Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Regulile familiei ideale

Regulile familiei ideale

Am lămurit faptul că familia ideală nu există, deși schimbând unghiul de abordare fiecare famile unită și solidară este o familie ideală. În familiile care tind către ideal există reguli. Iată care sunt, în opinia psihologului, regulile familiei ideale.

Familia ideală presupune menținerea unor căi de comunicare deschise pentru fiecare membru cu fiecare și a fiecăruia cu toți. Culmea este că menținerea cailor de comunicare este calea care duce la conflicte. Pe de altă parte lipsă conflictelor nu face decât să exacerbeze chiar și probleme minore.

€œConflictul, în familie nu este o amenințare, ci este un fel de supapă, este o cale de autoimunizare, este calea de rezolvare și clarificare, chiar a conflictului. După conflicte de succes se poate spune că urmează perioade perfecte de reală armonie. Un conflict ținut în frâu de dragul menținerii unei comunicării fluide, și uneori superficiale, se va întoare împotrivă familiei, iar prea mult dialog, pe principiul ”nu vreau să te supăr, nu vreau să te stresez” nu duce nicăieri și nu este dialog, ci o păcăleală. A spune lucrurilor pe nume, a fi sincer în față celor din familia ta duce, inevitabil, mai devreme sau mai târziu, la conflicte, dar aceasta este singura cale către familia ideală.

€œCopilul nu crește doar cu aer, soare și mâncare, ci și cu reguli, restricții, autoritate, care îl învață că fiecare are rolul și locul său. œCopiii care au simțit o cât de mică reticență a părinților în aplicarea regulilor, vor profită de această. Este o mare greșală pentru un părinte să impună o regulă sau o pedeapsă și să revină asupra ei, pentru că va demonstra copilului că nu are nici un pic de autoritate și își va pierde credibilitatea. Dacă indulgență este consecință dorinței de a păstra armonia în familie situația va fi speculată de copil, dar în detrimentul lui.
 
Familia trebuie să fie locul unde este asigurată dezvoltarea personalității tuturor membrilor ei. a€Familia este locul unde copilul învață să se dezvolte pe propriile picioare. Familiile unde există dispute între frați, familiile unde orgoliile se pot manifestă sunt mai câștigate decât cele care satifac nevoile, fără comentarii.

Familiile în care există conflicte câștiga la capitolul inventivitate, creativitate, bucurie pentru succes, și suferință pentru eșec. Eșecul învățat și depășit în familie nu este o dramă, nu demobilizează ci construiește, ambiționează, perfecționează personalitatea celor care l-au gustat.

€œNu face greșeală de a-ți compară familia ta cu altă, pe care o percepi ca fiind ideală. Este posibil că și cealaltă familie să o invidieze pe a ta. Există particularități care deosebesc o familie de altă, dar esențială este comuniunea la bine și la greu, și dragostea, mai presus de toate. Ne certăm, dar mergem mai departe!
Perele, gustoase, zemoase și aromate, denumite și ”darul zeilor”, sunt cunoscute ca fiind unele dintre primele fructe cultivate. Nimic nu se compară cu gustul unei pere coapte, care conține cantități importante de vitamine benefice organismului și în special pentru sistemul imunitar.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns