat de nopțile în care ai plâns în pernă, de indiferența lui și de apatia relației în care ai investit atât.

Fiecare poveste de despărțire este diferită. Poate că ai copii sau nu. Despărțirea a fost ideea ta, a lui sau a voastră. Te simți ușurată ori ai inima frântă sau un pic din fiecare. Într-un fel, știai că relația nu mai poate continua și ești mândră de pasul făcut. Totuși, e o parte din viața ta, pe care nu o poți șterge cu buretele. Indiferent cum ai ajuns aici, întrebarea este cum să mergi mai departe, să te așezi din nou față în față cu tine, cum știi cine ești și ce vrei, fiind o persoană singură din nou. Cum va arăta viața ta și cum te vei mișca de acum înainte, când simți că totul este pierdut?

Separarea e sfârșitul vieții sau o bună ocazie de a o lua de la capăt? De multe ori, ne concentrăm asupra evenimentelor negative din viața noastră. Ne chinuim cu „de ce, eu cu ce am greșit, ce-ar fi fost dacă…“. În felul acesta, nu permitem lucrurilor pozitive să intre în viața noastră. E cazul să deschidem ochii și să spunem da unui nou început! Dorința de a reuși să ne ridicăm ori de câte ori primim o lovitură este impulsul necesar pentru a merge înainte.

Pași care te ajută s-o iei de la capăt

Lasă doliul și pierderea să se sfârșească. „Poți să simți remușcări sau resentimente față de ce ai făcut sau nu, să te întrebi ce ai greșit. Nu te lăsa copleșită de aceste sentimente, dar lasă loc pentru ele“, spune Florence Falk, psihoterapeut. După separare, rămâne un gol care se va umple cu timpul. Pentru asta, trebuie să ai răbdare.

Înfruntă-ți sentimentele. Poți să vorbești despre sentimentele tale cu un terapeut ori să-ți consumi energia în activități care să-ți placă, spune Robert E. Alberti, coautorul cărții „Când o relație se termină“. Se întâmplă frecvent să ascunzi sentimentele sub preș, dar mai întâi este nevoie să te confrunți cu ele și apoi să mergi mai departe. Poți apela la psihoterapie pentru a învăța să fii cineva care nu are în agendă decât propria persoană și să-ți construiești o viață mai bună.

Ia-te cu altceva! Fie că a fost un divorț lung și stresant, fie că ai traversat o relație toxică și dureroasă, despărțirea de persoana iubită nu e ușoară. Dar, gândindu-te la aceste lucruri, te poți simți mai rău. Mintea poate fi un instrument de vindecare, dar și de menținere a unei situații dureroase. De tine depinde să-ți folosești mintea în așa fel încât să apreciezi prezentul, nu să rămâi conectată la trecut.

Învață să te placi. După o despărțire, multe femei trăiesc un sentiment de respingere și neadaptare, își pierd încrederea în ele însele. Te gândești că trebuie să fi făcut ceva greșit, iar din cauza asta relația nu a mers. Nu ai nicio vină! Trebuie să te concentrezi asupra încrederii în sine și a credinței în faptul că totul va fi bine.

Redescoperă-te. Dacă ați fost împreună mai mult timp, probabil că ai renunțat la multe plăceri, interese, bucurii ale traiului de una singură, pentru că nu se potriveau cu viața de cuplu. Poate că îți plăcea să ieși în oraș, iar prietenul/soțul era genul mai atașat de casă. Poate că îți plăcea
teatrul, iar lui nu. „Care erau hobby-urile și activitățile dinainte de căsătorie sau relație? La ce ai renunțat în favoarea relației?“ întreabă Alberti. „Exersarea propriilor interese este importantă în reconstruirea sinelui.“

Fă o schimbare. Perioada ce urmează după divorț, dificilă și niciodată bine-venită, are totuși un scop precis: să-ți păstrezi echilibrul și să încerci un nou stil de viață. Poate că e timpul pentru o nouă tunsoare, altă culoare de păr, un sport ori vrei să faci cursurile de spaniolă pe care le puneai în fiecare an pe lista obiectivelor tale. Poate că vrei să călătorești un an prin lume, să te aduni și te reinventezi. Din liceu visezi să vezi Parisul, a sosit momentul! Indiferent ce vrei, este bine să-ți urmezi instinctul și dorințele. „Atât timp cât schimbările sunt sănătoase și constructive, ele vor fi adecvate“, continuă Alberti.

Îndrăznește să fii singură, dar nu te izola. Singură nu înseamnă să fii izolată și să nu te vezi cu nimeni. Poți fi fără partener, dar să ai prieteni și activități împreună cu ceilalți. Societatea nu mai este restrictivă cu persoanele singure, ca în urmă cu 20 de ani. De regulă, prietenii ajută la distragerea atenției de la durere. O înghețată bună, un film de acțiune sau o comedie, ieșiri la spa în weekend etc. Să petreci timp cu oameni care te înțeleg și nu încearcă să-ți plângă de milă. Amintește-ți că prietenii fac parte din viața ta, iar traiul unei femei nu se rezumă la o singură persoană!

Ia în considerare întâlnirile. Poate că ai nevoie să-ți liniștești sufletul fără a simți nevoia de noi cunoștințe. Totuși, după o vreme, nu respinge potențiali parteneri. Uită-te la cei pe care în trecut nu i-ai fi băgat în seamă. Dacă îți plăceau artiștii, întâlnește-te cu cei care nu îți sar în ochi, tipii timizi. Lărgește-ți orizontul de posibilități, de noi relații și iubiri!

Articol preluat din ediția de mai 2015 a revistei Femeia.

Autor: Oana Pescaru

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns